ΞΑΝΘΗ | Ανταπόκριση από την δράση των Αγωνιστικών Κινήσεων το διήμερο 07 & 08 /02

Την Τετάρτη 07/02 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση των Αγωνιστικών κινήσεων στα ΠΡΟΚΑΤ με θέμα την επίθεση στην εκπαίδευση και το ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και την πρότασή μας για τη συνέχεια του αγώνα και τη μαζικοποίηση του ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καταφέραμε έτσι να καλύψουμε το πολιτικό κενό που αφέθηκε, αφού οι δυνάμεις των ΚΝΕ, ΕΑΑΚ από το πλαίσιο τους δεν όρισαν ΓΣ για αυτή τη βδομάδα και «κατέβασαν» το Σύλλογο στην Αθήνα. Παραβρέθηκε πλήθος φοιτητών , αλλά και μαθητές, ενδεικτικό της ανάγκης για ζύμωση που υπάρχει. Έγινε μια ζωντανή συζήτηση γύρω από την επίθεση που βιώνουμε, αλλά και το πως το φοιτητικό κίνημα θα καταφέρει να συνδεθεί με τα πραγματικά σύμμαχα στρώματα ( μαθητές, εκπαιδευτικοί) για να πάρει ο αγώνας ευρύτερα χαρακτηριστικά και να έχει νικηφόρα έκβαση. Η κουβέντα πήρε γενικότερα χαρακτηριστικά και κατέδειξε, εκτός των άλλων και τη στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του Συλλόγου όσον αφορά τις τηλε- εξεταστικές. 

Επίσης, αναδείχθηκε ότι για εμάς είναι σημαντικό να μαζικοποιηθεί η κατάληψη και να θέσει γερά θεμέλια στην Ξάνθη και στην τοπική κοινωνία. Να γίνει σημείο πολιτικής ζύμωσης και δράσης. Να είναι ανοιχτή προς το λαό και να δημιουργήσει όρους πίεσης προς τους υλοποιητές της επίθεσης. Ιδιαίτερα την στιγμή που τα ΜΑΤ, με τις ευχές της πρυτανείας, χτύπησαν την κατάληψη στην Νομική ΔΠΘ και προχώρησαν σε προσαγωγές φοιτητών/τριών. 

Να σημειώσουμε πως η διεξαγωγή εκδήλωσης για το νομοσχέδιο Πιερρακάκη αποτέλεσε πρόταση των Αγωνιστικών Κινήσεων από το πρώτο συντονιστικό της κατάληψης. Ωστόσο η στάση των υπόλοιπων δυνάμεων ήταν διαφορετική και αναδεικνύει την πολιτική τους αντίληψη. Έβαζαν ως κύριο επίδικο το να γίνει εκδήλωση από κοινού με τα μέλη ΔΕΠ, με αποτέλεσμα η εκδήλωση να μην προγραμματιστεί ποτέ, αφού βασίστηκε στα προγράμματα των “συνδιοργανωτών” καθηγητών που ήταν να παρευρεθούν. 

Την Πέμπτη 08/02 οι Αγωνιστικές Κινήσεις ήμασταν η μόνη δύναμη που καλούσε για 4η συνεχόμενη βδομάδα σε διαδήλωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, καθώς όλοι οι άλλοι διοχέτευσαν τις δυνάμεις τους στην πανελλαδική «κλιμάκωση» της Αθήνας. Απέναντι λοιπόν στον κίνδυνο να μην υπάρξει πορεία αυτή την Πέμπτη στην πόλη και να μην μπορέσουν να εκφραστούν οι αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου, αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη της διαδήλωσης. Με μαζικότητα περίπου 30 ατόμων, μεταξύ τους μαθητές και αλληλέγγυος κόσμος, συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία όπου μοιράστηκε η προκήρυξη μας και φωνάχτηκαν συνθήματα. Διαδηλώσαμε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης αφήνοντας το στίγμα της ταξικής επίθεσης που βιώνουμε αλλά και της εναντίωσης μας σε οποιοδήποτε μέσο καταστολής από μεριάς κυβέρνησης και συστήματος (ΜΑΤ, τηλε- εξετάσεις κ.λπ.). Δώσαμε το μήνυμα πως οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μαζικά και πως οι φοιτητές και οι μαθητές θα συνεχίζουμε να είμαστε στον δρόμο ώστε να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα. Όσο η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ συνεχίζουν την λασπολογία και την προσπάθεια αμαύρωσης του κινήματος, τόσο πιο έντονα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε ότι ο αγώνας μας είναι δίκαιος και ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλο το λαό. 

Είναι σημαντικό να δυναμώσουμε τώρα τον αγώνα μας και να επιμείνουμε με συνελεύσεις - διαδηλώσεις - καταλήψεις. Να μαζικοποιήσουμε τους συλλόγους μας και να εναντιωθούμε στις συμβιβαστικές λογικές μέσα σ΄ αυτούς. Ακόμα και αν κατατεθεί το ν/σ Πιερρακάκη να συνεχίσουμε στον δρόμο της ανατροπής του. Επόμενο ραντεβού η Γενική Συνέλευση του ΣΦΞ την Δευτέρα 12/02 στις 16:00 στα ΠΡΟΚΑΤ.