ΒΟΛΟΣ | Με αφορμή το περιστατικό bullying στο σχολείο της Αργαλαστής

Ακόμα ένα περιστατικό άγριου bullying σε Γυμνάσιο της Αργαλαστής Βόλου, συμπληρώνεται στην όλο και πιο οξυμένη κατάσταση βίαιων συμπεριφορών που διαμορφώνεται σε σχολεία της χώρας. Το 14χρονο κορίτσι επί δύο χρόνια ήταν θύμα ξυλοδαρμών και απειλών από συμμαθητές της, με κορύφωση την επίθεση λίγο πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων που είχε αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της μαθήτριας. Πλέον, το σχολείο της Αργαλαστής, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα βρίσκεται υπό στενή εισαγγελική επιτήρηση.

Για τη γενιά που δεν έχει αύριο...

Τα εντεινόμενα περιστατικά βίας στα σχολεία αντανακλούν μία νεολαία βυθισμένη στην σαπίλα ενός ολόκληρου συστήματος. Η γιγάντωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης αγγίζουν κάθε λαϊκή οικογένεια, κάθε παιδί και κάθε νεολαίο. Αυτή η πίεση - κοινωνική, ψυχολογική και, πάνω από όλα, πολιτική - συσσωρεύεται και εκρήγνυται ενάντια στον συμμαθητή, το “αδύναμο” στρώμα, την περιθωριοποιημένη ομάδα.

Μόνο που δεν είναι ο συμμαθητής μας αυτός που μας δημιουργεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένειά μας και κατ’ επέκταση εμείς. Ούτε είναι αυτός που μας εμποδίζει να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας για σπουδές ή καλύτερους όρους ζωής. Είναι η πολιτική του συστήματος και η φτωχοποίηση που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι όλα τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε για να καταφέρουμε να τελειώσουμε το σχολείο ή και να σπουδάσουμε. Ειδικά στα σχολεία, οι μαθητές καθημερινά τσακίζονται από το κάτεργο εξετάσεων, ταξικών φραγμών, μαθητείας και καταστολής.

Η ανακύκλωση της συζήτησης για την “ενδοσχολική βία” από κάθε είδους συστημική φωνή, ψάχνει τον ένοχο στην διαπαιδαγώγηση της νεολαίας από τους γονείς, στην αοριστία των “κακών” social media (λες και αυτά δεν είναι εργαλεία της προβολής της κυρίαρχης ιδεολογίας των αστών, της καπιταλιστικής κοινωνίας, των προτύπων των ιμπεριαλιστών), στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Όλα αυτά για να μας αποπροσανατολίσουν! Καλύπτουν τις ευθύνες ολόκληρου του συστήματος. Απαντούν στα περιστατικά με ανοιχτή τρομοκρατία, καταστολή και μαθητοδικεία των “ανώριμων νέων”, δηλαδή με τον μόνο τρόπο που το σύστημα έχει ώστε να κρύψει τη δομική σαπίλα όποτε αυτή αποκαλύπτεται.

Φυσικά, κάθε είδους εισαγγελείς και σύμβουλοι εκπαίδευσης δεν θα κάνουν λόγο για τον κατακερματισμό των εκπαιδευτικών στην δευτεροβάθμια. Δεν θα κάνουν λόγο για τις πολιτικές των κυβερνήσεων - αυτής και κάθε προηγούμενης - που έχουν βυθίσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε κατάσταση ομηρίας χωρίς προοπτική μονιμοποίησης και την οικονομική, ψυχολογική και σωματική πίεση που αυτές οι συνθήκες εργασίας δημιουργούν. Τεράστιος αριθμός αναπληρωτών πηγαίνουν κι έρχονται σε σχολεία όλης της Θεσσαλίας για να καλύψουν το ωράριό τους, θέτοντας αδύνατη την διαμόρφωση πλήρης εικόνας για την ψυχολογική και κοινωνική κατάσταση των μαθητών τους, για τα περιστατικά, για την λειτουργία των σχολείων στα οποία τυχαίνει να βρίσκονται. Πολλά θα ειπωθούν για την “επιμόρφωση” που οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν το bullying στα σχολεία τους, αλλά δεν θα κάνουν λόγο για τα διαλυμένα σωματεία, για την ανάγκη ανασυγκρότησης των συλλογικών οργάνων, δηλαδή του μοναδικού τρόπου να χτυπηθεί ο κύριος υπαίτιος που κινεί και θρέφει την ανθρωποφαγία, την καταπίεση, την βαρβαρότητα.

Είναι αυτός ο ίδιος υπαίτιος - το ίδιο το σύστημα - που δηλητηριάζει τις συνειδήσεις της νεολαίας με φασιστικές απόψεις, που δίνει πάτημα σε εθνικιστικές φωνές να παρέμβουν στα σχολεία. Δεν είναι απίθανο οι φασιστικές αντιλήψεις να κρύβονται άμεσα πίσω από την υποκίνηση και διεξαγωγή ενεργειών bullying στα σχολεία αφού, μπροστά στα αδιέξοδα που δεν ξέρει πως να ξεπεράσει, η νεολαία εκτονώνει την αποπροσανατολισμένη οργή της σε πρακτικές χουλιγκανισμού και ομαδικών επιθέσεων με μορφή τάγματος εφόδου.

...οι αγώνες είναι το μέλλον.

Η οργή της νεολαίας πρέπει να βρει διέξοδο στους δρόμους του αγώνα για μία καλύτερη ζωή, για μία προοπτική πέρα και μακριά από αυτή που της τάζει το σύστημα της φτώχειας και του πολέμου. Ενάντια στους πραγματικούς εχθρούς που τσακίζουν το δικαίωμα στο σχολείο και τις σπουδές - που διαμορφώνουν της συνθήκες της σύγχρονης σκλαβιάς και του εργασιακού μεσαίωνα - που καταστέλλουν, τρομοκρατούν, δολοφονούν για να μην σηκώνεται κεφάλι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική τους - που την προορίζουν για κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Οι μαθητές μπορούν να συγκρουστούν και να ξεκαθαρίσουν με τις πιο σκοτεινές και μαύρες αντιλήψεις που το σύστημα καλλιεργεί στις συνειδήσεις τους. Με το να αγωνιστούν απέναντι στον πραγματικό της εχθρό. Για να υπερασπιστούν πραγματικά τα δικαιώματά τους! Να αντισταθούν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στις σπουδές, τη δουλειά, τη ζωή.