Ιατρική ΕΚΠΑ: Να υπερασπιστούμε τις συνελεύσεις μας κόντρα στην απολίτικη στάση!

Δεν είναι κρυφή η υπονομευτική τους στάση ως προς τις διαδικασίες του Συλλόγου, αφού η Νέα Προοπτική δεν είναι άλλο από ένα κακέκτυπο της ΔΑΠ, με την οποία από κοινού φροντίζουν να κρατάνε τον Σύλλογο σε πλήρη αδράνεια. Τετοια ήταν η στάση τους σε όλη την διάρκεια της πανδημίας, την οποία επικαλούνταν για την εξαφάνισή τους, και τέτοια συνεχίζει να είναι και από την στιγμή που άνοιξαν επίσημα οι σχολές. Δυσεύρετη στα ΔΣ (η δύναμη με τις 7 από της 15 έδρες και 30 άτομα στο ψηφοδέλτιό της!) και όποτε μας κάνει την τιμή, το κάνει για να εξασφαλίσει οτι ο Σύλλογος θα παραμείνει στον γύψο, καταψηφίζοντας το ένα μετά το άλλο καλέσματα σε γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις.

Η εμφάνιση της προεκλογικά δεν μας εκπλήσσει, μιας και δεν σκοπεύει να διακινδυνέυσει την ηγεμονία της στο ΔΣ. Επανέρχεται λοιπόν, πιο διαλυτική από ποτέ να βάλει εμπόδιο στην μοναδική συλλογική διαδικασία που είδαμε τους τελευταίους μήνες στη σχολή, σαμποτάροντας τις συνελέυσεις έτους για το πρόγραμμα εξεταστικής. Συγκεκριμένα επαναφέρει το ζήτημα των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών , επικαλούμενη την μειωμένη μαζικότητα που θα έχει μία δια ζώσης απόπειρα. Την ίδια στιγμή που οι σχολές είναι ανοιχτές και τα αμφιθέατρα ασφυκτικά γεμάτα, δεν την βολέυει η δικαιολογία του «υγειονομικού κινδύνου» που προέβαλε όλο το διάστημα της πανδημίας ενάντια σε κάθε προσπάθεια συλλογικής διαδικασίας και για να προωθήσει τις ηλεκτρονικες διαδικασίες. Επιστρατεύει λοιπόν το ζήτημα της μαζικότητας, όταν δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος λόγος να μην μπορεί να παρευρεθεί ένας φοιτητής στον συλλογικό του χώρο, εκέι που γίνονται καθημερινά τα μαθήματα και τα εργαστήριά του. Πρόκειται για μία διαδικασία που σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την αδιαβλητότητα, μιας και γίνεται μέσω poll στο facebook, όπου μπορεί να ψηφίσει όποιος φοιτητής ιατρικής θέλει, ανεξαρτήτως έτους. Ο κίνδυνος του «φακελώματος» καραδοκεί, αφού για να ψηφίσεις σε ορισμένες φόρμες που έχουν δημιουργηθεί συμπληρώνεις το πανεπιστημιακό σου mail. Κάτι τέτοιο καλλιεργεί μια λογική ανάθεσης, που λέει οτι ο κάθε φοιτητής δεν χρειάζεται να κινητοποιηθεί για ο,τιδήποτε, αρκεί να πατήσει ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στο εκάστοτε poll, και ο τάδε εκλεγμένος θα μεταφέρει τα αιτήματά του στους αρμόδιους. Ο εκφυλισμός είναι τέτοιος, που έφτασαν σε σημείο να προτρέπουν τον κόσμο να πει όχι σε προγράμματα εξεταστικής που προέκυψαν από δια ζώσης συνέλευση , εάν ο αριθμός των φοιτητών που παρέστησαν είναι μικρότερος από αυτόν που ψήφισε στο facebook, τασσόμενοι ανοιχτά ενάντια στις διαδικασίες του συλλόγου.

Είναι εμφανές οτι η Νέα Προοπτική, σαν «αδερφάκι» της ΔΑΠ, θέλει συλλόγους αδρανείς, απολίτικους, αποσυγκροτημένους στους οποίους η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας θα εφαρμόζει ανενόχλητο την πολιτική του. Θέλει οι φοιτητές να μην συζητάνε, να μην βρίσκονται στο συλλογικό τους χώρο και να «αποφασίζουν» πίσω από την οθόνη ενός Η/Υ.

Προσπαθεί να αποκρύψει τον ρόλο των συνελέυσεων έτους, στις οποίες δεν αποφασίζεται μόνο το πρόγραμμα εξεταστικής, αλλά μπορούν και πρέπει να συζητιούνται όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ένα έτος (πχ. Έλλειψη κάποιου συγγράμματος, καθηγητικές αυθαιρεσίες, μαζικά κοψίματα, δωρεάν παροχή στηθοσκοπίων κοκ.)Μιλάνε για «δημοκρατικές διαδικασίες», στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει απόφαση που λαμβάνεται χωρίς ζύμωση και συζήτηση και είναι δημοκρατική.

Δεν υπάρχει το συλλογικό, από την ιδιωτικότητα του σπιτιού μας, όπου οι επιλογές δεν μπορούν να έχουν παρά ατομικό χαρακτήρα. Αυτόν τον δρόμο δείχνει τόσο η Νέα Προοπτική όσο και ΔΑΠ, τον ατομικό, όπου οι συλλογικές προσπάθειες είναι μάταιες και είναι στο χέρι του καθενός να λύσει τα προβλήματά του. Οι φοιτητές πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις αυτές και να μην τους χαρίσουν ούτε τις εκλογές , ούτε τους συλλόγους. Να υπερασπιστούν τις συλλογικές διαδικασίες τους και να τις μαζικοποιήσουν, βαδίζοντας σε έναν δρόμο από κοινού με τους συμφοιτητές τους.