Θεσσαλονίκη | Ανταπόκριση από την κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο των Λεσχών του ΑΠΘ (4/7)

Δεκάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν εν μέσω Ιουλίου σήμερα στην Πρυτανεία του ΑΠΘ να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της Πρυτανείας να διακόψει τη σίτιση των φοιτητών κλείνοντας τις Λέσχες του ΑΠΘ (κεντρική & εστιών) μέσα στην εξεταστική. 

 

Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φώναξαν συνθήματα ενάντια στο κλείσιμο της Κεντρικής Λέσχης του ΑΠΘ και ενώ οι εξεταστικές συνεχίζονται μέχρι και τις 22 Ιουλίου, αλλά και ενάντια στο κλείσιμο της Λέσχης των Εστιών, η οποία θα έπρεπε να παραμένει ανοιχτή καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Συμμετείχαν με πανό οι Αγωνιστικές Κινήσεις και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, ενώ στήριξαν την κινητοποίηση και κάποια σχήματα των ΕΑΑΚ (ΝΑΡ, ΑΡΙΣ, ΑΡΑΣ) και η ΣΣΠ. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου δεν καταδέχτηκε ούτε να της κατατεθούν τα δίκαια αιτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών. Η στάση τους είναι προκλητική και μαρτυρά το φόβο τους απέναντι στις φοιτητικές αντιδράσεις.

 

Είναι απαράδεκτο να μας στερούν το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση, ενώ είμαστε υποχρεωμένοι να μείνουμε στην πόλη που σπουδάζουμε λόγω εξεταστικής μέχρι και μέσα-τέλη Ιουλίου. Η φτώχεια και η ακρίβεια μας τσακίζουν καθημερινά, και η σίτιση αποτελεί για πολλούς από εμάς προϋπόθεση ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας.

 

Η σίτιση αποτελεί κεκτημένο δ ι κ α ί ω μ α και όχι μια παραχώρηση του κράτους προς τους φοιτητές. Ειδικά για τους οικότροφους φοιτητές, που οι Εστίες αποτελούν τα σπίτια τους (και για αρκετούς μπορεί και η μοναδική κατοικία τους), η Λέσχη οφείλει να παραμένει ανοιχτή όλη τη χρονιά! 

 

Δεν θα επιτρέψουμε να μας χτυπήσουν και αυτό το δικαίωμα, όπως από την αρχή της χρονιάς επιδιώκουν (ατέλειωτες ουρές, ένδειξη πάσο και καρτών σίτισης, εφαρμογή αντιτίμου στις εστίες για τους ν+2 φοιτητές). Να παλέψουμε για να ξανά ανοίξουν ΑΜΕΣΑ οι Λέσχες! 

 

Το ζήτημα πρέπει να ανοίξει στα συλλογικά όργανα των φοιτητών και να χτυπηθεί η λογική της "ανάθεσης" . Μόνον έτσι μπορεί να απαντηθεί!