ΒΟΛΟΣ | Ανταπόκριση από τις κινητοποιήσεις 17,18/1

ΗΜΜΥ

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πειθαρχική δίωξη συμφοιτητή μας. Γύρω στις 30 αλληλέγγυοι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα ακρόασης στο κτίριο των ΗΜΜΥ για να μπλοκάρουν τη διεξαγωγή αυτής της αντιδραστικής, εκβιαστικής και τρομοκρατικής διαδικασίας. Έπειτα από μια μαζική Γενική Συνέλευση, στην οποία συζητήθηκαν τα νομοσχέδια Πιερρακάκη και η συνέχιση του μαζικού αγώνα, φοιτητές/τριες του τμήματος ΗΜΜΥ και άλλων σχολών κατευθύνθηκαν σε αίθουσα που παρευρισκόταν ο πρόεδρος του τμήματος και ο «κατηγορούμενος» φοιτητής. Η ακρόαση του πειθαρχικού αναβλήθηκε λόγω της φοιτητικής παρέμβασης. Έγινε ξεκάθαρο ότι, όποτε η ακρόαση προγραμματιστεί εκ νέου, οι φοιτητές θα παρευρεθούν ξανά με ακόμα μαζικότερους όρους μέχρι να αποσυρθεί αυτή η άδικη δίωξη.

Από την αντιπαράθεση που πραγματοποιήθηκε με τον πρόεδρο, φάνηκε η αντιδραστική θέση του καθηγητικού κατεστημένου που είναι εναρμονισμένη πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος απείλησε ότι κατέθεσε πρόταση σμίκρυνσης της εξεταστικής περιόδου από τις 3 στις 2 εβδομάδες στη Σύγκλητο λόγω καταλήψεων, ότι δεν πρόκειται να πάρει πίσω την πειθαρχική δίωξη και ότι ενδέχεται να κινηθεί και εναντίον της συνδικαλιστικής αφισοκόλλησης (!) στο κτίριο με νέα πειθαρχικά.

Η ίδια η διαδικασία ακρόασης πειθαρχικού αποδείχτηκε απάνθρωπη και εκβιαστική από πάνω μέχρι κάτω. Σε μια αίθουσα θα βρίσκεται αυτός που κατήγγειλε τον φοιτητή, ο ίδιος ο φοιτητής και ο πρόεδρος της σχολής, ο οποίος θα απευθύνει ερωτήσεις και στους δύο. Θα καταγράφει τις απαντήσεις στα πρακτικά και θα αποφασίζεται επιτόπου η ποινή που θα αποδοθεί. Σε μια διαδικασία «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώστε», οι «κατηγορούμενοι» φοιτητές γίνονται έρμαιο στην αυθαιρεσία και την τρομοκρατία των καθηγητών και περιμένουν να τους απαγγελθούν οι ποινές τους, που ξεκινούν από μια επίπληξη, χάσιμο τρέχουσας εξεταστικής, μέχρι και οριστική διαγραφή απ’ το τμήμα!

 

Διαδήλωση

Ολοκληρώθηκε η μαζική διαδήλωση στο κέντρο της πόλης την Πέμπτη 18/1, με πλήθος φοιτητών και μαθητών να δηλώνουν για ακόμα μία φορά την αντίθεσή τους στα νομοσχέδια της κυβέρνησης και την αντιλαϊκή πολιτική που προωθείται στην εκπαίδευση. Με αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις (περισσότερες από την προηγούμενη εβδομάδα), στην πορεία συμμετείχε το σύνολο των φοιτητικών συλλόγων του Βόλου, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε πολυήμερες καταλήψεις. Οι μαθητές κινήθηκαν με πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών ενώ πολλά σχολεία είναι επίσης κλειστά με το έτοιμα της απόσυρσης των ν/σ Πιερρακάκη. Στην πορεία συμμετείχαν με δικά τους πανό ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου και η αναρχική συνέλευσης ΤΕΡΜΙΝΟ, ενώ οι Αγωνιστικές Κινήσεις μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωσή τους.

 

Λέσχη

Μετά την πορεία ακολούθησε νέα κινητοποίηση στη λέσχη, εναντίωσης στην αύξηση της τιμής του φαγητού στα 3,50€. Πλήθος παρατάξεων και σχημάτων της Αριστεράς και του α/α χώρου παρέμβηκαν με τις ανακοινώσεις τους και πανό, ανοίγοντας συμβολικά τα ταμεία και επιτρέποντας σε πλήθος φοιτητών και φοιτητριών να σιτιστούν δωρεάν. Ωστόσο έγινε αντιληπτό πως το συμβολικό «άνοιγμα» δεν μπορεί από μόνο του να κατοχυρώσει το δωρεάν χαρακτήρα της σίτισης για όλους και όλες, καθώς για μέρες και σε διαφορετικά φοιτητικά εστιατόρια ο φοιτητόκοσμος καλέστηκε να πληρώσει το εξωφρενικό 3,50€. Αναγκαίο είναι το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών μέχρι να μπει πραγματικό πολιτικό κόλλημα στις διοικήσεις του ΠΘ ώστε, αρχικά, να αναγκαστούν να πάρουν πίσω την αύξηση και, τέλος, να κερδηθεί η δωρεάν σίτιση για όλη τη σπουδάζουσα νεολαία της πόλης και της Θεσσαλίας. Αναγκαίες είναι οι μαζικότερες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, η οργάνωση διαδηλώσεων για το ζήτημα, η συνολικότερη απεύθυνση στη σπουδάζουσα νεολαία να πάριε την κατάσταση στα χέρια της και να διεκδικήσει η ίδια τα δικαιώματα που της τσακίζουν.

 

  • Πλαισιώνουμε μαζικά τις καταλήψεις, τις συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις!
  • Δημόσια-Δωρεάν παιδεία για όλο το λαό! Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στις σπουδές!
  • Να αποσυρθεί η πειθαρχική δίωξη του συμφοιτητή μας και να μην ξανα-υπάρξει καμία άλλη!
  • Να παρθεί πίσω η αύξηση της σίτισης! Να κατοχυρωθεί ως δωρεάν για όλους και όλες!
  • Να μην κατατεθούν τα νομοσχέδια Πιερρακάκη! Κάτω η νόμοι Κεραμέως!
  • Καμία αναθεώρηση ή παράκαμψη του Άρθρου 16!