ΞΑΝΘΗ | Απολογισμός της κίνησης των προηγούμενων ημερών στην Ξάνθη και η δράση των Αγωνιστικών Κινήσεων

Την εβδομάδα που πέρασε οι φοιτητές/τριες στην Ξάνθη μπήκαν σε τροχιά κίνησης όσον αφορά το νομοσχέδιο Πιερρακάκη. Είδαμε αυξημένη συμμετοχή στις διαδικασίες του Συλλόγου αλλά και στις κινητοποιήσεις καθώς η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα έχει δημιουργήσει έναν διαρκή αναβρασμό στη νεολαία που βλέπει το μέλλον της να κινδυνεύει να θυσιαστεί στο βωμό του συστήματος.

Ανταπόκριση από την πιο πρόσφατη ΓΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης και την διαδήλωση της Πέμπτης 01/02

Ξεκινώντας με τα πιο πρόσφατα γεγονότα, Την Τετάρτη 31/01 πραγματοποιήθηκε μια από τις μαζικότερες Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου με απαρτία γύρω στα 730 άτομα. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις προσπαθήσαμε να σταθούμε σε 2 πολύ βασικά ζητήματα. Το πρώτο ήταν οι τηλε-εξεταστικές που ανακοίνωσαν τα τμήματα, οι οποίες έρχονται να χρησιμοποιηθούν ως ένα κατασταλτικό μέσο από μεριάς συστήματος. Όπως χρησιμοποιούνται και στα σχολεία και τις μαθητικές καταλήψεις, έτσι η κυβέρνηση έχει και αυτόν τον τρόπο για να καταστείλει και να τρομοκρατήσει των αγώνα των φοιτητών/τριών. Το δεύτερο ζήτημα που τονίσαμε στην διαδικασία είναι η ανάγκη μαζικοποίησης των διαδικασιών του συλλόγου αλλά και η μαζική συμμετοχή σε διαδηλώσεις και στην κατάληψη. Είναι αναγκαίο σε αυτή τη φάση να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην πόλη της Ξάνθης. Να γίνει η κατάληψη όντως εστία αντίστασης και διεκδίκησης και να στελεχωθεί από τον φοιτητόκοσμο που τάσσεται κατά της κατάθεσης του ν/σ Πιερρακάκη. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία της κυβερνητικής νεολαίας ΔΑΠ, η οποία μετά το ηχηρό “χαστούκι” που έφαγε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της πόλης κατάλαβε πως τα δήθεν επιχειρήματά τους δεν περνάνε μέσα στα πλαίσια του φοιτητικού συλλόγου. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις καταφέρμα να έχουμε 68 άτομα ου στήριξαν την άποψη μας έναντι του κοινό πλαισίου με 611 και των λευκών που έιχαν 50 ψήφους. 

Την Πέμπτη 01/02 έγινε άλλη μια μαζική διαδήλωση του Σ.Φ.Ξ. στους δρόμους της πόλης ενάντια στο ν/σ Πιερρακάκη και κατέληξε στην λέσχη όπου διασφαλίστηκε πως δεν θα σιτιστούν όλοι/ες χωρίς κάρτες σίτισης, ενάντια προσπάθεια εφαρμογής τους από την πρυτανεία. Με μαζικότητα μεγαλύτερη από τις προηγούμενες φορές δόθηκε ξανά το μήνυμα πως οι φοιτητές/τριες συνεχίζουν τον αγώνα και θα πάνε μέχρι την τελική νίκη. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις συμμετείχαμε με διακριτό μπλοκ το οποίο στηρίχτηκε από αρκετά άτομα και έθεσε το στίγμα της ανατροπής της βάρβαρης πολιτικής αλλά και της ταξικής επίθεσης που πέφτει στις πλάτες των φοιτητών από μεριάς συστήματος. 

Η κίνηση του συλλόγου και η δράση των Αγωνιστικών Κινήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα 

Ο “χορός” των κινητοποιήσεων ξεκίνησε την Τρίτη 23/1 το απόγευμα με συγκέντρωση στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις με ένα μπλοκ ανάλογης μαζικότητας με το μπλοκ του Συλλόγου Φοιτητών και Οικότροφων Φοιτητών κατάφεραν να αφήσουν το στίγμα τους στον δρόμο φωνάζοντας συνθήματα και δίνοντας παλμό στην διαδήλωση. Κάναμε ξεκάθαρο πως οι φοιτητές είναι στους δρόμους ενάντια στο νέο νομοσχέδιο και πως δεν θα δεχτούμε την κατακρεούργηση των δικαιωμάτων μας.  

Την Τετάρτη 24/1 πραγματοποιήθηκε η μαζικότερη συνέλευση των τελευταίων χρόνων με συμμετοχή γύρω στα 450 άτομα. Σε εκείνη τη συνέλευση έκανε την εμφάνιση της και η ΔΑΠ σε μια προσπάθεια να “σπάσει” την διαδικασία πριν καν ξεκινήσει με σκοπό να θέσει τους φοιτητές απέναντι στην διαδικασία αλλά και απέναντι στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη. Θέλουν συλλόγους ανενεργούς και καμία πολιτικοποίηση μέσα στις σχολές. Ήθελαν μάλιστα να κατατεθεί ψήφισμα το οποίο λέει όχι μόνο να μην γίνει κατάληψη, αλλά να μην γίνει καν συνέλευση αφού  θα έτρωγε χρόνο από το διάβασμα τους. Το χαστούκι που έφαγαν ωστόσο ήταν ηχηρό. Το σώμα τους απέρριψε περίτρανα γυρνώντας πλάτη στα κυβερνητικά αφηγήματα και στα τσιράκια που τα υπερασπίζονται μέσα στα αμφιθέατρά μας. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις θέσαμε στον φοιτητόκοσμο την άποψη μας σχετικά με την επίθεση που έρχεται και ιδιαίτερα τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης, ο οποίος έλλειπε από τις υπόλοιπες τοποθετήσεις. Μακριά από αυταπάτες διαχειριστικές θέσαμε στους συμφοιτητές μας την άποψη που λέει ότι πρέπει το φοιτητικό σώμα να συσπειρωθεί και να προχωρήσει την συγκρότηση του χωρίς να περιμένει “σωτήρες”. Έχουμε τη δύναμη να μην επιτρέψουμε καν να κατατεθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα και ίσα ίσα να επιβάλουμε τους δικούς μας όρους σπουδών. Τα 27 άτομα που στήριξαν την άποψη μας πιστεύουμε πως είναι ένα θετικό δείγμα ότι η νεολαία μπορεί και θέλει να παλέψει την κατεύθυνση της αντίστασης και της ανατροπής. Γενικότερα το “Ανοιχτό Αγωνιστικό πλαίσιο”, της ΠΚΣ και των ΕΑΑΚ πήρε 318 ψήφους, η ΔΑΠ έμεινε στους 52, η ΠΑΣΠ 11 ενώ τα λευκά ήταν 33. 

Ακολούθησε το συντονιστικό της κατάληψης μετά την ΓΣ. Εκεί προσπαθήσαμε να βάλουμε την άποψη που λέει ότι οι  καταλήψεις δεν είναι μια κλειστή πόρτα με μια κλειδαριά. Αλλά θα πρέπει οι σχολές να γίνουν εστίες αντίστασης, ζωντανοί χώροι πολιτικοποίησης μέσα από συζητήσεις και εκδηλώσεις. Μαζί με πολιτιστικές εκδηλώσεις προφανώς. Με αυτή τη λογική προτείναμε δύο εκδηλώσεις. Η μία να αφορά τα εκπαιδευτικά ζητήματα που καλούμαστε να παλέψουμε όλη αυτήν την περίοδο και η άλλη να αφορά το ζήτημα της Παλαιστίνης και την γενοκτονία ενός λαού που παλεύει να πάρει πίσω τη γη του απέναντι στο στημένο από τους Αμερικάνους, σιωνιστικό - φασιστικό κράτος του Ισραήλ. Ωστόσο βρήκαμε εμπόδιο από τις δυνάμεις των ΚΝΕ - ΕΑΑΚ. Η μόνη πρόταση που είχαν όσο αναφορά την εκδήλωση ήταν να γίνει με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και μάλιστα να περιμένουμε να δούμε πότε θα μπορούν αυτοί για να οριστεί ημερομηνία! Προφανώς δεν μπορεί το συντονιστικό να ετεροκαθορίζει τις δράσεις του και ιδιαίτερα  όταν αφορά προγράμματα μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης, είναι εύλογο το ερώτημα που λέει ποιος είναι ο ρόλος των καθηγητών και με ποιανού το μέρος είναι;”. Ως Αγωνιστικές Κινήσεις αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος τους είναι απέναντι μας ειδικά σε τέτοιες περιόδους όπου οι φοιτητές συζητάμε για καταλήψεις και εκείνοι για τηλε-εξεταστικές. Ανεξάρτητα με προοδευτικά αισθήματα που ίσως να έχουν κάποιοι, ο ρόλος τους είναι να υλοποιούν τις επιταγές του υπουργείου και να μεταβιβάζουν την επίθεση στις πλάτες μας. Για εμάς αυτό που προέχει είναι η πολιτική ζύμωση μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις στα πλαίσια των καταλήψεων και όχι η δημιουργία μετώπου με τα μέλη ΔΕΠ και τους καθηγητές των πανεπιστημίων. Όσον αφορά το ζήτημα της Παλαιστίνης, προτάθηκε από αυτές τις δυνάμεις μια προβολή., ωστόσο είναι φανερό πως το ζήτημα υποβαθμίστηκε. Ιδιαίτερα μέσα σε μια περίοδο ανάφλεξης των συγκρούσεων στην περιοχή και περαιτέρω εμπλοκή της χώρας, το να συζητάμε για την Παλαιστίνη είναι επιτακτική ανάγκη. 

Την Πέμπτη 25/1 πραγματοποιήθηκε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης ενάντια στο νέο νομοσχέδιο. Με μαζικότητα μεγαλύτερη από τις προηγούμενες φορές δόθηκε το μήνυμα πως οι φοιτητές δεν σκύβουν το κεφάλι αλλά συνεχίζουν τον αγώνα που ξεκίνησε πριν τρεις βδομάδες και έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση και στο σύστημα που υπηρετεί. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις με μπλοκ καλής μαζικότητας αφήσαμε για άλλη μια φορά το στίγμα μας και δώσαμε δυναμικό παλμό στην διαδήλωση.  

Το Σάββατο 27/1 βρεθήκαμε ξανά στον δρόμο δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στον αγωνιζόμενο Παλαιστινιακό λαό και την ηρωική αντίστασή του απέναντι στην σφαγή που πραγματοποιείται εδώ και τρείς μήνες από του φασίστες - σιωνιστές του Ισραήλ με τις ευλογίες των Αμερικάνων αλλά και την εμπλοκή της χώρας μας, στέλνοντας φρεγάτες και εξοπλιστικά, ως πιστό σκυλί του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Με τα συνθήματά μας διαχωρίσαμε την θέση μας από την λαθεμένη άποψη περί συνύπαρξης δύο κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης, άποψη η οποία αναγνωρίζει και νομιμοποιεί το φασιστικό - σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ. Οι παλαιστίνιοι παλεύουν για τα εδάφη και τα σπίτια τους από τον ποταμό ως τη θάλασσα χωρίς αστερίσκους και “ναι μεν αλλά”. Απαιτούμε να σταματήσει η σφαγή και να πάρουν πόδι οι Αμερικάνοι και οι ισραηλινές κυβερνήσεις που στηρίζουν. Να δημιουργηθεί ενιαίο Παλαιστινιακό κράτος όπου θα ζουν ειρηνικά Άραβες, Εβραίοι και όποιος άλλος επιθυμεί. 

Ακολούθησε εκ νέου Συντονιστικό Κατάληψης την Κυριακή 28/1 όπου συζητήθηκαν 2 ζητήματα. Πρώτον οι εισαγγελικές παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Δηλαδή η πλέον νόμιμη είσοδος της αστυνομίας στις σχολές με στόχο την τρομοκράτηση και το σπάσιμο των καταλήψεων που γίνονται πανελλαδικά. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις προτείναμε συντονισμό των φοιτητών με μαθητές και εκπαιδευτικούς για να οργανώσουμε από κοινού διαδήλωση ενάντια σ αυτή την προσπάθεια από μεριάς κυβέρνησης και υπουργείου, καθώς αυτή η επίθεση δεν έρχεται μόνο εις βάρος των φοιτητών αλλά όλου του πανεκπαιδευτικού μετώπου που κινητοποιείται αυτό το διάστημα. Για άλλη μια φορά οι υπόλοιπες δυνάμεις θεωρώντας πως τα μέλη ΔΕΠ είναι ο κύριος σύμμαχος μας σε αυτή τη μάχη, έθεσαν σε προτεραιότητα να καλεστούν αυτοί σε έναν τέτοιο συντονισμό παρά τα πραγματικά σύμμαχα στρώματα. Οι αυταπάτες πήραν πάλι τα ηνία. Εν τέλει σε μεταξύ τους συνεννόηση, ΚΝΕ και ΕΑΑΚ συναποφάσισαν ένα κείμενο το οποίο δεν συζητήθηκε στο συντονιστικό το οποίο παρακολουθούσαν και ανένταχτοι/ες συμφοιτητές/τριες μας, και το οποίο δεν έχει κάλεσμα για συντονισμό.  

Δεύτερον, για το ζήτημα των απειλών για τηλε-εξεταστικές, το συντονιστικό δεν κατέληξε σε κείμενο. Η απαράδεκτη στάση της ΠΚΣ απέναντι στις τηλε-εξεταστικές στάθηκε εμπόδιο, καθώς αρνούνταν να καταδικάσει το μέτρο της τηλε-εξέτασης αλλά ίσα ίσα να το παρουσιάζουν ως “αυτογκόλ” της κυβέρνησης αλλά και σαν ευκαιρία για τους φοιτητές να συμμετέχουν και στις καταλήψεις και να δίνουν και μαθήματα. Αναγνωρίζει η ΠΚΣ ότι η χρήση τηλε-εξεταστικής έρχεται ως μέσο κατασταλτικό για να παρακάμψει και να καταπατήσει τις αποφάσεις συλλόγων για κατάληψη; Οι τηλε-εξεταστικές έρχονται να χρησιμοποιηθούν ως όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, κάτι που στήριζαν οι Αγωνιστικές Κινήσεις από την πανδημία ακόμα και πλέον επιβεβαιώνονται. Ο φοιτητόκοσμος πρέπει να εναντιωθεί σε αυτό το μέτρο και να συνεχίσει στην αγωνιστική κατεύθυνση που έχει μπει. 

Επόμενο ραντεβού είναι το Σάββατο 03/02 στις 12:00 στην Κεντρική πλατεία της πόλης, όπου με φορείς και σωματεία εργαζομένων θα διαδηλώσουμε ενάντια στην προσπάθεια τρομοκράτησης των αγώνων των φοιτητών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είναι σημαντικό να σταθούμε αλληλέγγυοι με αυτά τα σύμμαχα στρώματα αφού η επίθεση έρχεται να πέσει και στις δικές τους πλάτες. Να πάμε κόντρα στις απειλές για εισαγγελικές παρεμβάσεις και να τους κάνουμε ξεκάθαρο πως εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας με συνελεύσεις - καταλήψεις - διαδηλώσεις.