ΕΒΕ: Και φέτος ο ταξικός κόφτης πετάει έξω από τις σχολές 40.000 μαθητές!

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής έκοψε την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο από περίπου 40.000 μαθητές. Συγκεκριμένα από τους 100.000 περίπου υποψηφίους κατάφεραν να περάσουν μόνο οι 61.500 σε κάποιο τμήμα, ενώ έμειναν κενές 7.500 θέσεις συνολικά στα πανεπιστήμια.

Η ΕΒΕ, διάταξη του ψηφισμένου νόμου 4777 (Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη) είναι και αυτή κομμάτι της επίθεσης στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Διαμορφώνει με όλη την υπόλοιπη αντιλαϊκή επίθεση στην εκπαίδευση ένα πανεπιστήμιο των ακόμα λιγότερων και των πιο εκλεκτών, στο οποίο δε θα χωράνε τα παιδιά από τα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα.

Η ΕΒΕ έχει στρώσει το έδαφος για κλεισίματα και συγχωνεύσεις μίας σειράς πανεπιστημιακών τμημάτων με βάση τις κενές θέσεις και τους λίγους εισακτέους. Συστημικά στελέχη το έχουν ήδη ομολογήσει ανοιχτά και είναι διατεθειμένοι να αφήσουν ξεκρέμαστους και τους χιλιάδες φοιτητές και αποφοίτους των τμημάτων αυτών. Είναι άλλωστε και κατεύθυνση του νέου νόμου πλαίσιο.

Το σύστημα το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί στου αποκλεισμένους μαθητές είναι κοροϊδία. Η στροφή στα δημόσια ΙΕΚ, πολυδιαφημισμένη ήδη από πέρσι, που τάχα θα ανοίξει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης στην πραγματικότητα θα δίνει ένα χαρτί – διαβατήριο για την ανεργία. Στους μαθητές που δεν έχου τελειώσει ακόμα το σχολείο τάζει μαθητεία, απλήρωτη ανήλικη και μαύρη στην πραγματικότητα εργασία, για να τους εναρμονίσει με τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που θα συναντήσουν αργότερα.

Με την εφαρμογή των δύο τελευταίων νόμων για την εκπαίδευση , προσπαθούν να ικανοποιήσουν μία χρόνια επιδίωξή τους. Να αποκόψουν μαζικά τη νεολαία από την τριτοβάθμια. Μετατρέπουν το λύκειο σε ένα ακόμα μεγαλύτερο εξεταστικό κάτεργο με την τράπεζα θεμάτων. Η ακρίβεια έχει τσακίσει το λαϊκό εισόδημα και οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις του ταξικού σχολείου και στη συνέχεια του πανεπιστημίου.

Απέναντι στην κατά μέτωπο επίθεση του συστήματος να υψώσουμε πανεκπαιδευτικό μέτωπο αντίστασης. Μαθητές, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικοί να υπερασπιστούμε το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Με μαθητικές και φοιτητικές συνελεύσεις. Το άνοιγμα των σχολείων και των σχολών πρέπει να μας βρει στον δρόμο της αντίστασης και της διεκδίκησης για να βάλουμε φραγμό στους νόμους Κεραμέως και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

· Κατάργηση του ν. 4777 (Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη)

· Κατάργηση της ΕΒΕ και της τράπεζας θεμάτων

· Ανατροπή του νέου νόμου πλαίσιο