ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Μειώνουν κατά χιλιάδες τις μερίδες στη λέσχη του ΑΠΘ και απολύουν εργαζόμενους!

Η μείωση των μερίδων της λέσχης του ΑΠΘ από περίπου 6.000 σε λιγότερες από 3.000, μαζί με την καθιέρωση της κάρτας σίτισης είναι μια είδηση που μας εξοργίζει. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια και η φτώχεια τσακίζει χιλιάδες από εμάς, η δωρεάν σίτιση είναι μια βασική προϋπόθεση για πολλούς, ώστε να μπορέσουμε να σπουδάσουμε.

Αντί να αυξήσουν τις μερίδες φαγητού και να προσλάβουν παραπάνω εργαζόμενους για να καλυφθούν οι ανάγκες των φοιτητών, επιβάλουν τις κάρτες σίτισης και σερβίρουν απολύσεις στους εργαζόμενους της λέσχης. Τι μας δείχνει αυτό; Ότι το κράτος και οι κυβερνώντες δεν έχουν από μόνοι τους καμία διάθεση να ανταποκριθούν στις ανάγκες των φοιτητών. Οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων εφαρμόζουν τα κυβερνητικά μέτρα σε κάθε σχολή. Οι εργολαβίες αξιοποιούνται για να προωθηθεί το χτύπημα στα δικαιώματά μας και να δυσχεράνουν οι όροι εργασίας των εργαζομένων.

Ποιος ορίζει το ποιοι έχουν «δικαίωμα» να σιτίζονται δωρεάν κάθε φορά;

Οι γονείς μας έχουν βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη για να πληρώνουν διαφόρων λογιών φόρους, για να έρχονται μετά οι κυβερνήσεις να προφασιστούν ότι δεν έχουν τα λεφτά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες μας. Οι φοιτητές δεν θα μπούμε στην διαδικασία να συγκρίνουμε τη φτώχεια μας ούτε να κάνουμε υποδείξεις για το ποιος μπορεί ή δεν μπορεί να φάει στη λέσχη. Ζώντας σε μια πραγματικότητα που αναγκάζει όλο και περισσότερους από εμάς να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές μας για να τα βγάλουμε πέρα, δεν θα δεχτούμε άλλο ένα χτύπημα στα δικαιώματά μας.

Η εξέλιξη αυτή έδωσε μια καλή δικαιολογία να απολύσουν εργαζόμενους και να τους αφήνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς εισόδημα. Οι εργαζόμενοι στη λέσχη του ΑΠΘ ήδη προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των 5 συναδέλφων τους που απολύθηκαν. Επιπλέον, διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά και πρόσληψη νέων εργαζομένων. Σύμφωνα με το καθεστώς που έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους, υπογράφουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κάθε φορά μετά τις γιορτές και το καλοκαίρι έχουν την αγωνία για το αν αυτή θα ανανεωθεί εκ νέου. Τέτοιες εργασιακές σχέσεις, με επισφάλεια, εκμετάλλευση και εντατικούς ρυθμούς έχουμε και εμείς μπροστά μας. Γι’ αυτό στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζομένων. Φοιτητές και εργαζόμενοι παλεύουμε από κοινού για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα.

Η ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

Η κατάργηση της δωρεάν σίτισης, δίπλα σε μέτρα όπως η κατάργηση της δωρεάν στέγασης, οι διαγραφές και τα όρια φοίτησης, έρχεται να εξυπηρετήσει την κατεύθυνση των ταξικών φραγμών και του πετάγματος μεγάλου κομματιού της νεολαίας εκτός Πανεπιστημίων! Θέλουν να διαμορφώσουν ένα Πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς.

Κάθε φορά που κυβέρνηση και οι διοικήσεις του ΑΠΘ προσπαθούσαν να επιβάλλουν το αντίτιμο και τις κάρτες σίτισης, οι φοιτητές αντιδρούσαμε και τους αναγκάζαμε να υποχωρήσουν. Έτσι και τώρα, μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, τους φοιτητικούς μας συλλόγους, καλούμαστε για μια ακόμη φορά να παλέψουμε για τα αυτονόητα.

Για εμάς η δωρεάν σίτιση δεν αποτελεί μια «παροχή» του κράτους, αλλά ένα κεκτημένο δικαίωμα των φοιτητών, και σαν τέτοιο πρέπει να το υπερασπιστούμε!

- ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΕΡΙΔΩΝ-ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

- ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

- ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗ