ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ | ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου επιβεβαιώνει περίτρανα το δίκαιο του αγώνα που δίνει το φοιτητικό κίνημα εδώ και πάνω από έξι εβδομάδες.

Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα νομοσχέδιο οδοστρωτήρα που όχι μόνον ανοίγει το δρόμο -μέσω της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και της παράκαμψης του Άρθρου 16- για την διάλυση του δικαιώματος στις δωρεάν σπουδές, αλλά περιέχει πλήθος διατάξεων που αφορούν άμεσα το δημόσιο πανεπιστήμιο: Δίδακτρα στα προπτυχιακά των δημόσιων σχολών για αλλοδαπούς φοιτητές, συγχωνεύσεις και μείωση των θέσεων εισαγωγής στα περιφερειακά πανεπιστήμια, ένταση της αξιολόγησης, κύκλους σπουδών στα μέτρα των ιμπεριαλιστικών προτύπων (ΗΠΑ-ΕΕ), είναι μερικές μόνο από τις εκτρωματικές διατάξεις του νομοσχεδίου.

  • Το άρθρο 58 του νομοσχεδίου προβλέπει για πρώτη φορά δίδακτρα στα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων πανεπιστημίων. Πρώτα ήρθαν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά με το επιχείρημα ότι είναι «άλλος κύκλος σπουδών» και ως εκ τούτου εξαιρούνται δήθεν της προστασίας του άρθρου 16. Έπειτα ήρθαν τα «ξενόγλωσσα» προγράμματα με τα αστρονομικά τους δίδακτρα και τρύπωσαν μέσα στις ελληνικές σχολές με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι είναι κάτι «άλλο» από τα ελληνικά προγράμματα. Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο έβαλε δίδακτρα στα πτυχία του με τη δικαιολογία ότι αποτελούν «τέλη» της «εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» η οποία είναι κάτι «άλλο» από την κλασική εκπαίδευση. Πάνω σε όλα τα παραπάνω πάτησε η κυβέρνηση για να πει τον Ιανουάριο ότι ο ιστορικός όρκος του «δωρεάν» δεν ισχύει πλέον στην πράξη και ότι το Άρθρο 16 επιδέχεται «ερμηνείας». Σήμερα, επιχειρεί το μεγαλύτερο βήμα από όλα με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και παράλληλα εισάγει δίδακτρα στα «κανονικά» ελληνόφωνα προπτυχιακά με το επιχείρημα ότι θα αφορούν «αλλοδαπούς» εισακτέους. Ο κλοιός γύρω από τον δωρεάν χαρακτήρα των σπουδών στην Ελλάδα στενεύει και το νομοσχέδιο Πιερρακάκη έχει σκοπό να αποτελέσει την κορυφαία πράξη του αντιδραστικού έργου στο δρόμο των διαδοχικών κυβερνήσεων για την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

 

  • Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποψηφίους δύο ταχυτήτων στις πανελλαδικές εξετάσεις ανάλογα με το ύψος του πορτοφολιού τους. Η εισαγωγή στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσω πανελλαδικών εξετάσεων είναι ένα γελοίο μεταβατικό μέτρο με σκοπό να θολώσει τα νερά, καθώς η είσοδος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτελεί καρφί στο μάτι των παιδιών των φτωχών λαϊκών οικογενειών που πασχίζουν για μια θέση στον ήλιο. Μα πώς να κρυφτεί το γεγονός ότι οι τα μόρια εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι κάτω από τα μισά μόρια των αντίστοιχων σχολών για τις οποίες θα διαγωνίζεται η «πλέμπα»; Και κάπου εδώ πάνε περίπατο τα τραγελαφικά επιχειρήματα περί αριστείας και περί αναγκαιότητας θέσπισης της βάσης του 10 που προκειμένου να επιβληθεί κατασυκοφαντούσε τους εισακτέους φοιτητές των προηγούμενων χρόνων. Σήμερα, οι μάσκες πέφτουν και η ταξική προκλητικότητα στην εκπαίδευση εκτοξεύεται πέρα από κάθε προηγούμενο.

 

  • Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη απλοποιεί ακόμη περισσότερο τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις τμημάτων που πλέον θα γίνονται με τη «σύμφωνη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης», ενισχύοντας παράλληλα το ρόλο της αξιολόγησης. Με μοχλό την αξιολόγηση, οι συγχωνεύσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια και η συρρίκνωση του χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης σημαίνει μείωση των θέσεων εισαγωγής, χειροτέρευση των συνθηκών σπουδών για τους φοιτητές που είναι ήδη μέσα στις υπό συγχώνευση σχολές και απώλεια επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα κατηργημένα τμήματα. Η περίπτωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι χαρακτηριστική καθώς σχεδιάζεται η απορρόφηση τμημάτων από τη Δράμα και την Καβάλα και η συγχώνευση σχολών στην Κομοτηνή.

 

  • Το σπάσιμο των σπουδών σε κύκλους (Bachelor-Master-PhD) και ο κατακερματισμός των πτυχίων προβλέπεται άμεσα από το νομοσχέδιο καθώς περιγράφει τη λειτουργία των ξένων ιδιωτικών σχολών με βάση τα προγράμματα σπουδών των μητρικών τους πανεπιστημίων. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι σχεδιάζεται να έρθουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα προπτυχιακές σπουδές τριετούς διάρκειας. Η διάλυση της ενιαιότητας των πτυχίων και των αποφοίτων φέρνει την πλήρη διάλυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την ακόμη ταχύτερη μετατροπή του πτυχίου σε ένα απλό πιστοποιητικό-κουρελόχαρτο.

Το νομοσχέδιο Πιερρακάκη αποτελεί μια αντιδραστική τομή που δεν έρχεται για να «μείνει στα χαρτιά», αλλά για να μεταμορφώσει πλήρως το τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Ο αγώνας μας πρέπει να κλιμακωθεί με νέους γύρους γενικών συνελεύσεων καταλήψεων και διαδηλώσεων. Σύμμαχοί μας είναι οι μαθητές που θα υποστούν μαζικά τις συνέπειες όλης αυτής της πολιτικής, οι εργαζόμενοι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και ολόκληρος ο λαός μας. Η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι ο μαζικός ανυποχώρητος αγώνας στο δρόμο που χάραξε το κίνημα του 2006-2007, ώστε να πάρει η κυβέρνηση πίσω το νομοσχέδιο Πιερρακάκη.

ΟΥΤΕ «ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ» ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ – ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ