ΑΘΗΝΑ | Πάντειο, Σε κανένα τμήμα τηλεεξεταστική, μαζική αποχή από την τηλεκαταστολή

ΑΘΗΝΑ | Πάντειο

Σε κανένα τμήμα τηλεεξεταστική, μαζική αποχή από την τηλεκαταστολή

(σχόλιο για την τηλεεξεταστική και τη στάση των δυνάμεων)

 

Τις τελευταίες εβδομάδες το φοιτητικό κίνημα δίνει έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στο ν/σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Απέναντι στον αγώνα αυτό, το σύστημα έχει επιστρατεύσει την καταστολή. Έχει θέσει το ζήτημα διεξαγωγής τηλεεξταστικών στις σχολές που κάνουν καταλήψεις. Σε μερικά πανεπιστήμια έχει ήδη βγει το πρόγραμμα της τηλε-εξεταστικής. Στο Πάντειο εξαρχής η Πρυτανεία κράτησε μια μεσοβέζικη στάση. Προφασιζόμενη ζητήματα διαβλητότητας, έριξε το βάρος στα τμήματα να αποφασίσουν πως θα γίνει η εξεταστική.

 

Εξ αρχής θεωρούμε πως η επιστράτευση της τηλε-εξεταστικής από το σύστημα είναι στην ουσία (τηλε)καταστολή των αγώνων μας. Επί της ουσίας είναι ένας έμμεσος τρόπος για να "σπάσουν" οι καταλήψεις αφού πανεπιστήμιο στο οποίο γίνονται εξετάσεις, άρα λειτουργεί, δεν τελεί υπό κατάληψη. Οι φοιτητές διαβάζουν και άρα δε μπορούν να στηρίξουν τις δράσεις της κατάληψης, τις γενικές συνελεύσεις του φοιτητικού συλλόγου και τις διαδηλώσεις. Αυτό ξεκάθαρα φάνηκε στην πεσμένη μαζικότητα της Γενικής Συνέλευσης την εβδομάδα που πέρασε, καθώς και στην διαδήλωση της Πέμπτης.

 

Η Πρυτανεία στο Πάντειο κράτησε εξ αρχής μια στάση αναμονής και όταν είδε πως η πίεση της κυβέρνησης εντάθηκε έδειξε ένα πιο πραγματικό πρόσωπο. Δίνοντας τη δυνατότητα στα τμήματα να ορίσουν πως θα διεξάγουν την εξεταστική (τηλέ ή δια ζώσης) δείχνει πως δεν είναι με τους φοιτητές ούτε υπερασπίζεται (όπως και καμμιά άλλη) τα συμφέροντά μας. Ο ρόλος των Πρυτάνεων και των μεγαλοκαθηγητών είναι η εξειδίκευση και εφαρμογή της επίθεσης σε κάθε πανεπιστήμιο, τμήμα και σχολή συγκεκριμένα.

 

Προβληματική θεωρούμε εκτός φυσικά από τη στάση της Πρυτανείας και αυτή των δυνάμεων του συλλόγου. Από τη μια έχουμε την ΠΑΣΠ που ξεκάθαρα λέει πως είναι υπέρ της διεξαγωγής τηλεεξεταστικής, κάνοντας ακόμη πιο φανερό αυτό που η πλειοψηφία των φοιτητών ήδη γνωρίζει. Ότι δεν είναι ενάντια στο σύστημα και την πολιτική του αλλά αντίθετα, με τις προτάσεις της θέλει να αποπροσανατολίσει τους φοιτητές και να μην αφήσει τον αγώνα να εξελιχθεί. Από την άλλη έχουμε τις δυνάμεις των ΠΚΣ και ΕΑΑΚ που η στάση τους επίσης δεν επιτρέπει στους φοιτητές να αντιδράσουν στην εφαρμογή της τηλεεξεταστικής. Η μεν ΠΚΣ ακόμη δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στην τηλεεξέταση σιωπηλά την αποδέχεται και σε κάποιες σχολές έως και προτρέπει τους φοιτητές να δώσουν. Η δε ΑΝΑΣΑ (εαακ) ενώ είναι ενάντια στην τηλεεξεταστική δεν παίρνει ξεκάθαρα τη θέση της αποχής και άρα δε δίνει απαντήσεις στα μέλη του φοιτητικού συλλόγου. Η μόνη ξεκάθαρη στάση ενάντια στις τηλεεξετάσεις είναι αυτή της ΑΠΟΧΗΣ ακριβώς γιατί δεν αφήνει κανένα κανένα περιθώριο αποδοχής της.

 

Ήδη τα τμήματα της Δημόσιας Διοίκησης, του ΔΕΣ και του ΕΜΠΟ αποφάσισαν να διεξάγουν εξ' αποστάσεως την εξεταστική τους. Καταγγέλλουμε αυτές τις αποφάσεις και καλούμε όλους τους φοιτητές των τμημάτων αυτών όπως και κάθε φοιτητή που θα του τεθεί ζήτημα τηλεεξέτασης να απέχει από την τηλεεξεταστική - τηλεκαταστολή. Μέσα απ' το φοιτητικό μας σύλλογο και τις συλλογικές του διαδικασίες να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δημόσια δωρεάν παιδεία και να απαιτήσουμε η εξεταστική να διεξαχθεί με ανθρώπινους όρους δια ζώσης σε χρόνο που θα αποφασίσει οι σύλλογος αφού ανατρέψουμε το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

 

  • Όχι στην τηλεεξεταστική – τηλεκαταστολή
  • ΑΠΟΧΗ από την τηλεεξεταστική σε όποιο τμήμα πάει να την εφαρμόσει
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
  • Εξεταστικές δια ζώσης όταν θα το αποφασίσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι