ΑΘΗΝΑ| Καταγγελία για τη στάση της ΠΚΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας

Καταγγέλουμε τη στάση της ΠΚΣ στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε σήμερα μετά από απανωτά εμπόδια που και η ίδια έθεσε αναβάλλοντάς το τις τελευταίες τρεις μέρες.

Συγκεκριμένα η ΠΚΣ επιχειρήσε να διεξαχθεί το σημερινό ΔΣ με μειωμένη απαρτία και την απουσία δύο πολιτικών δυνάμεων, κάτι για το οποίο δεν ήμασταν ενήμεροι. Η διαδικασία ξεκίνησε χωρίς να μας ενημερώσει για την απουσία των ΠΑΣΠ και Νέας Προοπτικής, δηλαδή των πέντε συνολικά από τις δεκαπέντε έδρες του ΔΣ.

Το πολιτικό πρόβλημα που προκύπτει για εμάς έγκειται στο ότι με μία τέτοια πρακτική ανοίγει ο δρόμος για να λαμβάνονται αποφάσεις έως και από μια και μόνο δύναμη, όπως επιχείρησε σήμερα η ΠΚΣ, η οποία ήθελε να υπερψηφιστεί ψήφισμά της για το οποίο μάλιστα κατέβηκαν δύο αντιπαραθετικά ψηφίσματα. Ήθελε δηλαδή να περαστεί απόφαση με τις 6 από τις 15 έδρες του ΔΣ. Κάτι τέτοιο αφήνει κακή παρακαταθήκη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ώστε να συγκαλείται ΔΣ από δύο και μόνο δυνάμεις (που συγκεντρώνουν τις 8 από τις 15 έδρες) αποκλείοντας τις υπόλοιπες.

Τέτοιες πρακτικές μόνο προωθήτικες δεν είναι για τον φοιτητικό σύλλογο και τις διαδικασίες του. Ίσα ίσα σε μια περίοδο που το σύστημα προσπαθεί να βάλει χέρι στα όργανα των φοιτητικών συλλόγων, αφήνουν το περιθώριο για περαιτέρω συκοφάντηση του φοιτητικού συνδικαλισμού.

Η ΠΚΣ με τη στάση της και την αντιμετώπιση του φοιτητικού συλλόγου απλά και μόνο ως σφραγίδα, που περιφέρεται από διαδήλωση σε διαδήλωση και από κομματική συγκέντρωση σε κομματική συγκέντρωση δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση στην πολιτικοποίηση και την εμπλοκή των φοιτητών στις συλλογικές τους διαδικασίες. Με πρακτικές σαν τη σημερινή η ίδια η ΠΚΣ συμβάλλει στον περαιτέρω εκφυλισμό του φοιτητικού συλλόγου και των διαδικασιών του.

Οι επικλήσεις στο καταστατικό και από τη μεριά της ΠΚΣ (και της Νέας Προοπτικής ένα προηγούμενο διάστημα) μόνο ως υποκριτικές μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε. Το καταστατικό δεν είναι ένα ευαγγέλιο όπως θέλει να το αντιμετωπίζει η ΠΚΣ, αλλά ένας οδηγός που γράφτηκε δεκαετίες πριν με βάση και τον τότε συσχετισμό. Με βάση αυτό προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί για να περνάει το δικό της. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση ο σύλλογος να μετατραπεί σε τσιφλίκι καμίας ΠΚΣ και καμίας άλλης δύναμης.

Το ΔΣ πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά και με στόχο να κινητοποιήσει τον Φοιτητικό σύλλογο και όχι να τον υποκαταστήσει. Δεν νοείται ΔΣ στο οποίο να συμμετέχουν οι μισές από τις εκλεγμένες δυνάμεις, κατί που δεν θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε αν αποδεχτούμε να γίνονται ΔΣ με μειωμένη απαρτία. Εννοείται πως δυνάμεις που τακτικά παρακωλύουν την διεξαγωγή του ΔΣ αντιμετωπίζονται αναλόγως (όπως τίθεται και από το καταστατικό κάθε δύναμη που απουσιάζει τρεις συνεχόμενες φορές από ΔΣ, διαγράφεται). Εξίσου προβληματική είναι η στάση και της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ που έχουν βάλει κατά καιρούς απανωτά εμπόδια διαλύοντας τη διαδικασία των ΔΣ όταν δεν περνάει το δικό τους, όπως έγινε και σήμερα.