ΞΑΝΘΗ| ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Από την αρχή του εαρινού εξαμήνου το μάθημα Πολεοδομία του 4ου εξαμήνου των πολιτικών μηχανικών δεν διεξάγεται λόγω της έλλειψης διδάσκοντα. Η αρχική απάντηση των υπεύθυνων ήταν πως θα ξεκινήσει μόλις ανακοινωθεί η απόφαση της συνέλευσης τμήματος. Η διδασκαλία του μαθήματος όμως δεν έχει ξεκινήσει μέχρι και σήμερα, παρόλο που το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την αρχή της εξεταστικής είναι ένας μηνάς.

Ενώ δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι θα συμβεί με το συγκεκριμένο μάθημα, αυτό που διαρρέεται είναι ότι θα διδαχτεί στο επόμενο έτος την περίοδο του εαρινού εξάμηνου. Σ’ ένα ήδη εντατικοποιημένο πρόγραμμα σπουδών, οι φοιτητές του τρίτου έτους θα καλεστούν να έρθουν αντιμέτωποι με μια ακόμη υποχρεωτική εργασία εξαμήνου, αφού αυτή είναι η προϋπόθεση για την εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος.

Το τρίτο έτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης, όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει συνδεθεί με την αρχή φροντιστηρίων στα «δύσκολα» μαθήματα. Σε μια περίοδο όπου οι φοιτητές και η νεολαία γενικότερα βιώνουν ακόμα πιο έντονα την  επίθεση του συστήματος στα δικαιώματα τους και που η καθημερινότητα ολοένα και χειροτερεύει, αμφισβητείται  το πώς και το εάν θα καταφέρουν να σπουδάσουν.

Η καθημερινότητα του φοιτητή στο σήμερα έχει χειροτερέψει κατά πολύ και η αποκλειστική ευθύνη είναι του συστήματος. Η επίθεση που διεξάγεται από τη σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ως αποτέλεσμα την ένταση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση. Με τις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, του ρεύματος, της βενζίνης και το παράλληλα το χτύπημα στο δικαίωμά μας σε σίτιση και στέγαση, η συνέχιση των σπουδών και συνεπώς η  απόκτηση του πτυχίου γίνεται ακατόρθωτη σε πολλές περιπτώσεις. Η εντατικοποίηση του προγράμματος σπουδών που αποτελεί κατεύθυνση ντύνεται στην προκειμένη περίπτωση ως αναγκαστική λύση.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η απάντηση σε αυτά τα ζητήματα δεν θα πρέπει να περιορίζεται στην ατομική μας στάση, αλλά να επιδιώκουμε να τα απαντάμε συλλογικά. Ακόμα, οι φοιτητές θα πρέπει να πάμε κόντρα σε συνδιοικητικές λογικές οι οποίες είναι αδιέξοδες και έχουν ως αποτέλεσμα την αποσυγκρότηση του κόσμου μέσα από τις λογικές ανάθεσης.

Μοναδική λύση είναι η συζήτηση μέσα από συνελεύσεις των φοιτητών με αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στα δικαιώματα μας κόντρα στην εντατικοποίηση και τη συνολική επίθεση που δεχόμαστε. Η διεξαγωγή του μαθήματος σε αυτό το εξάμηνο με μειωμένη ύλη χωρίς προαπαιτούμενα, έτσι ώστε να μπορούμε να εξεταστούμε με ανθρώπινους όρους στην επερχόμενη εξεταστική, αποτελεί επίλυση του ζητήματος καθώς οποιαδήποτε άλλη θα είναι ένα ακόμα μεγάλο βάρος στις πλάτες των φοιτητών.