ΒΟΛΟΣ | Ανταπόκριση από την διαδήλωση της Πέμπτης και τις γενικές συνελεύσεις των Φ.Σ.

Ολοκληρώθηκε η πορεία μαθητών-φοιτητών από τον Θόλο με μικρότερη μαζικότητα απ’ αυτήν της προηγούμενης εβδομάδας. Η διαφορά της συγκεκριμένης πορείας από τις προηγούμενες είναι ότι κατέληξε στις πολυτεχνικές σχολές έξω από το αστικό κέντρο (και δεν έκανε τον κύκλο σε δρόμους της πόλης), ως απάντηση στους τραμπουκισμούς της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε μέλος της ΠΚΣ και του φοιτητικού συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Στην διαδήλωση συμμετείχαν πανό Φοιτητικών Συλλόγων, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και η Αναρχική Φοιτητική Συνέλευση ΤΕΡΜΙΝΟ. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις παρέμβηκαν με δικό τους πανό, συνθήματα και την προκήρυξή τους, προσπαθώντας να θέσουν το ζήτημα της ταξικής επίθεσης που δέχεται ο λαός και το δικαίωμα των παιδιών του στις σπουδές. Αμέσως μετά, εξελίχτηκε Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων με αρκετή μαζικότητα και με τη συμμετοχή μέλους ΔΕΠ και αγωνιστή αγρότη από το μπλόκο του Στεφανοβίκειου.

Παρ’ ολ’ αυτά, το σύστημα συνεχίζει να χτυπάει τους αγώνες. Εξαπολύει τα ΜΑΤ στην κατειλημμένη πρυτανεία του ΑΠΘ την ώρα που διεξάγεται Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων. Δίνει το ελεύθερο και στους τραμπούκους της ΔΑΠ να εισβάλλουν σε κατειλημμένες σχολές και να διαλύουν συνελεύσεις, με σκοπό να σπάσει η αγωνιστική κατεύθυνση που κατοχυρώνεται κάθε εβδομάδα από τις μαζικές διαδικασίες των φοιτητών. Όλα αυτά και άλλες πολλές ενδείξεις είναι στοιχεία που δείχνουν ότι το σύστημα φοβάται την οργή της νεολαίας και αποτρέπει την μαζικοποίηση του αγώνα της!

Δεν πρέπει να υποκύψουμε στην τρομοκρατία τους. Δεν πρέπει να σταματήσουμε τώρα τον αγώνα μας. Γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Να πλαισιώσουμε τις καταλήψεις μας με πολλαπλά συντονιστικά, πολιτικές δράσεις, συζητήσεις και κινητοποιήσεις. Για να γίνουν οι σχολές μας πραγματικές εστίες αντίστασης. Για να ανακόψουμε αυτή την σκληρή επίθεση στην εκπαίδευση.

Ανταπόκριση από τις Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις & την πειθαρχική δίωξη στους ΗΜΜΥ

Οι αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών του Βόλου ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα νομοσχέδια Πιερρακάκη και την συνέχιση της φοιτητικής πάλης, θριάμβευσαν μέσα απ’ τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων. Το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων (εκτός των Μηχανολόγων Μηχανικών, στους οποίους οριακά βγήκε το πλαίσιο «ανοιχτή σχολή» που κατέθεσαν μέλη... επιστημονικής ομάδας φοιτητών) αποφάσισαν συνέχιση των καταλήψεων για μια ακόμα βδομάδα, ενώ συμμετείχαν ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι μας σε αυτές τις διαδικασίες.

Στους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, μάλιστα, ενώ υπήρξε διακοπή της κατάληψης για μια βδομάδα με μια συνέλευση μαζικότητας 220 φοιτητών όπου πέρασε πλαίσιο «ανοιχτής σχολής», στην τελευταία Συνέλευση, οι 209 από το σώμα των 325 (!!!) ψηφίσαν εκ νέου κατάληψη! Αυτό μαρτυράει ότι η περαιτέρω μαζικοποίηση των διαδικασιών του κινήματος λειτουργούν θετικά για αυτό. Ο Φ.Σ. των ΗΜΜΥ ξεκαθάρισε τη θέση του, παίρνοντας αυτή την αγωνιστική απόφαση! Δεν υπέκυψε στις τρομοκρατίες των καθηγητών περί χασίματος εξεταστικής και έδειξε σε όλες τις αντιδραστικές φωνές (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-«Ανεξάρτητοι») και σε κάθε λογής μπλοκ αντικατάληψης, ότι αυτοί είναι η πραγματική μειοψηφία στα πανεπιστήμια!

Μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηλεκτρολόγων ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στην αίθουσα συνεδριάσεων του τμήματος, όπου διεξαγόταν δεύτερη απόπειρα πειθαρχικής ακρόασης κατά ενός συναδέλφου μας. Ζητήθηκε από μια μαζικότητα 35 ατόμων από τους ΗΜΜΥ και απ’ άλλες σχολές, ο πρόεδρος να πετάξει τα πρακτικά της διαδικασίας που είχε μόλις ολοκληρωθεί. Αυτός απάντησε με (απ’ την προηγούμενη φορά, ακόμα πιο) αντιδραστικό τρόπο: με προβοκάτσιες, φωνάζοντας ότι απειλείται, στοχοποιώντας συνδικαλιστές φοιτητές. Είχε βαλθεί να τρομοκρατήσει ακόμα περισσότερο. Τα πρακτικά αναμένονται να αποσταλούν στο πειθαρχικό συμβούλιο πρυτανείας για να απονεμηθεί η ποινή, μία διαδικασία που πρέπει να ανατραπεί από τους φοιτητικούς συλλόγους της πόλης.

Στο πρόσωπο του προέδρου της σχολής φάνηκε η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Μας θέλουν με σκυφτό το κεφάλι, τρομοκρατημένους και υπάκουους. Μας προετοιμάζουν για μια αγορά εργασίας βάρβαρη, που θα σκοτωνόμαστε στη δουλειά και δεν θα διαμαρτυρόμαστε για τίποτα.

Να εναντιωθούμε σε αυτή τη μαύρη προοπτική και να απαιτήσουμε να παρθεί πίσω αυτή η εκδικητική πειθαρχική δίωξη. Να οργανωθεί νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο πειθαρχικό συμβούλιο πρυτανείας.