ΑΘΗΝΑ| Ιατρική: Σχετικά με την κινητοποίηση για την εξεταστική των επί πτυχίω

Καταγγέλουμε την στάση των υπολοίπων δυνάμεων του ΔΣ του ΣΦΙΑ, στην σημερινή κινητοποίηση του συλλόγου που είχε ψηφιστεί για σήμερα στον πρόεδρο και το γραφείο εκπαίδευσης, σχετικά με την διάρκεια εξεταστικής των επι πτυχίω φοιτητών.

Συγκεκριμένα υπήρχε άρνηση από την διοίκηση και τους υπεύθυνους (το γραφείο εκπαίδευσης όπως μας ενημέρωσαν) να δεχτούν το πρόγραμμα εξεταστικής που προέκυψε απο την συνέλευση των επι πτυχίω, κόντρα στο κεκτημένο του συλλόγου να αποφασίζει μέσα απο τις συνελεύσεις έτους το πρόγραμμα και τη διάρκεια της εξεταστικής.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις θεωρούμε το δικαίωμα να βγάζουμε μόνοι μας πρόγραμμα εξεταστικής με βάση τις ανάγκες μας ένα κεκτημένο που μας εξασφαλίζει ανθρώπινους όρους εξεταστικής και μειώνει τα μαζικά κοψίματα που βλέπουμε σε αλλες σχολές, που δίνουν 3 και 4 μαθήματα την εβδομάδα σε μια εξεταστική fast track, συμπιεσμένη σε 2-3 εβδομάδες.

Παρ'ολα αυτά, η κινητοποίηση μόνο κινητοποίηση δεν ήταν αφού σύσσωμο το ΔΣ (εκτός απο την ΠΑΣΠ η οποία απουσίαζε) είχε πάει ως "καλεσμένο" του Βασιλόπουλου και του Μπούμπα, οι οποίο είχαν ετοιμάσει power - point (!) για να μας παρουσιάσουν πόσο καλά τα έχει κάνει όλα το έτος που πέρασε το γραφείο εκπαίδευσης, ευλογώντας για άλλη μια φορά τα γένια τους.

Καμία εντύπωση δεν μας έκανε η στάση της Νέας Προοπτικής η οποία είναι μια δύναμη-φερεφωνο της κυβέρνησης (ξαδερφάκι της ΔΑΠ) και με γνωστές διασυνδέσεις και σχέσεις με μεγαλοκαθηγητές και προέδρους. Όμως αξίζει να χρεωθεί στις δυνάμεις με αναφορά στο φοιτητικό κίνημα και την αριστερά (ΠΚΣ και ΕΑΑΚ), η (γνωστή) συνδιοικητική λογική και η κατάπτυστη στάση τους στην σημερινή κινητοποίηση. Συγκεκριμένα, ενώ το ψήφισμα αφορούσε ξεκάθαρα κινητοποίηση με αίτημα την αποδοχή του προγράμματος εξεταστικής των επι πτυχίω, δέχτηκαν να καθίσουν στην αίθουσα συνεδριάσεων πλάι-πλάι με τον Βασιλόπουλο και τον Μπούμπα και να παρακολουθήσουν την παρουσίαση που είχαν ετοιμάσει για να μας πείσουν ότι "σωστά τα κάνουν", αδιαφορώντας πλήρως για το αίτημά μας. Για την ακρίβεια, αναφέρθηκαν στο ζήτημα μείωσης της διάρκειας της εξεταστικής σαν κατι "πολύ μικρό" σε σχέση με όλα όσα έχει πετύχει το γραφείο εκπαίδευσης (!).

Καμία πολιτική δύναμη, εκτός απο τις Αγωνιστικές Κινήσεις δεν προσπάθησε να θέσει το αίτημα και να υπερασπιστεί το δικαίωμα του συλλόγου να βγάζει πρόγραμμα εξεταστικής. Κανείς δεν εναντιώθηκε στην προσπάθεια του γραφείου εκπαίδευσης να κατευθύνει την συζήτηση όπου ακριβώς ήθελε, βάζοντας το αίτημα του συλλόγου στα αζήτητα.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, αρνηθήκαμε να συμμετάσχουμε στην συνδιοικητική αυτή συνάντηση και αποχωρήσαμε, αφού θέσαμε το μοναδικό αίτημα που προέκυψε από διαδικασία του συλλόγου, και όχι μια σειρά αιτήματα που έχουν ορισμένες δυνάμεις και τα παρουσιάζουν ως συλλογικά, χωρίς τους φοιτητές και κεκλεισμένων θυρών.

Αντίθετα, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ, παρέμειναν στην παρουσίαση, δεν έβγαλαν κουβέντα απέναντι στους καθηγητές που μας έλεγαν καθαρά οτι το αίτημά μας δεν τους ενδιαφέρει και πως τον "ρυθμό" τον δίνουν αυτοί στην διαδικασία. Τέτοιες λογικές απέχουν πολύ από αυτό που παρουσιάζουν ως κινητοποίηση. Είναι ο ορισμός της συνδιοίκησης, της συνδιαλλαγής με ένα στρώμα που όχι μόνο δεν έχει κοινά συμφέροντα με τους φοιτητές, αλλά κάνει τα πάντα για να χτυπήσει τα κεκτημένα των φοιτητών.

Για εμάς τέτοιες διαδικασίες δεν προωθούν καθόλου την συγκρότηση των φοιτητών και την συλλογική τους δράση. Αντίθετα, την υποσκάπτουν και την οδηγούν σε αυταπάτες, οτι σε τέτοια όργανα και τέτοιες διαδικασίες (όπως ειναι κ η συνέλευση τμήματος- των καθηγητών δηλαδή) οι φοιτητές έχουν λόγο και μπορούν να διαμορφώσουν μια απόφαση προς όφελός τους. Οι φοιτητές μπορούν και πρέπει να απαντάνε αυτά τα προβλήματα μέσα απο τις δικές τους συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις, τα διοικητικά τους Συμβούλια, τις συνελεύσεις ετών και να μην περιμένουν τίποτα από όργανα που θεωρούν τα προβλήματά μας ελάσσονος σημασίας και καμιά πρόθεση δεν έχουν να μας δώσουν λύσεις σε αυτά.