ΑΘΗΝΑ| Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών: Όλοι στη συνέλευση φοιτητών (14/3, 15:00, αμφ. 13)

Είμαστε φοιτητές του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών ΕΚΠΑ. Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με αγωνία τις εξελίξεις σχετικά με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει όλους τους φοιτητές και το λαό και γι’ αυτό οι διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών ήταν τόσο μεγάλες. Απέναντι σε όλα αυτά, πιστεύουμε πως είναι ανάγκη να συζητήσουμε για όσα μας απασχολούν και να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις με έναν οργανωμένο τρόπο.

Δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν μάθαμε για το δυστύχημα στα Τέμπη. Κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο να συμβεί, εξαιτίας των πολιτικών που έχουν επιβληθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση του προσωπικού, η αδιαφορία για τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας ήταν κατεύθυνση και της σημερινής (ΝΔ) και των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε την κατεύθυνση σύμφωνα με την οποία τα κέρδη είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Η υποκριτική «συγγνώμη» από τη σημερινή κυβέρνηση δε μας πείθει, αφού επί τέσσερα χρόνια ακολουθούσε και υπεράσπιζε τη συγκεκριμένη πολιτική.

Η ίδια πολιτική που αδιαφορεί για τη ζωή μας εφαρμόζεται και στα πανεπιστήμια. Τα μέτρα Κεραμέως έχουν μειώσει τους εισακτέους στα ΑΕΙ, όπως και στο δικό μας τμήμα. Οι διαγραφές φοιτητών και το χτύπημα στα επαγγελματικά μας δικαιώματα κάνουν το μέλλον μας αβέβαιο. Οι συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα σχολών (βλ. ΔΙΠΑΕ στη Βόρεια Ελλάδα), ειδικά όσων άνοιξαν με το ν. Γαβρόγλου, απειλούν και εμάς και τα πτυχία μας. Οι πειθαρχικές διώξεις και οι απανωτές εισβολές της αστυνομίας προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν για να μείνουμε στη γωνία. Η ίδια η καθημερινότητά μας στη σχολή γίνεται πιο εντατικοποιημένη, εξαιτίας των υποχρεωτικών προόδων σε κάθε μάθημα, ενώ οι καθηγητικές αυθαιρεσίες στις εξεταστικές μας βάζουν επιπλέον εμπόδια προς το πτυχίο. Με πιο έντονο τρόπο πλήττονται από τα παραπάνω τα παιδιά από τις πιο λαϊκές οικογένειες.

Οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες μέρες μας γεμίζουν με αισιοδοξία. Δείχνουν ότι ο λαός δεν είναι αδιάφορος, αντιθέτως μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους και η μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας στις διαδηλώσεις μας χαροποιούν και μας εμπνέουν για να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα.

Εμπόδιο αποτελεί στο τμήμα μας η έλλειψη Φοιτητικού Συλλόγου, δηλαδή ενός συνδικαλιστικού οργάνου πάλης από τους φοιτητές και για τους φοιτητές. Αυτό που εμφάνισε η ΔΑΠ ως «Σύλλογο Φοιτητών ΔΕΟ» στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ψεύτικο κατασκεύασμα για να εμφανίζει περισσότερες ψήφους πανελλαδικά. Οι «εκλογές» που υποτίθεται ότι πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ήταν μια νοθεία. Δεν είχε ενημερωθεί κανένας φοιτητής για τη διεξαγωγή τους και ως διά μαγείας φαίνεται να συμμετείχαν οι μισοί φοιτητές! Αυτό το παραμάγαζο δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως που να θυμίζει πραγματικό Φοιτητικό Σύλλογο. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δημοκρατικού οργάνου πάλης, ενός κανονικού Φοιτητικού Συλλόγου.

Καλούμε όλους και όλες σε Συνέλευση την Τρίτη 15/3, 15.00 στο αμφιθέατρο 13.

Πρωτοβουλία για Συνέλευση Φοιτητών ΔΕΟ