Με την ανακοίνωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το 2023-24 φανερώνεται η κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει το σύστημα με όχημα την ΕΒΕ. Πάνω από 35000 μαθητές θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας, σχεδόν το 1/3 των υποψηφίων. Είναι η τρίτη χρονιά εφαρμογής της ΕΒΕ όπου σπάει ακόμα ένα ρεκόρ αποκλεισμού, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση του αριθμού εισακτέων από την μεταπολίτευση και μετά. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να δημιουργήσουν ένα πανεπιστήμιο που τα παιδία από τις πιο φτωχές και λαϊκές οικογένειες δεν χωράνε. Τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για καλύτερη προετοιμασία δεν έχουν καμία ελπίδα στον «ανταγωνισμό» για τις όλο και πιο λίγες θέσεις που μας προσφέρουνε. Με την μείωση των εισακτέων το πανεπιστήμιο θα μετατρέπεται σε χώρο μόνο για τους πιο προνομιούχους.
Από το σύνολο των σχολών είχαμε άνοδο στην βάση εισαγωγής σε 296 σχολές, πτώση σε 146 ενώ για 6 σχολές η βάση παρέμεινε σταθερή. Τα νούμερα είναι αμείλικτα: δεκάδες είναι οι σχολές που θα δεχθούν λιγότερους από 10 εισακτέους, στα 7 τμήματα Φυσικής καλύπτεται μόλις το 50% των θέσεων που έχει ανακηρυχθεί, οι άνοδος των βάσεων σε παιδαγωγικές σχολές και άλλες αντίστοιχες ψαλιδίζει τον είδη μειωμένο αριθμό εισακτέων. Το Πανεπιστήμιο γίνεται άπιαστο όνειρο για χιλιάδες μαθητές για τους οποίους η προοπτική και το μέλλον τους στριμώχνεται στην δεξαμενή της μεταλυκειακής «μαθητείας». Αυτή η κατεύθυνση στην τριτοβάθμια έρχεται για να αντιστοιχηθεί το πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας της χώρας, όπου χρειάζονται λίγοι απόφοιτοι με επαγγελματικά δικαιώματα και πολλοί ανειδίκευτοι εργαζόμενοι προς εκμετάλλευση. Αντίστοιχα, η δυσανάλογα μεγάλη πτώση στους εισακτέους των καθηγητικών σχολών, επίσης δεν είναι τυχαία. Έρχεται να προχωρήσει το χτύπημα σε αυτές τις σχολές, δηλαδή την πολιτική αντιστοίχισής τους με την κατάσταση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τον κορεσμό των εκπαιδευτικών σε αυτή (παρά τις ταυτόχρονες τεράστιες ελλείψεις).
Ο στόχος λοιπόν είναι ένας, όσο το δυνατόν λιγότεροι εισακτέοι με τελικό σκοπό την μείωση των πτυχιούχων. Οι κόφτες στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων κτλ.) διακόπτουν βίαια την προσπάθεια και των αγώνα χιλιάδων νέων. Τα ταξικά εμπόδια όμως δεν θα σταματήσουν με την είσοδο τους στο Πανεπιστήμιο. Οι νόμοι Κεραμέως, μέτρα όπως η «Διδακτική Επάρκεια»-ΠΠΔΕ, η απειλή του ν+ν/2 και η εντατικοποίηση των σχολών υψώνουν νέους φραγμούς για όσους κατάφεραν να περάσουν από τις συμπληγάδες του «νέου σχολείου» και των πανελληνίων. Με τη συνεχή αμφισβήτηση του δωρεάν πλέγματος (σίτιση-στέγαση-μεταφορές) που δικαιούνται, οι φοιτητές από τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα δυσκολευτούν στο δρόμο προς το πτυχίο. Ένα πτυχίο που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του εργασιακού μεσαίωνα και δεν κατοχυρώνει επαγγελματικά δικαιώματα.
Αυτή είναι η πολιτική τους και το χτύπημα των δικαιωμάτων μας ξεκινά από τις πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσης για να καταλήξει σε ένα πανεπιστήμιο λίγων και εκλεκτών με ένα πτυχίο «άπιαστο όνειρο» για όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Οι λαϊκές και φτωχές οικογένειες είναι στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής και όσο και να ματώνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους δεν υπάρχουν τα περιθώρια έτσι όπως ορίζονται από το σύστημα.
Η απάντηση σε αυτήν την σκληρή επίθεση, πρέπει να είναι αντάξια! Οι μαθητές και οι φοιτητές με όπλο την οργάνωσή μας θα πρέπει να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε όσα μας στερούν οι πολιτικές των ταξικών φραγμών. Να υπερασπιστούμε το λαϊκό δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους! Να καλέσουμε συνελεύσεις και να παλέψουμε συλλογικά για την ανατροπή των νόμων Κεραμέως και το δικαίωμά μας στις σπουδές.