ΑΘΗΝΑ| Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών: Το παραμάγαζο της ΔΑΠ δεν είναι Φοιτητικός Σύλλογος! Να φτιάξουμε πραγματικό όργανο πάλης!

Τον περασμένο Μάιο πραγματοποιήθηκαν Φοιτητικές Εκλογές σε όλους τους Συλλόγους της χώρας. Στην προσπάθειά της να βάλει φρένο στην μείωση των ποσοστών της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έστησε εκλογές-παρωδία σε μια σειρά σχολές όπου δεν υπήρχαν Σύλλογοι. Αντίστοιχη ήταν και η απόπειρα στο δικό μας τμήμα.

Πιο αναλυτικά, η διεξαγωγή των «εκλογών» γνωστοποιήθηκε μόνο σε μια μικρή ομάδα φοιτητών που περιστρέφεται γύρω από τις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Δε δημοσιεύθηκε καμία σχετική ανακοίνωση, δεν αναρτήθηκε καμία σχετική αφίσα-κάλεσμα, δε γράφτηκε κάτι ούτε στη διαδικτυακή ομαδική συνομιλία των φοιτητών. Δεν είχε προηγηθεί καμία προσπάθεια δημιουργίας Συλλόγου ή διεξαγωγής Συνέλευσης. Δε δημιουργήθηκε εφορευτική επιτροπή. Παρ’ όλα, ως δια μαγείας, 152 από τους 300 φοιτητές υποτίθεται ότι ψήφισαν σε αυτή την υπόθεση! Σε μια κλειστή διαδικασία σε ένα δωματιάκι στο Γρυπάρειο Μέγαρο, ελάχιστα άτομα πήγαιναν συστημένα να ψηφίσουν συνοδεία μελών της ΔΑΠ Πολιτικού. Το «αποτέλεσμα» ήταν αναμενόμενο. Η ανακοίνωση της ΔΑΠ δίνει στον εαυτό της 119 ψήφους και 22 στην ΠΑΣΠ.

Έξι ολόκληρους μήνες μετά οι «Μέντορες» της ΔΑΠ κατέθεσαν στα δικαστήρια ένα καταστατικό Συλλόγου. Μέχρι στιγμής, αρνούνται να μας το παρουσιάσουν, παρ’ ότι τους το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα. Στο μεσοδιάστημα ο «Σύλλογος» δεν έκανε καμία απολύτως δράση, καμία Γενική Συνέλευση, παρά μόνο μια ημερίδα με την Τράπεζα της Ελλάδος και «Ημέρες Καριέρας». Όλη αυτή η νοθευμένη διαδικασία και τα events γίνονται σε συνεννόηση με τη διοίκηση του τμήματος.

Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό το δημιούργημα δεν αποτελεί Φοιτητικό Σύλλογο και δε μπορεί να αναγνωριστεί ως τέτοιο. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι δημιουργούνται από τους φοιτητές - για τους φοιτητές. Αποτελούν συνδικαλιστικά όργανα, μέσω των οποίων τα μέλη τους μπορούν να προασπίζουν τα δικαιώματα τους.

Η δημοκρατική και πολιτικά ουσιαστική διαδικασία για να συσταθεί ένας Φοιτητικός Σύλλογος απαιτεί κάποια σημαντικά βήματα:

• Συνειδητοποίηση της ανάγκης ύπαρξης ενός τέτοιου οργάνου και πλατιάς συζήτησης από τους φοιτητές για το ρόλο του
• Ιδρυτική Συνέλευση, με συμμετοχή τέτοια ώστε να αντικατοπτρίζεται η θέληση της πλειοψηφίας
• Ανοιχτή συζήτηση για το περιεχόμενο και την ψήφιση Καταστατικού. Το Καταστατικό αποτελεί ένα σύνολο κανόνων που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας και τους σκοπούς του Συλλόγου
• Πραγματικά μαζικές, ανόθευτες, αδιάβλητες, γνωστοποιημένες από τα πριν εκλογές, με ευθύνη μιας Εφορευτικής Επιτροπής και σύμφωνα με το καταστατικό. Από τις εκλογές αυτές θα αναδειχθεί Διοικητικό Συμβούλιο, που θα έχει ως ρόλο το συντονισμό και την οργάνωση της δράσης του Συλλόγου

Ο ρόλος ενός πραγματικού Συλλόγου είναι όχι να διοργανώνει ημερίδες με καθηγητές, τη διοίκηση του τμήματος, επιχειρήσεις και κρατικούς οργανισμούς. Αντίθετα, θα πρέπει να συνεδριάζει τακτικά μέσω Γενικής Συνέλευσης, η οποία είναι και το ανώτατο όργανο για όλες τις αποφάσεις. Θα πρέπει να προχωρά σε διεκδικητικές δράσεις για τα δικαιώματα των φοιτητών και να έρχεται σε συντονισμό με άλλους Φοιτητικούς Συλλόγους που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι το παραμάγαζο της ΔΑΠ δε μπορεί να αναγνωρίζεται ως πραγματικός Φοιτητικός Σύλλογος. Δε δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να λειτουργούν δημοκρατικά και να παλεύουν από κοινού για τα συμφέροντά τους. Καλούμε όλους τους φοιτητές δημοκρατικών-προοδευτικών πεποιθήσεων που νιώθουν την ανάγκη να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους να γυρίσουν την πλάτη στο σύλλογο-φάντασμα της ΔΑΠ και να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την ίδρυση Φοιτητικού Συλλόγου.