Το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ), ως νέο τμήμα που ιδρύθηκε το 2019, δεν έχει Φοιτητικό Σύλλογο. Η διαρκής παρέμβαση διαφόρων παραγόντων του συστήματος, εντός και εκτός σχολών, πασχίζει να πείσει τους φοιτητές για τον παρωχημένο και αρνητικό ρόλο του φοιτητικού συνδικαλισμού και την ανάγκη κατάργησης των παρατάξεων. Γι’ αυτό οι περισσότεροι φοιτητές δε θεωρούν αναγκαία την οργάνωση τους στους Φοιτητικούς Συλλόγους και την συμμετοχή τους σε Γενικές Συνελεύσεις.
Αυτή η άποψη βολεύει τις συστημικές δυνάμεις, αυτούς που εξαπολύουν την επίθεση μέσα στις σχολές και σε όλη την κοινωνία, ψηφίζοντας νόμους ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, καθώς παίζουν χωρίς αντίπαλο. Το σύστημα επιστρατεύει έναν ολόκληρο μηχανισμό που αποτελείται από τις πρυτανείες, το καθηγητικό κατεστημένο, τα συμβούλια ιδρύματος, την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ), ψηφίζει την κατάργηση του ασύλου και τα πειθαρχικά, για να υλοποιηθεί καλύτερα η πολιτική των ταξικών φραγμών μέσα στα πανεπιστήμια και να κατασταλούν οι φοιτητικές αντιδράσεις. Ενδεικτικά είναι τα σκηνικά αστυνομοκρατίας και καταστολής στο ΕΚΠΑ και στο ΑΠΘ με αφορμή την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ στα πανεπιστήμια, τα τηλε-μαθήματα τις ημέρες καταλήψεων και τα lock out της πρυτανείας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με την κυβέρνηση, εν όψει των απεργιακών κινητοποιήσεων για το έγκλημα στα ΤΕΜΠΗ. Στην ίδια κατεύθυνση, οι συστημικές φοιτητικές δυνάμεις, η ΔΑΠ και οι κάθε λογής «ανεξάρτητοι», όπως οι Μέντορες, παρόλο που έκαναν πέρυσι εκλογές νοθείας στο ΔΕΟ και παρεμβαίνουν πολιτικά με την άποψη του ατομικού δρόμου και της υποταγής στο ρεαλισμό του συστήματος, προωθούν την τάση του απολιτίκ, το «έξω τα κόμματα», καταγγέλλουν τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις. Ενώ λοιπόν, όλοι αυτοί προωθούν την μη πολιτική οργάνωση και δράση των φοιτητών, οι ίδιοι οργανώνονται πολιτικά και παίρνουν πολιτικές αποφάσεις που καθορίζουν την διαβίωση, την φοιτητική καθημερινότητα, τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας.
Απέναντι σ’ έναν οργανωμένο αντίπαλο, πρέπει κι εμείς να οργανωθούμε στα δικά μας όργανα, τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποτελούν όργανα πάλης των φοιτητών για ζωή με δικαιώματα. Συγκροτήθηκαν από τους ίδιους τους φοιτητές και λειτουργούν ανεξάρτητα από τους θεσμούς του κράτους. Είναι το μόνο όργανο μέσα από το οποίο μπορούμε να έχουμε λόγο για τις προόδους, τα πτυχία μας, την στέγαση και την σίτιση, συνολικά για την καθημερινότητα μας και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες. Οι φοιτητικές εκλογές είναι η διαδικασία μέσα από την οποία οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκροτούνται σε σώμα, νομιμοποιούνται πολιτικά, και εκλέγουν τα Διοικητικά τους Συμβούλια, τα οποία έχουν αποφασιστικό ρόλο. Μέσα από τις εκλογές οι φοιτητές πολιτικοποιούνται και αποφασίζουν για τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, για το ποιά πρέπει να είναι η λειτουργία και η δράση τους και τελικά για το ποια άποψη υπερασπίζεται τα φοιτητικά συμφέροντα και την αναγκαιότητα ανάπτυξης φοιτητικού κινήματος. Δεν έχουν καμία σχέση με τις βουλευτικές εκλογές, αντίθετα είναι συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες κάθε φοιτητής, εκτός των φασιστών και των ένστολων, μπορεί να ψηφίσει και να εκφραστεί πολιτικά για την υπεράσπιση της ίδιας του της ζωής. Διαμορφώνουν όργανα πάλης και δεν είναι τσιφλίκια καμίας πολιτικής δύναμης, ούτε φερέφωνα καμίας κυβέρνησης. Γι’ αυτό άλλωστε είναι στο στόχαστρο του συστήματος και των εκφραστών του, που προσπαθούν να τις υπονομεύσουν, να τις απομαζικοποιήσουν και να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα τους, είτε με την προώθηση των ηλεκτρονικών εκλογών της Κεραμέως, είτε με τις παλαιότερες προσπάθειες διάλυσης εκλογών από την ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ (ΑΣΟΕΕ, Πολιτικό ΕΚΠΑ, ΠΑΝΤΕΙΟ) ή με τις εκλογές νοθείας που έκαναν οι ΔΑΠ-Μέντορες στο τμήμα μας.
Ενόψει λοιπόν των φετινών φοιτητικών εκλογών, οι φοιτητές του ΔΕΟ βρίσκονται ενώπιων ενός διλήμματος. Να νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους τον εικονικό και παράτυπο «Σύλλογο Φοιτητών ΔΕΟ» που έφτιαξε μόνη της η ΔΑΠ πέρσι, με εκλογές χωρίς την γνώση και τη συμμετοχή των φοιτητών, κάπου εκτός χώρου σχολής και ασύλου ή να αναγνωρίσουν την έλλειψη φοιτητικού συλλόγου στο τμήμα και να παλέψουν για την δημιουργία του. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις, καλούμε τους φοιτητές του ΔΕΟ να μην συναινέσουν στις αντιδημοκρατικές πρακτικές της ΔΑΠ και όποιου άλλου καλοθελητή προσπαθεί να αποφασίσει για εμάς χωρίς εμάς. Να μην συμμετέχει σε όποια κάλπη στηθεί από την ΔΑΠ ή τους Μέντορες και να καταδικάσει πολιτικά τις λογικές που τον θέλουν παρακολουθητή και συνένοχο σε διαδικασίες που ευτελίζουν και απαξιώνουν τις συλλογικές διαδικασίες και τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι τσιφλίκι καμίας πολιτικής δύναμης, ούτε κομματικό παραμάγαζο, έχουν εκλογικούς κανονισμού και εφορευτικές επιτροπές, που διασφαλίζουν τον ανεξάρτητο χαρακτήρα τους, από το κράτος και τους μηχανισμούς του και την δημοκρατική τους διεξαγωγή. Είναι ανοιχτές για όποια πολιτική δύναμη ή φοιτητή επιθυμεί να κατεβάσει ψηφοδέλτιο ή να ψηφίσει. Προϋποθέσεις που σκόπιμα δεν τήρησε η ΔΑΠ πέρσι, καθώς φοβάται την γνώμη και την ψήφο των φοιτητών και θέλει να ξεμπερδεύει με τα φοιτητικά όργανα και τους αγώνες, όπως άλλωστε παραδέχεται και στις θέσεις της για την παιδεία.
Το μέλλον μας βρίσκεται μέσα στους αγώνες και τα συλλογικά μας όργανα, μόνο εκεί μπορούμε να προασπίσουμε τις ανάγκες μας. Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στις συστημικές παρατάξεις (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ-BLOCO) και τις απόψεις που θέλουν να βάλουν το φοιτητικό κίνημα στον πάγο, ώστε να συνεχιστεί αμείωτη η επίθεση στα δικαιώματά μας. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καλούνε οποιαδήποτε προοδευτική φωνή ή ανένταχτο φοιτητή διαφωνεί με τις παραπάνω πρακτικές και αναγνωρίζει την ανάγκη συλλογικής οργάνωσης και πάλης να συζητήσουμε συλλογικά και να πάρουμε πρωτοβουλίες, ήδη από σήμερα, στην κατεύθυνση συγκρότησης φοιτητικού συλλόγου μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες.
Αποχή από τις στημένες-αντιδημοκρατικές εκλογές της ΔΑΠ στο ΔΕΟ!