ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ | ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΦΙΑ - ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Με την πρόθεση να καταθέσουν ψήφισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο για ορισμό Γενικής Συνέλευσης, απευθυνθήκαν τα ΕΑΑΚ στις υπόλοιπες δυνάμεις, πιέζοντας, ωστόσο, η διαδικασία να γίνει ηλεκτρονικά με γραπτές τοποθετήσεις. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή και επανειλλημένα να καλέσουμε διά ζώσης Διοικητικό Συμβούλιο το συντομότερο, πράγμα που αρνήθηκαν.
Στη συνέχεια, η ΔΑΠ στέλνοντας γραπτή τοποθέτηση -που εξηγούσε τους λόγους που καταψήφισε το ψήφισμα των ΕΑΑΚ για Γενική Συνέλευση- συμμετείχε σε αυτό το «τηλε-ΔΣ». Δεν μας κάνει εντύπωση η ΔΑΠ -που χρόνια ως παράταξη μέσα στα πανεπιστήμια αντιμάχεται τα όργανα πάλης των φοιτητών και βάζει κωλύματα- να συμμετέχει σε «τηλε-ΔΣ», αφού από την καραντίνα και μετά ήταν μία από τις δυνάμεις που τα εισήγαγε σε μια σειρά από σχολές πανελλαδικά. Άλλωστε είναι γνωστό καιρό τώρα ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει τις ηλεκτρονικές διαδικασίες στους Συλλόγους, με σκοπό να τους απονεκρώσει.
Μετά από όλα αυτά, τα ΕΑΑΚ ξεκίνησαν συλλογή υπογραφών μέσω ηλεκτρονικής φόρμας υποβολής.
Καταγγέλουμε τόσο τα ΕΑΑΚ για την τακτική τους όσο και τη ΔΑΠ για τη συμμετοχή τους, αντικαθιστώντας τα όργανα και τις λειτουργίες του Συλλόγου από μηνύματα στα social media, που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές διαδικασίες, παρά μόνο τις εκφυλίζουν.  Οι τακτικές αυτές είτε προέρχονται από δεξιές πολιτικές δυνάμεις (ΔΑΠ), είτε από αριστερές (ΕΑΑΚ), πρέπει να απομονώνονται από τον ίδιο τον Φοιτητικό Σύλλογο. Διότι καλλιεργούν την ανάθεση και τις εύκολες λύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, απομακρύνουν τους φοιτητές από το ζωντάνεμα του Συλλόγου τους.
Τα Διοικητικά Συμβούλια είναι ανοιχτές διαδικασίες προς όλα τα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου και όχι απλή συνεννόηση μόνο μεταξύ των δυνάμεων.  Οι Γενικές Συνελεύσεις δεν αποφασίζονται για να μπορεί μετά η κάθε δύναμη να το χρησιμοποιεί αυτοαναφορικά και να ρίχνει κατηγορίες στο ποιος θέλει ή δεν θέλει να διεξαχθούν. Επίσης, αφήνει κακά κεκτημένα ως προς το τι θεωρείται απόφαση Συλλόγου, να γνωστοποιούνται ως αποφάσεις μηνύματα στο messenger. Με την ίδια λογική αποφασίζει και ανακοινώνει η τάδε δύναμη αύριο συνέλευση και η δείνα μεθαύριο. Ή ο τάδε βγάζει μια απόφαση και λέει ότι αυτό είναι απόφαση Συλλόγου. Ποιος λογοδοτεί και σε ποιόν; Ας αναρωτηθούν τα ΕΑΑΚ αν θα ήταν εντάξει να έστελνε η ΔΑΠ ένα κείμενο και αυτό να θεωρούταν αυτόματα απόφαση του Συλλόγου. Μόνο αν αντιμετωπίζεται ο σύλλογος ως ιδιοκτησία τους, μπορεί να δικαιολογηθεί αυτή η στάση. Είναι απαράδεκτο προοδευτικές δυνάμεις όπως τα ΕΑΑΚ, να θεωρούν ότι ο Σύλλογος τους ανήκει ακόμα και αν η απόφαση είναι για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης.
Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν ασκούμε κριτική εξ αρχής στην διάθεση καλέσματος Γενικής Συνέλευσης, ίσα ίσα αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα καλέσματος της! Αλλά στον τρόπο, ο οποίοςαπορρέει από την πολιτική αντίληψη του καθενός.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι όσο αυτές οι δυνάμεις ενισχύουν τις λογικές που πάνε κόντρα στον Φοιτητικό Σύλλογο, αποδιοργανώνοντας τον, η επίθεση του συστήματος δεν κάνει διαλείμματα.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ένα χτύπημα ιστορικών διαστάσεων για το δικαίωμα των παιδιών του λαού στις δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Ένα χτύπημα που πρέπει, αλλά και μπορεί να αποτραπεί από το φοιτητικό κίνημα, αν ανασυγκροτηθεί και παλέψει υπερασπιζόμενο τα δικαιώματά του, με όρους αντίστασης και διεκδίκησης και όχι ήττας και υποταγής που καλλιεργεί η ρεφορμιστική αριστερά.
Για εμας οι Σύλλογοι και τα Διοικητικά Συμβούλια είναι όργανα όλων των φοιτητών και όχι κάποιον μυημένων. Είναι διαδικασίες οργάνωσης και συγκρότησης της πάλης τους! Διαδικασίες ανοιχτές για τα μέλη! Κόντρα στις πρακτικές εκφυλισμού πρέπει να ξαναζωντανέψουμε τα όργανά μας για να ανατρέψουμε την επίθεση του συστήματος!
Το μαζικό φοιτητικό κίνημα του ‘06-07 που κατάφερε να βάλει φραγμό στην αναθεώρηση του άρθρου 16, μέσα από Συνελεύσεις-Καταλήψεις-Διαδηλώσεις, μας δείχνει ότι ο δρόμος του αγώνα ενάντια στην επίθεση που εξαπολύει το σύστημα και της εμπιστοσύνης στα συλλογικά όργανα, είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει νίκες!

·Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο Πιερρακάκη
·Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Καμία Αναθεώρηση του Άρθρου 16 – Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους

Καλούμε στο ΔΣ που θα διεξαχθεί σήμερα στο Αναγνωστήριο στις 17:00 με σκοπό τον ορισμό Γενικής Συνέλευσης!