ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ! ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ

Ψηφίστηκε στις 14 Ιούλη, στην καρδιά του καλοκαιριού, ο νέος Νόμος Πλαίσιο, όπως είχαν δείξει οι εξαγγελίες Κεραμέως, χτυπώντας κατοχυρωμένα δικαιώματα δεκαετιών με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ και την υποκριτική απουσία του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία. Το σύστημα της εξάρτησης και της βαρβαρότητας θέλει μια νεολαία υποταγμένη και προετοιμασμένη για τον εργασιακό μεσαίωνα και το μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζει. Έτσι, αυτός ο νόμος έρχεται σαν επιστέγασμα του περσινού ν. 4777, αλλά και βαθαίνει πρωτόγνωρα την διάλυση των κατακτήσεων των φοιτητών!

Είναι χρόνια επιδίωξη του συστήματος η εξατομίκευση του πτυχίου, και η διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αυτό κατοχυρώνει, έτσι ώστε να επιβάλλει τον ατομικό δρόμο στη νεολαία, και να προλειάνει την ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη. Έτσι και το “εσωτερικό erasmus”, οι τίτλοι σπουδών 6 και 12 μηνών ανάλογα με τα ects που προβλέπει η συνθήκη της Μπολόνια και η περαιτέρω απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία (π.χ. διδακτική επάρκεια) πλέον κατοχυρώνονται στο νέο νόμο, διαλύοντας αυτό που γενιές ολόκληρες γνώριζαν ως ενιαίο πτυχίο.

Αντίστοιχα, ο νέος νόμος επιτρέπει και προβλέπει ακόμη περισσότερες συγχωνεύσεις και λουκέτα σε σχολές, συρρικνώνοντας το χάρτη της τριτοβάθμιας, αφήνοντας χιλιάδες φοιτητές με πετσοκομμένα επαγγελματικά δικαιώματα και μισοδιαλυμένα πτυχία από σχολές που δε θα υπάρχουν! Όλα αυτά στον δρόμο που έστρωσε ο νόμος Γαβρόγλου, και η ελάχιστη βάση εισαγωγής, όπως προσπάθησαν να κάνουν στο ΔΙΠΑΕ και η δίκαια πάλη των φοιτητών ανέτρεψε τα σχέδιά τους!

Ταυτόχρονα θεσπίζονται τα φοιτητικά συμβούλια, που θα έχουν ρόλο συνδιαχείρισης και διαπραγμάτευσης με το ακαδημαϊκό κατεστημένο, από ξεχωριστές φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ηλεκτρονική ψηφοφορία! Είναι η πρώτη φορά, που στήνονται ξεκάθαρα ανταγωνιστικές δομές στους φοιτητικούς συλλόγους, την ίδια στιγμή που το χτύπημα στον συνδικαλισμό και την πολιτική έκφραση στα Πανεπιστήμια είναι δηλωμένος στόχος του συστήματος, με τα ΜΑΤ στις σχολές, το χτύπημα στο Άσυλο την ΟΠΠΙ και τα πειθαρχικά που προβλέπει ο 4777.

Το σύστημα γνωρίζει ότι η επίθεσή του γεννά αντιδράσεις και δυσαρέσκεια και προσπαθεί δια ροπάλου να χτυπήσει το μόνο όπλο που έχουμε για να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, δηλαδή τους φοιτητικούς συλλόγους!

Επίσης, θεσπίζονται τα συμβούλια ιδρύματος, που πλέον θα αποτελούνται από 6 ακαδημαϊκούς και 5 εξωτερικούς «τεχνοκράτες» ή ιμπεριαλιστικά στελέχη που θα έχουν τον ανώτερο ρόλο διοίκησης του Πανεπιστημίου. Είναι φανερό, πως προσπαθούν να ευθυγραμμίσουν την διοίκηση του πανεπιστημίου με τις κυβερνητικές διατάξεις και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών στην εκπαίδευση, με σκοπό να περνάει απρόσκοπτα η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών, μάλιστα βαθαίνοντας τη σύνδεσή της με τη ζούγκλα της παραγωγής.

Είναι φανερή η θρασύδειλη πολιτική της κυβέρνησης που εν μέσω καλοκαιριού με κλειστές σχολές, όπως ακριβώς πέρασε το χτύπημα στο Άσυλο και το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, προχωράει την επίθεση του σε κατακτήσεις δεκαετιών, με νέο νόμο πλαίσιο που περιέχει στρατηγικού χαρακτήρα επιδιώξεις. Η κρίση του συστήματος, ο αντιλαϊκός του χαρακτήρας και οι κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστών είναι ξεκάθαρες και θέλουν ένα πανεπιστήμιο ακόμη πιο ταξικό, αποστειρωμένο από την πολιτική, με διαλυμένα πτυχία που να οδηγούν σε δουλειά χωρίς δικαιώματα. Τώρα είναι που ακόμη περισσότερο πρέπει να ξεκινήσουν μαζικές διαδικασίες οργάνωσης των φοιτητών και αντίστασης για την ανατροπή των νόμων Κεραμέως! Οι εσωτερικές αντιφάσεις του συστήματος και οι δυστροπίες των πρυτάνεων δεν αφορούν τα δικαιώματά μας αφού και οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει με την πλειοψηφία των διατάξεων του νόμου που μας «καίνε». Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο τους, ούτε περιμένουμε να σωθούμε από τις εκλογές και από καινούριες κυβερνήσεις «σωτήρες» που ανακυκλώνουν σταθερά την ίδια πολιτική!

Εμπιστευόμαστε την δύναμή μας, τις κατακτήσεις του φοιτητικού κινήματος, κόντρα στην αδράνεια και τον ατομικό δρόμο, προβάλλουμε τις διεκδικήσεις, τα δικαιώματα και τα αιτήματα μας! Το φοιτητικό κίνημα έχει τη δύναμη, όπως έχει αποδείξει ιστορικά, να ανατρέψει ψηφισμένο νόμο!

-Μαζικός αγώνας για την ανατροπή του νέου Νόμου Πλαίσιο!

-Κάτω ο νόμος 4777 (Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη)

-Ενιαίο πτυχίο, μοναδική προυπόθεση για δουλειά!

-Κανένα λουκέτο, καμιά συγχώνευση!

-Κάτω τα χέρια από το Άσυλο και τους φοιτητικούς συλλόγους!

-Έξω τα ΜΑΤ και η ΟΠΠΙ από τις σχολές μας!