ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΗΠΑ | Για την νεολαία, η Αμερική - η «πατρίδα της ελευθερίας» - δεν χωράει τους αστούς!

Σε περισσότερες από 300 (!) συλλήψεις φοιτητών προχώρησε το NYPD στο Κολούμπια χθες βράδυ μετά από κάλεσμα της διοίκησης του Πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη ενάντια στην γενοκτονία που συντελείται στη Παλαιστίνη. Σήμερα, η αστυνομία συντονισμένα αποκόπτει τις καταλήψεις και τους αγωνιστές φοιτητές από πόσιμο νερό και τρόφιμα, μπλοκάροντας τις πανεπιστημιουπόλεις και τους χώρους συγκέντρωσης με μεταλλικά οδοφράγματα και κλούβες.

Να ποια είναι η «παρτίδα της ελευθερίας»!
Να ποιος είναι ο «δημοκρατικός δυτικός πολιτισμός»!

Η ξέφρενη οργή των Ισραηλινών για τις φοιτητικές καταλήψεις στις ΗΠΑ, τα Παλαιστινιακά συνθήματα και τις σημαίες που ανεμίζουν σε κάθε σχολή – εκφράζεται στην οργανωμένη εμφάνιση φασιστοειδών σιωνιστών στο πλευρό της αστυνομίας. Παράλληλα με την επέμβαση των μπάτσων στο Κολούμπια, ομάδες σιωνιστών επιτέθηκαν σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες με μορφή τάγματος εφόδου. Το ανελέητο ξύλο με λοστούς, παλούκια και η εξαπόλυση εναέριων πυροτεχνημάτων προς τις συγκεντρώσεις είχαν την πλήρη κάλυψη των αστυνομικών δυνάμεων. Αυτή η επίθεση αποτέλεσε το αποκορύφωμα ανάλογων επιθέσεων σε μία σειρά ιδρύματα όπου οι φοιτητές βρίσκονται να αμύνονται στις καθημερινές – όλο και πιο έντονες – προβοκάτσιες ισραηλινών και σιωνιστών ακολούθων τους. 

  Επιθέσεις της αστυνομίας στο κατειλημμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ωστόσο, η κλιμάκωση της φοιτητικής μάχης ως απάντηση στους εκβιασμούς των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων – από σκόρπιες κατασκηνώσεις, σε οργανωμένες καταλήψεις πανεπιστημιουπόλεων – πλέον καταφέρνει υπαρκτές νίκες. Το πανεπιστήμιο του Μπράουν υποχωρεί κάτω από τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, παίρνοντας μέτρα απεμπλοκής και απομάκρυνσης από εταιρίες, επενδύσεις και χρηματοδοτούμενα προγράμματα που έχουν σύνδεση ή σχέση με το Ισραήλ. Μεγάλο κομμάτι καθηγητών στέκεται στο πλευρό των φοιτητών βρίσκοντας διευκολύνσεις σε μαθήματα και εξεταστικές ώστε να σπάσουν τους εκβιασμούς των διοικήσεων. Η σκληρή καταστολή των αστυνομικών δυνάμεων, του πολιτειακού στρατού και των σιωνιστών-φασιστών βρίσκει τείχος στην εμπιστοσύνη των φοιτητών στο δίκιο του αγώνα τους. 

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες των συνθημάτων σε σκηνές Παλαιστινίων στην Ράφα, που εύχονται δύναμη στους αγωνιζόμενους φοιτητές της Αμερικής. Μία σειρά Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι βγαίνουν μπροστά, αναγνωρίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα.

Ευχαριστήρια μηνύματα σε σκηνές εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι φοιτητές του Κολούμπια αποτέλεσαν τον πρώτο πυροκροτητή του κινήματος της φοιτητικής νεολαίας που έχει ξεσπάσει στην επικράτεια της Αμερικής αλλά και σε πανεπιστήμια του Καναδά, της Ευρώπης, της Αυστραλίας. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, το θηρίο του ιμπεριαλισμού αναγνωρίζει μία νεολαιίστικη εξέγερση που τείνει να διακινδυνεύσει την σταθερότητα των θεμελίων ολόκληρου του συστήματος, το οποίο σπέρνει και αναπαράγει την πολεμική βαρβαρότητα, το αιματοκύλισμα ολόκληρων λαών, την κατοχή, τις γενοκτονίες, την τρομοκρατία.

Όλο και περισσότεροι φοιτητές, νέοι, γονείς και εργαζόμενοι οργανώνονται στα πανεπιστήμια και μάχονται ενάντια στο ίδιο το κράτος της χώρας τους, για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού που συνεχίζει να βομβαρδίζεται και να σφαγιάζεται στη Λωρίδα της Γάζας. Τα ανταγωνιζόμενα κομμάτια στης αστικής τάξης της Αμερικής βρίσκονται ξανά συγκροτημένα απέναντι στον ένα και μοναδικό πραγματικό εχθρό της – το λαό και την φοιτητική νεολαία που δεν συμμορφώνεται στην συμμετοχή της χώρας της στην γενοκτονία των παλαιστινίων, δεν δέχεται να μείνει βουβή και θεατής στην φρικαλεότητα του πολέμου.

138 χρόνια μετά την Κόκκινη Πρωτομαγιά, σύμβολο του αγώνα της εργατικής τάξης και των λαών σε όλο τον κόσμο, η σπουδάζουσα νεολαία της Αμερικής μαθαίνει ξανά την δύναμη της πάλης του δίκιου των καταπιεσμένων ενάντια στους καταπιεστές τους.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη

  1. Βίντεο από τις επιθέσεις της αστυνομίας στο κατειλημμένο Πανεπιστήμιο Κολούμπια
  2. Βίντεο από την σκληρή καταστολή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια
  3. Βίντεο από την επίθεση σιωνιστών-φασιστών σε φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια
  4. Βίντεο από την ρίψη εναέριων πυροτεχνημάτων στην κατασκήνωση του UCLA
  5. Βίντεο παλαιστινίων δημοσιογράφων για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ
  6. Βίντεο από συνέντευξη μαθητών στη Ράφα προς τους φοιτητές που αγωνίζονται