Την επομένη των εκλογών, η επίθεση θα συνεχίσει ακόμα πιο οξυμένα. Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας!

Τόσο πριν από τα αποτελέσματα της 21 Μάη όσο και μετά, η πορεία της επόμενης περιόδου ήταν και είναι προδιαγεγραμμένη. Μία πορεία στρατηγικής και ολομέτωπης επίθεσης σε ότι δικαιώματα έχουν μείνει στο λαό και την εργατιά της χώρας.

Η άνοδος της Νέας Δημοκρατίας και η τεράστια πτώση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει την κατάσταση της προηγούμενης τετραετίας, κατά την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να «κάνει την δουλειά» για τα ντόπια και ξένα αφεντικά της. Όμοια, μέσα σε συνθήκες πανδημίας, ακρίβειας και βάρβαρης επίθεσης σε μία σειρά δικαιωμάτων, το ΣΥΡΙΖΑ ως ο δεύτερος πυλώνας του συστήματος, δεν απέδειξε ικανό να παίξει το ρόλο της «αντιπολίτευσης» που είχε αναλάβει καθώς – επί της ουσίας – ούτε μπορούσε ούτε και ήθελε να προτείνει μία διαφορετική πολιτική προώθησης της επίθεσης από αυτή της ΝΔ. Άλλωστε, ακόμα και  μετά τις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιούνη, η πολιτική της εξάρτησης και εκμετάλλευσης καλείται να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς και στη βάση των κατευθύνσεων των Ευρωπαίων και Αμερικάνων ιμπεριαλιστών.

Από την μία, οι ανακοινώσεις του Υπ.Εξ. του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την από ‘δω και πέρα αναβάθμιση της σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή της Ουκρανίας, των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. Σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία από τους οποίους υπάρχει η απαίτηση να «χύσουμε το αίμα μας για τους Αμερικάνους». Από την άλλη, η έκθεση της Κομισιόν απορρίπτει κάθε προεκλογική υπόσχεση και αντίθετα απαιτεί περαιτέρω ξεζούμισμα του λαϊκού εισοδήματος, φορολογία και εκμετάλλευση. Η συνολική κρίση του συστήματος που επιταχύνθηκε και διογκώθηκε από τον πόλεμο, την πανδημία και το ενεργειακό, απαιτεί περαιτέρω λεηλασία των δικαιωμάτων του λαού σε περίθαλψη, δουλειά και σπουδές, καθώς και οξυμένη καταστολή, τρομοκρατία και καταστρατήγηση πολιτικών-συνδικαλιστικών ελευθεριών για την αποφυγή συγκρότησης αγώνων.

Στις σχολές, το σύστημα θα προσπαθήσει να προωθήσει διατάξεις χρόνων με κατεύθυνση την οικοδόμηση ενός πανεπιστημίου για «λίγους και εκλεκτούς» με τον βίαιο ταξικό αποκλεισμό και πέταγμα της νεολαίας από την εκπαίδευση.

  • Η αναθεώρηση του άρθρου 16, που ανατράπηκε από τις μεγαλειώδης, πανελλαδικές αντιστάσεις του φοιτητικού κινήματος του ’06-’07, κατατίθεται ξανά στο τραπέζι των κυβερνητικών επιτελείων για να αμφισβητήσει την δημόσια-δωρεάν παιδεία.
  • Τα συνεχή χτυπήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Καλλιτεχνών, Γεωπονικών και καθηγητικών σχολών της προηγούμενης περιόδου, κάνουν ξεκάθαρους τους στόχους του συστήματος για την καθιέρωση πτυχίων-κουρελόχαρτα και απόφοιτους που πρέπει να αποτελέσουν τους ελαστικούς εργαζόμενους που έχει ανάγκη ο εργασιακό μεσαίωνας της αγοράς εργασίας.
  • Στο πλαίσιο της όξυνσης της επίθεσης, το σύστημα θα εφαρμόσει με ένταση τις διατάξεις των νόμων Κεραμέως: στο πλάι της Βάσης Εισαγωγής, της τράπεζας θεμάτων και των ορίων σπουδών, θα προωθηθούν οι διαγραφές, τα πειθαρχικά και το τσάκισμα του Δωρεάν Πλέγματος (σίτιση-στέγαση-μεταφορές-βιβλία). Η εκ’ νέου συζήτηση για την «ασφάλεια» των πανεπιστημίων ξαναστρώνει τον δρόμο για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η αγανάκτησή μας, η οργή και η ανησυχία για το μαύρο μέλλον που ξεδιάντροπα μας υπόσχονται πριν και μετά τις κάλπες, πρέπει να εκφραστούν στις συνελεύσεις, τις κινητοποιήσεις, τους δρόμους του αγώνα! Η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φραγμό στην επίθεση του συστήματος σε σπουδές-δουλειά-υγεία-ελευθερίες είναι οι μαζικοί αγώνες της σπουδάζουσας νεολαίας στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης!!

Κόντρα στους κοινοβουλευτικούς εκβιασμούς και τις αυταπάτες των εναλλακτικών λύσεων στα πλαίσια του συστήματος, να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, να συζητήσουμε συλλογικά και να οργανώσουμε την αντίσταση και τις διεκδικήσεις μας σε κάθε φοιτητικό σύλλογο, σε κάθε χώρο δουλειάς και ζωής!