Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 25ο κάμπινγκ μας! Με βάση το τρίπτυχο της αυτοοργάνωσης-συλλογικότητας-αλληλεγγύης, λειτούργησε όπως πάντα από εμάς για εμάς. Το σύνολο του δυναμικού μέσα από τις ομάδες – «κύτταρα» του κάμπινγκ συμμετείχε ενεργά στη σίτιση και την καθαριότητα, καθώς και την λειτουργία του κυλικείου και του βιβλιοπωλείου, φροντίζοντας για κάθε ένα από αυτά. Η συζήτηση στις ομάδες ιδιαίτερα πλούσια, βοήθησε το δυναμικό να ανταλλάξει εμπειρίες από το φοιτητικό κίνημα του Γεναρή – Φλεβάρη – Μάρτη (και όχι μόνο), να μοιραστεί και να λύσει προβληματισμούς που γεννήθηκαν μετά από μια απαιτητική χρονιά…
Οι πολιτικές εκδηλώσεις και τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 10ημέρου έδωσαν τη δυνατότητα περαιτέρω συγκρότησης του δυναμικού, αφού συναγωνιστές και φίλοι από όλη την Ελλάδα τοποθετήθηκαν και βοήθησαν τη συζήτηση.
Το πρώτο μαθητικό εργαστήριο έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να μεταφέρουν εικόνα από τα διάφορα σχολεία και πόλεις για την κατασταση στην εκπαίδευση, τα μέσα πάλης της και τη στάση άλλων δυνάμεων, ενώ τονίστηκε η ανάγκη συμπόρευσης με τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται.
Επόμενο ήταν το εργαστήριο για την κοινωνικοποίηση και τον ελεύθερο χρόνο στο σύστημα της εκμετάλλευσης που ζούμε. Ένα εργαστήριο που έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές και τους μαθητές να μιλήσουν για το πώς αντιλαμβάνεται η νέα γενιά τον ελεύθερο χρόνο τον οποίο το σύστημα με τις πολιτικές του φροντίζει να περιορίζει με κάθε τρόπο. Η πλούσια συζήτηση ανέδειξε την ανάγκη της νεολαίας να αντιληφθεί συλλογικά τον τρόπο με τον οποίο ζει και αγωνίζεται
Η εκδήλωση για τα φοιτητικό κίνημα του Γενάρη-Φλεβάρη-Μάρτη, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτέλεσε μια από τις πιο γεμάτες συζητήσεις του 10ημέρου. Οι φοιτητές έδωσαν εικόνα από τις πόλεις τους και τις σχολές τους, μίλησαν για τα ζητήματα που προέκυψαν μέσα από το κινήμα, τη στάση των Αγωνιστικών Κινήσεων, την αντιπαράθεση που άνοιξε, αλλά και τους λόγους για τους οποίους το κίνημα αυτό έκλεισε. Κοινός τόπος του συνόλου των τοποθετήσεων η ανάγκη της πάλης για την ανατροπή των ψηφισμένων νόμων, η εφαρμογή των οποίων θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη, εντατικοποιήμενη και ταξική την εκπαίδευση…
Στη 1 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην πόλη του Ναυπλίου με τίτλο «Το μέλλον της νεολαίας δεν είναι ο πόλεμος. Είναι η αντίσταση και ο αγώνας.» Εισηγήσεις και τοποθετήσεις ανέδειξαν τους κινδύνους της προετοιμασίας του τρίτου παγκοσμίου πολέμου, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος (και μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους). Θετικό ήταν ότι η εκδήλωση κίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου του Ναυπλίου, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον.
Το επόμενο εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα διάφορα κινήματα των τελευταίων χρόνων ανά τον κόσμο. Η συζήτηση ξεκινήσε με την παράθεση και τον σχολιασμό αυτών των κινημάτων, τα μέσα πάλης που χρησιμοποιούνται μέσα σε αυτά και την επίθεση που δέχονται από το σύστημα και τους εκφραστές του. Τονίστηκε το πώς η οργή του λαού και της νεολαίας υπάρχει και οδηγεί σε ξεσπάσματα που αν κλιμακωθούν και ενωθούν μπορούν να φέρουν πραγματικές αλλαγές.
Τελευταίο ήταν το δεύτερο μαθητικό εργαστήριο για την πρόσφατη σφαγή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Μαθητές τελειόφοιτοι που μόλις περάσανε στις σχολές τους, ή μαθητές που προετοιμάζονται για το κάτεργο των πανελληνίων, συζήτησαν για το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, τους ταξικούς φραγμούς που αυτό δημιουργεί, σε συνδυασμό με την τράπεζα θεμάτων και το εθνικό απολυτήριο, καταλήγοντας συνολικά στη διαπίστωση ότι οι μαθητές για να σπουδάσουν πρέπει να αντιστέκονται.
Το 25ο κάμπινγκ μας χαρακτηρίστηκε από πλούσια πολιτιστικά δρώμενα. Η standup comedy βραδιά και το παραδοσιακό λαϊκό γλέντι, μας ψυχαγώγησαν αλλά μας έδωσαν, κατά περίπτωση, και την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε περεταίρω.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εκδρομή στην Ακροναυπλία, όπου αναφέρθηκαν ιστορικά στοιχεία για την σημασία της περιοχής στον μεσοπόλεμο και η χρήση του κάστρου ως φυλακές για τους πρωτοπόρους αγωνιστές του λαϊκού κινήματος, καθώς επίσης τονίστηκε η προσπάθεια του συστήματος να αποστειρωσει τον τόπο από την ιστορία του.
Το ντοκιμαντέρ για τις γυναίκες του ΔΣΕ που προβλήθηκε έγινε αφορμή για μια πλούσια συζήτηση που αφορούσε την θέση της γυναίκας στο δεύτερο αντάρτικο και την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας συνολικά.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι. Με ιδιαίτερη ευστοχία παρουσιάστηκε το αποτύπωμα που άφησε το λαϊκό κίνημα στα τραγούδια που έχουν εμπνεύσει γενιές και γενιές αγωνιστών.
Τέλος, ο θεατρικός μονόλογος “Seven Jewish Children” για την Παλαιστίνη, συγκίνησε και προβλημάτισε όλους όσους παρακολούθησαν.
Γενικά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πετυχημένο κάμπινγκ. Είχαμε την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούμε, να συζητήσουμε και να συντονιστούμε. Προβάλαμε με επιτυχία την πρόθεσή μας να είναι μια μορφή διακοπών διαφορετική από αυτές που προτείνει το σύστημα. Ειδικά σε μια περίοδο που το δικαίωμα στις διακοπές βάλλεται από παντού.
Γεμίσαμε τις μπαταρίες μας και προετοιμαζόμαστε για την νέα χρονιά παρέμβασης στις σχολές και στα σχολεία μας, ενώ είμαστε σε ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει στο μεσοδιάστημα.
Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για την επόμενη προγραμματισμένη πανελλαδική συνάντηση, στο συντονιστικό των Αγωνιστικών Κινήσεων.