ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Καταγγέλλουμε την εισαγγελική παρέμβαση στη λέσχη του ΑΠΘ

Καταγγέλλουμε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για την κατάληψη που πραγματοποίησαν πολιτικά σχήματα στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ. Η κίνηση αυτή δεν έχει ως πραγματικό στόχο να γλυτώσει τους φοιτητές από την «ταλαιπωρία» της κλειστής λέσχης λόγω της μονοήμερης κατάληψης. Έτσι κι αλλιώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσουν τη λέσχη κλειστή για την πλειοψηφία των φοιτητών με την μείωση των μερίδων και την επιβολή καρτών σίτισης. Γίνεται για να στείλει ένα μήνυμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους που τις προηγούμενες μέρες είχαν προχωρήσει μέσω του σωματείου τους σε στάσεις εργασίας και στους φοιτητές που κινητοποιήθηκαν για την μείωση μερίδων και τις απολύσεις. Έχει και ιδιαίτερη βαρύτητα ότι η ανακοίνωση βγήκε, μάλιστα, δύο μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές.

Τις προηγούμενες μέρες ο Πρύτανης του ΑΠΘ, συκοφαντώντας τις κινητοποιήσεις εργαζομένων της λέσχης και φοιτητών είχε κάνει λόγο για «καθεστώς ομηρίας» στο οποίο υποτίθεται μπαίνουν οι φοιτητές, επειδή δεν σιτίζονται λόγω στάσης εργασίας. Για το καθεστώς ομηρίας στο οποίο μπαίνουν οι χιλιάδες φοιτητές που στερούνται το δικαίωμα να φάνε ένα πιάτο φαγητό δωρεάν λόγω κριτηρίων, ούτε λόγος.

Προκειμένου να μας πιέσουν να κάνουμε τα χαρτιά μας για κάρτες σίτισης, χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να εγκριθεί κονδύλι για τη σίτιση αν δεν βγει ο αριθμός των μερίδων με βάση τις κάρτες σίτισης.  Μας εκβιάζουν με αυτό τον τρόπο να δεχτούμε την ύπαρξη κριτηρίων και να αποδεχτούμε ό,τι δεν θα τρώμε όλοι. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι φοιτητές μπορούμε να επιβάλλουμε το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση  αν κινητοποιηθούμε μαζικά, παρατεταμένα και με επίγνωση του στόχου μας. Άλλωστε το καθεστώς με τις κάρτες δεν είναι καινούριο για το ΑΠΘ, απλά κάθε φορά που πήγαινε να επιβληθεί, οι φοιτητές αντιδρούσαμε δεν αφήναμε να εφαρμοστεί.

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στη δωρεάν σίτιση είναι υπόθεση των φοιτητικών συλλόγων και μαζικών κινηματικών διαδικασιών. Το πρόβλημα δεν απαντάται με λύσεις απελπισίας, αυτόκλητων σωτήρων που δεν βλέπουν τα πραγματικά αίτια της επίθεσης που δεχόμαστε ούτε με λογικές αυτοδιαχείρισης, που δεν στοχεύουν στην λύση του προβλήματος.

Στόχος της επίθεσης στην δωρεάν σίτιση είναι η επιβολή ταξικών φραγμών. Οι φοιτητές που δεν έχουν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη να σπουδάσουν θα πεταχτούν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, αφού η δωρεάν σίτιση είναι βασική προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να σπουδάζει! Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε. Χρειάζεται να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις φοιτητών και εργαζομένων με μεγαλύτερη μαζικότητα. Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να παλέψουμε για τα αυτονόητα!

Να πάψουν εδώ και τώρα οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και οι διώξεις και να εξασφαλιστεί άμεσα η πλήρης και δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών. Κάτω η κρατική τρομοκρατία

- ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΡΙΔΩΝ-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ
- ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ
- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
- ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ