ΞΑΝΘΗ | Ανταπόκριση από την ΓΣ του ΣΦΞ την Δευτέρα 12/02 και την Πανεκπαιδευτική διαδήλωση την Πέμπτη 15/02

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΣ ΤΟΥ ΣΦΞ 

Την Δευτέρα 12/02 πραγματοποιήθηκε η τρίτη κατά σειρά Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης με μαζικότητα 300 περίπου ατόμων, μικρότερη από τις προηγούμενες φορές. 

Έγιναν φανερά 2 πράγματα. Πρώτον, ο προγραμματισμός που μπήκε από το ψηφισμένο πλαίσιο δεν έθετε εβδομαδιαίο ραντεβού στα μέλη με αποτέλεσμα πολλοί/λες να φύγουν από την πόλη αλλά και πολύς κόσμος να χάσει επαφή με τον σύλλογο του. Σε μια τέτοια περίοδο η συζήτηση μέσα στα όργανα μας θα πρέπει να συμβαίνει τακτικά για να υπάρχει η αναγκαία πολιτική ζύμωση αλλά και για να προχωράμε σε μια κατεύθυνση μαζικοποίησης των διαδικασιών μας. Δεύτερον, είναι προφανές πως οι τηλε - εξετάσεις που έχουν ξεκινήσει στα 4 από τα 5 τμήματα της πολυτεχνικής βάζουν εμπόδιο στο κίνημα και στις διαδικασίες μας. Μεγάλη μάζα φοιτητών/τριών που συμμετείχε στις συλλογικές διαδικασίες ένα προηγούμενο διάστημα, πλέον έχει απομακρυνθεί λόγω των εξετάσεων. Πράγμα το οποίο οι Αγωνιστικές Κινήσεις τονίζαμε ξανά και ξανά και πλέον βλέπουμε τα αποτελέσματά του.  

Όσο αναφορά την διαδικασία της ΓΣ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις προσπαθήσαμε να αναδείξουμε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτον ότι είναι καίριας σημασίας να στεριώσει η κατάληψη να βρει αντίκρισμα στην υπόλοιπη κοινωνία της πόλης και να γίνει ένας ζωντανός χώρος ζύμωσης και πολιτικής δράσης, ώστε να μπουν γερά θεμέλια για την συνέχιση του αγώνα ακόμα σε και περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου. Μακριά από συμβιβαστικές λογικές θέσαμε στο σώμα την κατεύθυνση της ανατροπής αλλά και την σύνδεση του αγώνα με τα υπόλοιπα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας ( μαθητές, εκπαιδευτικούς, αγρότες, εργάτες).  

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο αναδείξαμε είναι οι τηλε - εξετάσεις και πως αυτές λειτουργούν κατασταλτικά και διαλυτικά για το κίνημα. Η κυβέρνηση χέρι - χέρι με τις πρυτανείες και τους καθηγητές οδηγούν τον φοιτητόκοσμο μακριά από το κίνημα, σε εξεταστικά σφαγεία με εκδικητικά χαρακτηριστικά το οποίο φαίνεται ήδη από τις 2-3 πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου αυτού. Για εμάς δεν πρέπει να νομιμοποιείται μια τέτοια κατάσταση αλλά ίσα ίσα να καταδικάζεται σε κάθε ευκαιρία και να τίθεται στο σώμα η κατεύθυνση της αποχής από την τηλε - καταστολή. Είναι σημαντικό να συμμετέχει ο καθένας και η καθεμία στον δίκαιο αγώνα που συμβαίνει εδώ και 6 βδομάδες χωρίς να υπάρχουν ψευτοδιλήμματα τύπου ή αγώνας ή εξετάσεις. Οι φοιτητές έχουμε τη δύναμη να ορίσουμε το πότε και με ποιόν τρόπο θέλουμε να γίνουν οι εξεταστικές χωρίς να χαθεί κανένα εξάμηνο και χωρίς να πάρει παράταση μέχρι τα μέσα καλοκαιριού. 

Επίσης, θεωρούμε πως είναι υγιής διαδικασία και σωστή πολιτική λειτουργία του συλλόγου να απολογίζει τις δράσεις του για να δούμε πως θα καλυτερέψουμε τους όρους πάλης μας. Έτσι αρχίσαμε την κουβέντα όσο αναφορά την πανελλαδική κινητοποίηση. Το γεγονός ότι ο ΣΦΞ βρισκόταν σε δύο διαφορετικά πανό και δύο διαφορετικά συντονιστικά είναι προβληματικό. Αυτοί που μας μιλάνε για ενότητα, γιατί δεν ενώθηκαν στον δρόμο και διασπάστηκαν; Γιατί είδαμε τις σκηνές ντροπής για το κίνημα με οργανωτικού τύπου αντιπαραθέσεις μεταξύ ΚΝΕ - ΕΑΑΚ; Για όλα αυτά οι υπεύθυνες δυνάμεις θα πρέπει να λογοδοτήσουν στον φοιτητόκοσμο. Βέβαια, αντ’ αυτού προτίμησαν να επικεντρωθούν στις Αγωνιστικές Κινήσεις που τόλμησαν να μιλήσουν για απολογισμό και να κριτικάρουν τις δυνάμεις αυτές.  

Σε μια προσπάθεια συνδιαμόρφωσης ενός πλαισίου προτείναμε να μπουν κάποια βασικά ζητήματα που θεωρήσαμε αναγκαία  στο “Κοινό Αγωνιστικό Πλαίσιο”, και αφορούσαν την συνέχιση του αγώνα και την σύνδεση του με την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά και τις τηλε - εξετάσεις και την απονομιμοποίησή τους από τον φοιτητόκοσμο. Ωστόσο βρήκαμε τοίχο από τις δυνάμεις των ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, με την δικαιολογία πως “αυτά που ζητάμε να μπουν εννοούνται ούτος ή άλλως από το πλαίσιο”. Είναι ωστόσο πολιτικά λάθος να τα βάλουμε και να εμπλουτίσουμε το πλαίσιο, ώστε να ανοίξει πιο πλατιά και ολοκληρωμένα η κουβέντα; Οι δυνάμεις αυτές δεν μας απάντησαν σε αυτό το κομμάτι, κάτι που δείχνει τις διαθέσεις τους.  

Καταφέραμε ωστόσο να ακουστούμε σε μια μερίδα των φοιτητών και να συγκεντρώσουμε 32 ψήφους. Όσο αναφορά τα υπόλοιπα αποτελέσματα το “κοινό Αγωνιστικό Πλαίσιο” συγκέντρωσε 250 ενώ η συστημική ΠΑΣΠ 18. Επόμενο κάλεσμα συνέλευση έχει οριστεί για Τετάρτη 21/02 στις 16:00 στα ΠΡΟΚΑΤ. Είναι σημαντικό να μαζικοποιήσουμε τις διαδικασίες μας και να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση που λέει ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ.  

ΑΝΤΑΠΌΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 15/02  

Την Πέμπτη 15/02 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση φοιτητών, εργαζομένων και εκπαιδευτικών στο κέντρο της πόλης ενάντια στο ν/σ Πιερρακάκη. Η μαζικότητα ήταν μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, 120 περίπου άτομα. Για εμάς αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την εβδομάδα που μας πέρασε δεν υπήρχε καλεσμένη συνέλευση ούτε διαδήλωση. Έτσι ένας κόσμος που συμμετείχε στις διαδικασίες αυτές και είχε κατοχυρώσει κάποια κινηματικά ραντεβού, έχασε τον πολιτικό βηματισμό που είχε δημιουργηθεί. Με αυτό το σκεπτικό οι Αγωνιστικές Κινήσεις προσπαθήσαμε να συνεχίσουμε αυτό τον βηματισμό και να κάνουμε διαδήλωση στην πόλη την προηγούμενη ΠέμπτηΕπίσης η διαδήλωση δεν πλαισιώθηκε από μαθητές ενώ και η συμμετοχή των φοιτητών ήταν μειωμένη. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις πορευτήκαμε σε κοινό πανό με την Ταξική Πορεία. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου βάλαμε το στίγμα της σύνδεσης τους αγώνα των φοιτητών με τα υπόλοιπα πληττόμενα στρώματα του λαού. Καταγγείλαμε την αναίτια και σφοδρή επίθεση των δυνάμεων καταστολής στην διαδήλωση των Φοιτητικών Συλλόγων της Θεσσαλονίκης αλλά και την εισβολή στο ΑΠΘ με χημικά και κρότου λάμψης, όπου πολλοί συμφοιτητές μας κινδύνεψαν. Είναι φανερό πως τους ενοχλεί η επιμονή των φοιτητών και η εναντίωση τους σε αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα που έρχεται να καταστρέψει το μέλλον ολόκληρων γενεών και να πετάξει εκτός τριτοβάθμιας χιλιάδες παιδιά από τα φτωχά - λαϊκά στρώματα. Η κυβέρνηση έχει ζοριστεί από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών όμως συνεχίζει να δείχνει δόντια. Τώρα είναι η στιγμή να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα. Να συμπορευτούμε με τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού προς την κατεύθυνση της δημιουργίας παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και διεκδίκησης που θα υψώσει αναχώματα στην αντιλαική επίθεση που ρίχνουν στις πλάτες μας.