Τι είναι και για τι παλεύουν οι Αγωνιστικές Κινήσεις

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις είμαστε μια αριστερή αγωνιστική δύναμη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, που μαχόμαστε για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος (φκ), ως κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις δημιουργηθήκαμε το 1983, μέσα από την κοινή συμπόρευση της σπουδάζουσας του ΚΚΕ(μ-λ) με αριστερούς, αγωνιστές φοιτητές, πάνω σε συγκεκριμένους άξονες που καθόρισαν τη γραμμή και τη φυσιογνωμία μας. Είμαστε λοιπόν μια δύναμη:

Αντικαπιταλιστική. Εναντιωνόμαστε συνολικά στο σύστημα της εκμετάλλευσης των εργαζομένων μαζών, προς όφελος μιας μικρής κοινωνικής μειοψηφίας. Εναντιωνόμαστε στην κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι και η εργατική τάξη από το κεφάλαιο, και όσα δεινά επιφέρει αυτή η ληστεία: φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία, πολέμους, αποξένωση, καταστροφή της φύσης. Για μας είναι το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής, που ευθύνεται για την κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα. Και η ανατροπή αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι η μοναδική συνολική απάντηση που μπορεί να δώσει πραγματική λύση στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα.

Έτσι, και τα ζητήματα της εκπαίδευσης, δεν μπορούν να λυθούν οριστικά προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, όσο η εκπαίδευση είναι συνδεδεμένη με αυτή την κοινωνική πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν οι επιστήμη, η έρευνα και η γνώση να αλλάξουν χαρακτήρα ή έστω να αναπτυχθούν ουδέτερα. Έχουμε πλήρη συνείδηση, ότι αυτή τη στιγμή, ο εκπαιδευτικός μηχανισμός και το περιεχόμενο της επιστήμης βρίσκονται στα χέρια της αστικής τάξης, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των επιτευγμάτων της ανθρωπότητας. Έχουμε πλήρη συνείδηση, ότι η επιστήμη και η γνώση, που οι εργαζόμενες μάζες έχουν παράξει προσφέροντας την εργασία τους, χρησιμοποιούνται εναντίον τους.

Αυτό δε σημαίνει ότι αρνούμαστε τη γνώση, τη μόρφωση -κάθε άλλο, τη χρειαζόμαστε, όχι μόνο για την απόκτηση του πτυχίου, αλλά και για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας μας. Η γνώση και η μόρφωση πρέπει να αποτελούν και αυτές ιδιοκτησία του λαού. Όμως δίπλα στην επιστημονική μόρφωση, είναι απαραίτητο να αναπτύσσεται και η κοινωνική μόρφωση: η γνώση της κοινωνίας που ζούμε και του ρόλου μας μέσα σε αυτή.

Είμαστε ενάντια στα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους, ενάντια στο αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του. Αντιπαλεύουμε την υποτιθέμενη αστική κοινοβουλευτική “δημοκρατία”, που είναι ενάντια στα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας. Παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα ανεξάρτητο από το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, απορρίπτουμε κάθε μορφή “κοινωνικού διαλόγου” με αυτούς που εξαθλιώνουν το λαό μας.

Είμαστε αριστεροί στο πολιτικό φάσμα. Αρνιόμαστε τον καπιταλισμό και παλεύουμε για να τον ανατρέψουμε. Αρνιόμαστε να κρύψουμε ή να μασκαρέψουμε με οποιονδήποτε τρόπο τις πολιτικές μας προθέσεις.

Αντιιμπεριαλιστική. Παλεύουμε ενάντια στην εξάρτηση της χώρας μας από τον ιμπεριαλισμό. Γνωρίζουμε ότι ο λαός έχει να παλέψει ενάντια όχι μόνο στο ντόπιο σύστημα της εκμετάλλευσης και ενάντια στην αστική τάξη. Αλλά και ενάντια στο παγκόσμιο καπιταλιστικό - ιμπεριαλιστικό σύστημα, που ευθύνεται για την υποδούλωση όλης της ανθρωπότητας, σε μια χούφτα ιμπεριαλιστικά κράτη. Ο καπιταλισμός στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, δημιουργεί τις κρίσεις και τους παγκόσμιους πολέμους, καταστρέφει χώρες και λαούς.

Έτσι και η δική μας χώρα, βρίσκεται από τη γέννηση της εξαρτημένη με διάφορους τρόπους σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που καθορίζουν κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Η διπλή εξάρτηση από Αμερικάνους και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, που υφίσταται εδώ και δεκαετίες, είναι πλέον το κύριο πολιτικό ζήτημα της χώρας. Η ανοιχτή, άμεση πλέον ανάμιξη του ιμπεριαλισμού στο πολιτικό σύστημα, με την Τρόικα και τα μνημόνια, έρχεται να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι ο αγώνας μας είναι διμέτωπος -ενάντια στο ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο.

Είμαστε ενάντια στην ένταξη της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Παλεύουμε για την έξοδο από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, το ΔΝΤ. Παλεύουμε για να διώξει ο λαός μας συνολικά κάθε μηχανισμό των ιμπεριαλιστών, και να κατακτήσει την ανεξαρτησία του - όπως θέλουμε να κάνει κάθε λαός παγκόσμια. Θέλουμε ένα φοιτητικό κίνημα, κομμάτι του αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού κινήματος.

Είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή. Παλεύουμε για να μην έχει καμία εμπλοκή η χώρα μας σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για να φύγουν οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις από την Ελλάδα.

Αντιδιαχειριστική. Αρνιόμαστε κάθε μορφής συνδιαχείρισης των προβλημάτων του λαού μέσα στα πλαίσια του συστήματος, και φυσικά της εκπαίδευσης του. Αντιπαρατεθόμαστε, μέσα στα πλαίσια του φοιτητικού κινήματος και της αριστεράς, με τις απόψεις εκείνες που θέλουν να μεταρρυθμίσουν την εκπαίδευση, που προτείνουν σχέδια εξωραϊσμού της. Παλεύουμε για ένα φκ που θα κατακτήσει δικαιώματα. Όχι για ένα φκ που θα λύσει, από κοινού με το υπουργείο παιδείας, το πρόβλημα της εκπαίδευσης. Δεν έχουμε να προτείνουμε κάποιο εκπαιδευτικό μοντέλο προς όφελος της κοινωνίας και των λαϊκών αναγκών στην υπάρχουσα εκπαίδευση -επειδή κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Εναντιωνόμαστε στον αποπροσανατολισμό του φκ από λαθεμένες αντιλήψεις, που βάζουν το φκ στο ρόλο του μεταρρυθμιστή και του διαχειριστή.

Δεν πιστεύουμε ότι τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι κοινά, και για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, και για τους φοιτητές των εύπορων οικογενειών, και για τους τους φοιτητές και για τους καθηγητές, και για τους συλλόγους και για τους πρυτάνεις. Δεν πιστεύουμε στον όρο “πανεπιστημιακή κοινότητα”. Παλεύουμε για φκ ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο από τις αστικές παρατάξεις, από το διοικητικό μηχανισμό του πανεπιστημίου, που στελεχώνεται από τους μεγαλοκαθηγητές.

Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφής συνδιοίκηση, σε κάθε μορφής ενσωμάτωση του φκ στον διοικητικό μηχανισμό. Απέχουμε, και παλεύουμε οι σύλλογοι να κάνουν το ίδιο, από κάθε μορφής συνδιοικητικές εκλογές, αρνούμαστε να έχουμε εκπροσώπους στα όργανα συνδιοίκησης.

Αντιφασιστική. Ενάντια στην φασιστικοποίηση της δημόσιας ζωής. Ενάντια στην καταστολή του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, τις διώξεις των αγωνιστών του. Ενάντια στο χτύπημα από τους μηχανισμούς καταστολής των φοιτητικών και λαϊκών αγώνων. Παλεύουμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, για να μπορεί ο λαός να εκφράζεται και να αγωνίζεται ελεύθερα.

Παλεύουμε για ελευθερία σκέψης και δράσης μέσα στις σχολές. Για το δικαίωμα της πολιτικής συνδικαλιστικής, πολιτιστικής έκφρασης στο χώρο του πανεπιστημίου. Υπερασπιζόμαστε την αυτοτέλεια του φκ και των συλλόγων ενάντια σε κάθε παρέμβαση και δίωξη από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Υπερασπιζόμαστε το Άσυλο, το δικαίωμα όλου του λαού να δρα ελεύθερα στους χώρους του πανεπιστημίου, χωρίς την επιβολή των οργάνων καταστολής.

Παλεύουμε ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό, ενάντια στο ρατσισμό, που σπέρνουν τον εμφύλιο ανάμεσα στα λαϊκά στρώματα. Παλεύουμε ενάντια στις φασιστικές - ναζιστικές συμμορίες, που αποτελούν κομμάτι του κατασταλτικού μηχανισμού, και είμαστε αντίθετοι στην παρουσία τους στις σχολές. 

Στο πλευρό του λαϊκού κινήματος και της εργατικής τάξης. Για εμάς, σύμμαχοι μας είναι το λαϊκό και εργατικό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι το αγωνιστικό φκ. Παλεύουμε για ένα φκ, που θα έχει συνείδηση του ρόλου του, ως πυροδότη του λαϊκού κινήματος. Που θα επιζητεί την ένωση με κάθε τρόπο, με τα προβλήματα και τους αγώνες του λαού. Που θα βρίσκεται σε ουσιαστικό συντονισμό και συμπόρευση.

Που θα κοιτά έξω από τα όρια της σχολής του, όχι για να ξεχάσει τα φοιτητικά προβλήματα, αλλά ακριβώς επειδή τα φοιτητικά προβλήματα παράγονται από τις σχέσεις εκμετάλλευσης. Δεν επιδεχόμαστε τη λογική “φοιτητικό κίνημα μόνο για τον εαυτό του“ - παλεύουμε το φκ να έχει άμεση συμμετοχή σε κάθε λαϊκό και εργατικό αγώνα.

Στο πλευρό και την υπηρεσία της εργατικής τάξης, γιατί είναι εκείνη η κοινωνική δύναμη, εκείνη η τάξη, που βρίσκεται από τη φύση της σε πλήρη αντίθεση και αντιπαράθεση με τον καπιταλισμό - ιμπεριαλισμό. Είναι η μόνη κοινωνική δύναμη, που μπορεί να ηγηθεί του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ανατροπής της επίθεσης, και οικοδόμησης των όρων για άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία με επίκεντρο τις εργαζόμενες μάζες.

Είμαστε στο πλευρό των μεταναστών εργατών που ζουν και δουλεύουν στη χώρα μας, και αποτελούν το πιο καταπιεσμένο και διωκόμενο κομμάτι της ελληνικής εργατικής τάξης. Οι μετανάστες εργάτες, αποτελούν θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της πιο άγριας εργασιακής εκμετάλλευσης. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό φοιτητικό και λαϊκό κίνημα, όταν ένα σημαντικό κομμάτι του λαού βρίσκεται στο περιθώριο.

Υπηρετούμε την κοινή δράση και τη δημοκρατία μέσα στο φοιτητικό κίνημα. Επιδιώκουμε, μέσα στους συλλόγους και τα συντονιστικά όργανα του κινήματος, την κοινή δράση δυνάμεων και αγωνιστών, πάνω σε συγκεκριμένους στόχους πάλης, χωρίς να τίθεται σαν προαπαιτούμενο η πολιτική γραμμή κάποιας δύναμης. Παλεύουμε για την οικοδόμηση πλατιών μετώπων πάλης πάνω σε προβλήματα των φοιτητών, που θα συσπειρώνουν το σύνολο των δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα, το σύνολο των αγωνιστών που είναι διατεθειμένοι να αντισταθούν. Πιστεύουμε, ότι η διαφορετική πολιτική αντίληψη, ούτε πρέπει να αποκρύβεται, αλλά και ούτε να αποτελεί εμπόδιο για τη συγκρότηση κινήματος.

Ευνοούμε και πρωτοστατούμε στη δημιουργία μόνιμων πρωτοβουλιών δράσης και πάλης, που μέσα από τη συμφωνία σε βασικά ζητήματα του κινήματος, θα συσπειρώνουν δυνάμεις και αγωνιστές σε ισότιμη βάση, χωρίς να χάνεται η ιδιαιτερότητα καμίας δύναμης. Πρωτοβουλίες που θα δρουν αυτοτελώς μέσα στο σύλλογο, και θα προσπαθούν να τον κινητοποιήσουν, χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η ένταξη των αγωνιστών της σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ή σχήμα.

Παλεύουμε για το δημοκρατικό συντονισμό του φκ, για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας μέσα στο κίνημα, για την ελεύθερη έκφραση κάθε αντίληψης μέσα στα πλαίσια του κινήματος. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υποκατάστασης των ανώτερων οργάνων του φκ, των συλλόγων, από  πληρεξούσια, συντονιστικά όργανα. Επιδιώκουμε την ανασυγκρότηση του τριτοβάθμιου οργάνου του φκ, σε αγωνιστική κατεύθυνση, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, και σε δημοκρατική βάση - όχι με διαδικασίες παράκαμψης και υποκατάστασης των φοιτητικών συλλόγων.