Ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες!

🚩 ΑΘΗΝΑ: Τετάρτη 29 Ιούνη, 7μμ, Προπύλαια
🚩 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τετάρτη 29 Ιούνη, 7μμ, Άγαλμα Βενιζέλου
🚩 ΠΑΤΡΑ: Τετάρτη 29 Ιούνη, 7μμ, Πλ. Αγίου Γεωργίου
🚩 ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Τετάρτη 29 Ιούνη, 7μμ, Λιοντάρια
🚩 ΧΑΝΙΑ: Πέμπτη 30 Ιούνη, 7μμ, Πλ. Αγοράς
🚩 ΞΑΝΘΗ: Πέμπτη 30 Ιούνη, 7.30μμ, Κεντρική Πλατεία
🚩 ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Τετάρτη 29 Ιούνη, 7μμ, Περιφέρεια
🚩 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τετάρτη 29 Ιούνη, 8μμ, Πεζόδρομο Ηγουμενίτσας
🚩 ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Τετάρτη 29 Ιούνη 8μμ, Κεντρική Πλατεία
🚩 ΤΡΙΚΑΛΑ: Τετάρτη 29 Ιούνη 8μμ, Πλ. Ρήγα Φεραίου

Τέσσερις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κατάσταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών προχωρά σε ένα ακόμα πιο ρευστό και επικίνδυνο πλαίσιο. Με τον ουκρανικό λαό να συνεχίζει να ζει στην φρικαλεότητα του αδιάκοπου πολέμου, στον παγκόσμιο χάρτη οι λαοί βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, της ακρίβειας τιμών, της λεηλασίας δικαιωμάτων και κατακτήσεων από την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, οι όλο και πιο οξυμένες αντιθέσεις μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων υπόσχονται μονάχα αβεβαιότητα για το μέλλον των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το διήμερο 29-30 Ιούνη στην Μαδρίτη. Όλη η προηγούμενη περίοδος υπογραμμίζει τις εντάσεις και αντιθέσεις ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, οι οποίες πρόκειται να αναδειχθούν κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Πολύ μακριά από την πιθανότητα αναζήτησης κάποιου αμερικανορώσικου συμβιβασμού, η επικείμενη κατεύθυνση που θα υποστηρίξουν οι ΗΠΑ πρόκειται να κινηθεί στην παραπέρα ενίσχυση του καθεστώτος Ζελένσκι και την περεταίρω πίεση του ρωσικού ιμπεριαλισμού, μέσω μίας ακόμα πιο επιθετικής πολιτικής που θα συνεχίζει να σέρνει τους Ευρωπαίους πίσω από τα συμφέροντα της Αμερικής. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και η γραμμή της ένταξης της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεχίζει την κατεύθυνση όξυνσης της έντασης ενάντια στην Ρωσία, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο επικίνδυνων ανταγωνισμών στην περιοχή.

Ωστόσο, οι ιμπεριαλιστικές χώρες της ΕΕ ήδη βρίσκονται κάτω από την πίεση των αδιεξόδων τους να διαχειριστούν τις συνέπειες του πολέμου, τόσο στην βάση των στρατιωτικών τους αδυναμιών, όσο και στο πλαίσιο της ενεργειακής εξάρτησης από την Ρωσία, η οποία σαν απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ, ανοιγοκλείνει τις παροχές φυσικού αερίου και καυσίμων και θωρακίζει την στάση της απέναντι στο στρατόπεδο της Δύσης. Η υποταγή των Ευρωπαίων στα συμφέροντα των ΗΠΑ φτάνει τα όρια της, δημιουργώντας επιπλέον ρήγματα στην συμμαχία ΗΠΑ-ΕΕ, που μόνο περισσότερη ρευστότητα εξελίξεων σημαίνουν.

Την ίδια στιγμή, παρά τον στόχο που θέτουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για ένα άθραυστο μέτωπο ενάντια στην Ανατολή, κατά την διάρκεια του Συνεδρίου πρόκειται να αναδειχθούν και οι εντάσεις ανάμεσα στις εξαρτημένες χώρες. Από την πλευρά της ελληνικής αστικής τάξης, είναι φανερές οι επιθυμίες να επιβραβευτεί από τους κυρίαρχους του πλανήτη για το ρόλο του καλού-παιδιού που παίζει η Κυβέρνηση της ΝΔ για τα συμφέροντα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ώστε να υπάρξουν επιπλήξεις στις κινήσεις της Τουρκίας στην βάση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Από την πλευρά της Τουρκίας, πρόκειται να συνεχιστούν οι ενστάσεις για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη Φιλανδίας-Σουηδίας, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η γεωστρατηγική της θέση μπορεί να γίνει εργαλείο παζαρέματος με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για την εξασφάλιση ενός καλύτερου ρόλου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, άρα και στο Αιγαίο.

Από την πλευρά των λαών, πρέπει να υψωθούν φωνές ενάντια στον πόλεμο, την εξάρτηση και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στο εθνικιστικό δηλητήριο που αποπροσανατολίζει τις συνειδήσεις από τους πραγματικούς εχθρούς: τους ιμπεριαλιστές, που ξαναμοιράζουν τον κόσμο με το αίμα των λαών και τις ντόπιες, εξαρτημένες αστικές τάξεις, που σέρνουν τον λαό και τη νεολαία στους πολεμικούς κινδύνους για τις μωροφιλοδοξίες τους. Την στιγμή που η ακρίβεια των τιμών τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και το σύστημα καταστρατηγεί κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει στον εργαζόμενο λαό, οι μαζικοί αγώνες είναι ο μόνος δρόμος για την διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής! Στο ίδιο πλαίσιο, στον δρόμο του αντιιμπεριαλιστικού-αντιπολεμικού κινήματος, να ενισχύσουμε τους αγώνες για να φύγουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ρωσία από την Ουκρανία, για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από την χώρα μας! Στο πλευρό των εργαζομένων, της εργατικής τάξης, των προσφύγων και μεταναστών, να υπερασπιστούμε την αλληλεγγύη, τη φιλία και την ειρήνη των λαών!

Όλοι στις αντιιμπεριαλιστικές-αντιπολεμικές κινητοποιήσεις 29-30 Ιούνη ενάντια στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ!