Για τις απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην πρύτανη του πολυτεχνείου Κρήτης

Με αφορμή τις πυρκαγιές που κατακαίνε τη χώρα το τελευταίο διάστημα και τους πρόσφυγες που απανθρακωθηκαν στην Δαδιά εξαιτίας τους, εξελίσσεται μια πρωτοφανής προσπάθεια εξευτελισμού των προσφύγων και των μεταναστών και σύνδεσης τους με την αιτία των πυρκαγιών. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν στο σημείο να έχουν εγκλωβίσει πρόσφυγες σε αυτοκίνητα και να καλούν το κόσμο να πράξει το ίδιο. Μια απ τις πιο πρόσφατες σχετικές δηλώσεις ήταν αυτή του καθηγητή και πρώην πρύτανη του πολυτεχνείου Κρήτης (και νυν διοικητή του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου) Ιωακείμ Γρυσπολάκη. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε «Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας. Η μόνη νόμιμη βία είναι αυτή, που ασκείται από την Πολιτεία στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Όμως, στην περίπτωση της σύλληψης λαθρομεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται για πυρκαγιές, κλοπές και άλλες μη σύννομες πράξεις στον Έβρο, από πολίτες, που βλέπουν τις περιουσίες τους να αφανίζονται, δεν μπορώ παρά να διατυπώσω δημοσίως την κατανόηση και συμπαράστασή μου».

Ο καθηγητής αυτός το προηγούμενο δήλωνε ενάντια στη βία και την αυτοδικία. Τότε βέβαια βία θεωρούσε τις καταλήψεις και διαδηλώσεις των φοιτητών, έχοντας φτάσει μάλιστα μέχρι και να μηνύσει 4 φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης επειδή τόλμησαν να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο μάθημά του(!)

Πίσω από τις δηλώσεις Γρυσπολάκη κρύβεται η πολιτική της φασιστικοποίησης της δημόσιας και της πολιτικής ζωής. Όσο η επίθεση προχωράει και το πολιτικό σκηνικό μετατοπίζεται δεξιότερα, τόσο πιο άνετα θα βγαίνουν οι τέτοιου τύπου «επιφανείς» και «υπηρέτες της αστικής δημοκρατίας» και θα κουρελιάζουν μέχρι και τους αστικούς νόμους και το αστικό σύνταγμα… Θα βγαίνουν να ενθαρρύνουν τα φασιστικά πογκρόμ και τις επιθέσεις. Άλλωστε η ίδια η πολιτική του συστήματος είναι αυτή που δίνει αέρα στα πανιά των ακροδεξιών συμμοριών.

Το περιστατικό δε είναι τυχαίο και δειχνει το ρόλο και τη θέση που έχουν οι καθηγητές πανεπιστημίου. Δείχνει για ακόμα μια φορά πως οι καθηγητές πάρα τους τίτλους και τις θέσεις τους έχουν συνταχθεί με τα συμφέροντα του συστήματος και του κράτους του. Δεν είναι οι τίτλοι σπουδών και η γνώση που καθορίζουν και εξασφαλίζουν κοινωνική ευαισθησία. Η γνώση και οι επιστήμες στο καπιταλισμό δεν είναι ουδέτερες αλλά προσανατολισμένες στο να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης. Το ίδιο και οι φορείς τους (πρυτάνεις και καθηγητές). Με την πλήρη κάλυψη και προστασία του συστήματος μπορούν να λένε και να αξιοποιούν μέχρι και τις πιο σκοταδιστικές πρακτικές και απόψεις.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν έχουμε κοινά συμφέροντα με τους καθηγητές και όσους θεωρούν δικαίωμα να εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες. Κοινά συμφέροντα έχουμε με τους κολασμενους της γης, πρόσφυγες και μετανάστες να παλέψουμε μαζί για το μέλλον που μας αξίζει. Ένα μέλλον χωρίς πόλεμο και καταστροφες, ένα μέλλον που το περιβάλλον και οι άνθρωποι δε θα γίνονται βορά για τα κέρδη του συστήματος. Με τους μετανάστες να παλέψουμε μαζί για να συγκροτηθεί ένα κίνημα που θα παλεύει για δικαιωματα σε δουλειά – σπουδές – ζωή – ελευθερίες, ενάντια σε όσους σπέρνουν το ρατσιστικό μίσος ενάντια στα πογκρόμ σε μετανάστες και σε όσους άμεσα ή έμμεσα τα υπερασπιζονται. Πρέπει να παλέψουμε μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γέννα και να μην αφήσουμε χώρο να ακουστούν οι φασιστικές αντιλήψεις στα αμφιθέατρα και τις σχολές.