ΑΘΗΝΑ| ΠΑΝΤΕΙΟ: Για την εξέταση του μαθήματος ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Όσοι και όσες πήγαμε σήμερα (6/7) να εξεταστούμε στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία ήρθαμε αντιμέτωποι με θέματα εκτός ύλης και αρνητική βαθμολόγηση. Η ''ύλη'' του μαθήματος που είχε ανακοινωθεί αρχές Ιουνίου ήταν μόνο το περιεχόμενο των παραδόσεων και άρα οι σημειώσεις που είχαμε κρατήσει σε αυτές, αυτό κάνει επί της ουσίας υποχρεωτικές τις παραδόσεις οπότε αν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν μπορούσαν για οποιονδήποτε λόγο να βρίσκονται στα μαθήματα ή/και να κρατούν σημειώσεις στην πραγματικότητα δεν είχαν την ύλη αφού τα περιεχόμενα του συγγράματος θεωρούνται μόνο ενισχυτικό υλικό και δεν κάλυπταν όλο το εύρος της. Σε καμμιά περίπτωση δεν γίνεται να εξαρτάται το αν θα περάσουμε κάποιο μάθημα απ’ το αν ήμασταν στη συγκεκριμένη παράδοση και απ’ το αν κρατήσαμε καλές σημειώσεις για κάθε θέμα. Επίσης πριν την εξέταση ο καθηγητής μας ενημέρωσε πως στο μάθημα του υφίσταται αρνητική βαθμολόγηση. Συνέπεια τόσο των εκτός ύλης θεμάτων όσο και της απειλής για αρνητική βαθμολόγηση ήταν πάνω από 20 άνθρωποι να φύγουμε απ’ το αμφιθέατρο στο πρώτο 10λεπτο της εξέτασης. Τελικά είναι φαίνεται συνήθεια του συγκεκριμένου καθηγητή να βάζει τέτοια θέματα και να κόβει μαζικά τελικά φοιτητές και φοιτήτριες, αφού δεν ήταν λίγοι οι συνάδελφοι που έδιναν για 4η ή ακόμη και 5η φορά το συγκεκριμένο μάθημα.

Οι περιπτώσεις καθηγητικές αυθαιρεσίας δεν είναι απλά βίτσια συγκεκριμένων καθηγητών αλλά δυνατότητα που το ίδιο το σύστημα τους δίνει για να εντατικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί σπουδών μας υπό την απειλή των διαγραφών που έφερε ο νόμος 4777 (Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη) και τους ταξικούς φραγμούς που περνάν διαχρονικά και εντείνονται με το νέο ν πλαίσιο και να εμπεδωθεί στην πράξη μια άποψη με βάση την οποία πρέπει από τα χρόνια μας ως φοιτητές να εμπεδώσουμε μια ζωή χωρίς δικαιώματα πλήρως εντατικοποιημένη και χωρίς να έχουμε δυνατότητα να αντιδράσουμε. Επιβεβαιώνουν τέλος, ότι οι καθηγητές δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με εμάς και συνεπώς δεν μπορεί να είναι σύμμαχοι μας στην πάλη ενάντια στους διάφορους αντιλαϊκούς νόμους των κυβερνήσεων για την εκπαίδευση.

Οι καθηγητικές αυθαιρεσίες και γενικότερα το χτύπημα στα δικαιώματά μας απαντιούνται συλλογικά απ’ τους ίδιους τους φοιτητές. ΝΑ ΑΓΩΝΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΣ, ΤΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΑΥΘΕΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ!