ΠΑΝΤΕΙΟ| Ακόμη μια εξεταστική εντατικοποίησης και αποκλεισμών! Να διεκδικήσουμε ανθρώπινους όρους σπουδών και εξέτασης!

Η εξεταστική στο Πάντειο ξεκινάει σε δύο βδομάδες και ήδη έχει φανεί πως θα είναι μια ακόμη εξεταστική εντατικοποίησης και αποκλεισμών. Στα περισσότερα τμήματα ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το πρόγραμμα. Σε όσα έχει βγεί, το πρόγραμμα μιλάει για εξεταστική δύο βδομάδων, μια εξεταστική δηλαδή όπου θα κληθούμε να δίνουμε δύο και τρία μαθήματα σε μια βδομάδα και φυσικά ούτε λόγος για χρωστούμενα από προηγούμενα εξάμηνα. Αυτοί οι όροι της εξεταστικής δεν είναι τυχαίοι ούτε αφορούν μόνο το Πάντειο. Με μια σειρά νόμους ορίζεται πως τόσο η εξεταστικές όσο και η υπόλοιπη ζωή μας στο πανεπιστήμιο θα είναι πλήρως εντατικοποιημένα (πχ νόμος Διαμαντοπούλου ορίζει ότι η εξεταστική δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 βδομάδες). Συνέχεια εργαστήρια και υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, μικρές εξεταστικές με τεράστιες ύλες, διαγραφές και πειθαρχικά. Όλα αυτά και πολλά άλλα μέτρα που έχουν περάσει έχουν ως σκοπό να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο λίγων, ένα πανεπιστήμιο που θα μπαίνουν λίγοι και θα βγαίνουν ακόμη λιγότεροι. Ενώ ακόμη και όσοι θα βγαίνουν δε θα βρίσκουν δουλειά και ακόμη κι αν βρούν θα δουλεύουν συνέχεια χωρίς άδειες και ρεπό, χωρίς ασφάλιση, με πολύ χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Αυτό ακριβώς θέλουν να μας κάνουν να συνηθίσουμε. Μια πραγματικότητα όπου θα είμαστε πάντα σκυφτοί, θα τρέχουμε απ’ τη μία δουλειά στην άλλη, συνέχεια θα διαβάζουμε και δε θα έχουμε καθόλου προσωπικό χρόνο.

Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να αντισταθούμε. Αντίβαρο των εντατικοποιημένων εξεταστικών δεν είναι οι πρόοδοι. Όσο κι αν φαίνεται ότι μας απαλλάσσουν από το βάρος κάποιων μαθημάτων, στην πραγματικότητα μας κάνουν σε όλο το εξάμηνο να είμαστε σε μια συνεχή κατάσταση εξετάσεων που στην τελική, στην απόφαση του κάθε καθηγητή κρίνεται το αν όντως θα βοηθήσουν ή θα μας δυσκολέψουν τη ζωή.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί όπως και σε κάθε εξεταστική η πιθανότητα (σιγουριά δηλαδή) του να υπάρξουν καθηγητικές αυθαιρεσίες. Θέματα εκτός ύλης, μειωμένοι χρόνοι εξέτασης, αρνητική βαθμολόγηση κα. Πρέπει να έχουμε το νου μας να μην ανεχτούμε καθηγητικές αυθαιρεσίες και να τις καταγγέλουμε όποτε πάνε να γίνουν. Με μαζικούς όρους να διεκδικούμε ανθρώπινους όρους εξέτασης.

Λύση είναι ο αγώνας μας και η διεκδίκησή μας για ανθρώπινους όρους σπουδών και εξεταστικής. Λύση είναι η διεκδίκηση εξεταστικών μεγαλύτερης διάρκειας και εμβόλιμων εξεταστικών για τους επί πτυχίο φοιτητές. Θεωρούμε σημαντικό το ότι μετά από τόσα χρόνια κατοχυρώθηκε η βολική εξεταστική αλλά δε φτάνει να αφορά μόνο τους φοιτητές που χρωστούν μέχρι 3 μαθήματα για πτυχίο. Πρέπει να αφορά όλους τους επί πτυχίο φοιτητές.

Μόνο αν οι ίδιοι φοιτητές, χωρίς αυταπάτες ύπαρξης σωτήρων και δυνατότητας συνδιαλλαγής με τους καθηγητές και την πρυτανεία, διεκδικήσουμε μαζικά και οργανωμένα, μέσα από το φοιτητικό μας σύλλογο ανθρώπινους όρους εξεταστικής θα μπορέσουμε, όπως έχουμε πρόσφατα κάνει, να πετύχουμε νίκες.

  • ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
  • ΑΝΘΡΏΠΙΝΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΉ ΚΑΙ ΡΥΘΜΟΊ ΣΠΟΥΔΏΝ
  • ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΉ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
  • ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΕΧΕΙ COVID