ΚΑΡΔΙΤΣΑ | Δασολογία, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού:Κάτω τα χέρια από τις σπουδές! Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς!

Καταγγέλλουμε την πολιτική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που με όχημα την «υποχρηματοδότηση» κόβει την δωρεάν σίτιση και μεταφορά που δικαιούνται οι πρακτικάριοι φοιτητές του τμήματος. Λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της πρακτικής, η ανακοίνωση του ΠΘ ότι «δεν υπάρχει φράγκο» για την σίτιση-στέγαση-μεταφορά κάνει ξεκάθαρη την στάση του πανεπιστημίου και συνολικά του συστήματος για το κατοχυρωμένο χαρακτήρα της δημόσιας-δωρεάν παιδείας. Ως κομμάτι της επίθεσης στην εκπαίδευση, για ακόμα μία φορά, φορτώνουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους με τον ξεδιάντροπο εκβιασμό: συμβιβασμός και υποταγή στους ταξικούς φραγμούς ή… κόψτε το κεφάλι σας.

Το ποτήρι ξεχειλίζει: με τα ενοίκια των 150ευρώ στις εστίες Λάρισας και Καρδίτσας, τον γελοίο αριθμό των δωματίων (40) που εξασφαλίζονται στο Βόλο, τα εισοδηματικά κριτήρια «δικαιούχων δωρεάν σίτισης» που χτυπάνε κόκκινο σε κάθε λέσχη, τα 2,30ευρώ που πληρώνει η πλειοψηφία των φοιτητών για να φάνε, τη παντελή απουσία δωρεάν μεταφορών προς τις σχολές. Την ίδια στιγμή, η πολιτική της ακραίας εντατικοποίησης με αλυσίδες, κύκλους, απλήρωτη πρακτική, υποχρεωτικά εργαστήρια και προόδους καθιστά τις σπουδές αδύνατες για φοιτητές που αναγκάζονται να δουλέψουν για να ανταπεξέλθουν στο ύψος του κόστους της ζωής. Η ακρίβεια με τα αυξημένα ενοίκια και λογαριασμούς, τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα διαμορφώνουν μία ασφυκτική κατάσταση. Η θρασύτητα με την οποία χτυπούν το δωρεάν πλέγμα (δωρεάν σίτιση-στέγαση-μεταφορές-βιβλίο) αποτελεί κομμάτι της οικοδόμησης ενός πανεπιστημίου για «λίγους και εκλεκτούς» το οποίο στην πράξη προσπαθούν να δημιουργήσουν με τον βίαιο ταξικό αποκλεισμό των παιδιών που προέρχονται από φτωχά-λαϊκά στρώματα.

Να μην τους περάσει! Μετά τις εκλογές γίνεται ξεκάθαρη η διαμόρφωση μίας ακόμα πιο άγριας κατάστασης όσο αφορά τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Ήδη, η εφαρμογή των βάσεων εισαγωγής και της τράπεζας θεμάτων έχει μειώσει τους εισακτέους στην τριτοβάθμια κατά χιλιάδες. Οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ να συνεχίσει με την πλήρη προώθηση των αντιδραστικών νόμων Κεραμέως, με τη διάλυση των πτυχίων και με τη κατάργηση του άρθρου 16, δείχνουν ότι το σύστημα είναι αποφασισμένο να συνεχίσει αυτή την επίθεση.

Η μόνη δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει είναι η συλλογική οργάνωση μας στις Γενικές Συνελεύσεις, τους φοιτητικούς συλλόγους και τις κινητοποιήσεις. Μαζικά και αγωνιστικά, η φοιτητική νεολαία είναι δυνατόν να σπάσει το κλίμα απογοήτευσης και ατομικού δρόμου που το σύστημα έχει διαμορφώσει. Οι συνελεύσεις, οι παραστάσεις διαμαρτυρίας και οι κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει στο φοιτητικό σύλλογο Δασολογίας και υπερασπίζονται το δικαίωμα στις δωρεάν σπουδές κόντρα στους ταξικούς φραγμούς που τίθενται προς το πτυχίο, δείχνουν την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί και στις υπόλοιπες σχολές. Με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις, να μετατρέψουμε τους συλλόγους σε εστίες αντίστασης στην λεηλασία των ζωών μας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας σε σπουδές-δουλειά-ελευθερίες.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ – ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ – ΠΤΥΧΙΑ ΕΝΙΑΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 – ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ.