ΓΙΑΝΝΕΝΑ | ΜΕΥ : Για το ζήτημα της εξεταστικής του Φλεβάρη

Είναι επιλογή του καθηγητικού κατεστημένου της σχολής που για άλλη μια φορά δείχνει πόσο απέναντι είναι στα συμφέροντά μας, να χαθεί η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου. Το προηγούμενο διάστημα των κινητοποιήσεων οι καθηγητές  χρησιμοποιούσαν το ζήτημα της εξεταστικής ως απειλή για να σταματήσουμε τον αγώνα μας ενάντια στον νόμο Πιερρακάκη και τώρα το χρησιμοποιούν ρεβανσιστικά και εκδικητικά για να αποτυπώσουν ότι οι αγώνες μας θα έχουν κόστος και πως όποια αγωνιστική απόφαση του συλλόγου δε θα μένει ατιμώρητη.

Κι ενώ το τμήμα καθηγητών περνά ένα ξεκάθαρο χτύπημα στερώντας μας την εξεταστική, η ΠΚΣ μας ανακοινώνει πως μετά από κινητοποιήσεις της η εξεταστική του Φλεβάρη θα δοθεί με την μορφή απαλλακτικών προόδων και οι βαθμοί θα περαστούν τον Σεπτέμβρη. Αποδέχεται δηλαδή πλήρως το χτύπημα των καθηγητών και βαφτίζει νίκη το ότι η εξεταστική χάθηκε! Παρουσιάζοντας τις απαλλακτικές προόδους και το κράτημα βαθμού για Σεπτέμβρη (!) ως λύση, βάζει φρένο σε όποια άλλη προσπάθεια έκανε και οφείλει ακόμα να κάνει ο σύλλογος για να διεκδικήσει να δώσει κανονικά τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου. Ήταν ξεκάθαρη η αγωνία της ΠΚΣ να μην γίνει μαζική γενική συνέλευση του συλλόγου για το ζήτημα αυτό καθώς έβαλε μια σειρά από εμπόδια στην πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων στέλνοντας την απόφαση για διενέργεια ΓΣ μέσω ΔΣ, ένα απόγευμα λίγο πριν το Πάσχα. Η εισαγωγή και η αποδοχή των απαλλακτικών προόδων που η ΠΚΣ προτείνει, ανοίγουν άλλες πόρτες και μπορούν πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εντατικοποίηση και να κάνει τα μαθήματά μας ακόμα πιο δύσκολα. Ας δούμε ότι όπου υπάρχουν πρόοδοι, ακόμα και απαλλακτικές, συνήθως στρώνουν το έδαφος για να μπουν στη συνέχεια μη απαλλακτικές και υποχρεωτικές, πχ στο φυσικό. Τέλος, οι «συνεχείς» - ανύπαρκτες – κινητοποιήσεις των εκλεγμένων το μόνο που κάνουν είναι να καλλιεργούν αυταπάτες για το πώς και με ποιους όρους μπορεί ο σύλλογος να πετυχαίνει νίκες και να χρησιμοποιούνται εν τέλη από το τμήμα καθηγητών της σχολής για να περνάνε χτυπήματα.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις  θεωρούμε ότι μόνος τρόπος να απαντήσουμε τα προβλήματά μας με νικηφόρο τρόπο είναι συλλογικά. Έτσι πρέπει να δούμε και το ζήτημα της εξεταστικής. Δε λύνεται με τους «εκλεγμένους εκπροσώπους» που θα πάνε να μιλήσουν και να συνδιαλλαγούν με αυτούς που μας δημιουργούν το πρόβλημα, τους καθηγητές. Η διεξαγωγή της εξεταστικής ώστε να μπορούμε να περάσουμε τα μαθήματα, αποτελεί δικαίωμά μας και οι φοιτητές διαχρονικά έχουν αγωνιστεί για να την εξασφαλίσουν με ανθρώπινους όρουςΔεκαετίες τώρα, κυβερνήσεις προσπαθούν να καταργήσουν τις εξεταστικές του Σεπτεμβρίου και της εμβόλιμης και να δυσκολέψουν τους όρους σπουδών μας.

Λύση, λοιπόν, μπορεί να δώσει μόνο η μαζική κίνηση φοιτητών του συλλόγου, που μέσα από νέα Γενική Συνέλευση θα διεκδικήσει να διεξαχθεί η εξεταστική και να δοθούν και όλα τα μαθήματα της εξεταστικής περιόδου Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου, με ανθρώπινους ρυθμούς και όρους και χωρίς καμία παράταση εξαμήνου.