ΠΑΤΡΑ | Απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα του πανεπιστημίου Πατρών

Μετά από επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο Πατρών κατεβαίνουν σε Απεργία την Τρίτη 31/10.
Συγκέντρωση 7:30 πμ μπροστά από την Πρυτανεία ενάντια στις απολύσεις.

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις και η Ταξική Πορεία βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό των εργαζομένων του πανεπιστημίου Πατρών.

Κοινή ανακοίνωση:

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Οι 90 εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα του πανεπιστημίου Πατρών έρχονται για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με την ανεργία. Μετά από χρόνια ομηρία από το καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου οι εργαζόμενοι του Πα.Πα. από 01.11.23 χάνουν την δουλειά τους. Οι αντεργατικοί σχεδιασμοί της διοίκησης του πανεπιστημίου συγκλίνουν με τις αντεργατικές ρυθμίσεις των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας. Χωρίς να υπολογίζουν τις ζωές των εργαζομένων προχωρούν σε απολύσεις και επιβάλουν νέες και δυσμενέστερες εργασιακές συνθήκες στον χώρο του ιδρύματος.

Την ώρα που η ακρίβεια γονατίζει το λαϊκό εισόδημα και η εργασιακή προοπτική στην χώρα είναι μηδενική, αυτές οι απολύσεις είναι έγκλημα. Η πρυτανική αρχή λειτουργώντας από την μια ως εργοδότης και από την άλλη ως φορέας υλοποίησης της αντεργατικής πολιτικής δεν λογαριάζει τις ζωές των εργαζομένων. Ευθυγραμμίζεται με την πολιτική που έχει μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε γαλέρες χωρίς δικαιώματα για όσους εργάζονται σε αυτές.

 

 Από την εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη μέχρι και την πρόσφατη ψήφιση του νόμου Γεωργιάδη η επίθεση συνεχίζει και φουντώνει. Το πανεπιστήμιο Πατρών ως εργασιακός χώρος δεν θα αποτελέσει εξαίρεση όπως δεν αποτελούν εξαίρεση μια σειρά οργανισμοί του Δημοσίου που πρωτοστατούν στην διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας μέσω εργολαβίας προωθούν την νέα κατεύθυνση μιας αντιδραστικής αλλαγής των εργασιακών σχέσεων μέσα στο πανεπιστήμιο στο πλαίσιο που διαμορφώνουν τα κυβερνητικά αντεργατικά μέτρα: Δουλειά χωρίς ωράριο, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς 5ήμερο-8ωρο και με συμβάσεις μηδενικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους.

Αυτή είναι η «κανονικότητα» με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι 90 συμβασιούχοι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου Πατρών. Μπροστά σε αυτήν την επίθεση δεν υπάρχουν άλλε επιλογές από αυτές της οργάνωσης και του αγώνα:

Για να αντισταθούν οι εργαζόμενοι στις απολύσεις, την ανεργία και την ομηρία των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 

Για να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά με συμβάσεις που θα κατοχυρώνουν αυτό το δικαίωμα. 

Η συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι αναγκαία. Στο πλευρό τους πρέπει να σταθούν όλοι οι εργαζόμενοι του Πα.Πατρών αλλά και οι εργαζόμενοι της πόλης. Στο πλευρό τους πρέπει να σταθούν και οι φοιτητές των ιδρυμάτων γιατί το χτύπημα αυτό από την μια λειτουργεί σαν Δούρειος Ίππος στο χτύπημα του δωρεάν πλέγματος και από την άλλη φέρνει πιο κοντά το μαύρο εργασιακό μέλλον που τους περιμένει.

Ο αγώνας αυτός είναι δίκαιος και πρέπει να συνεχιστεί. Οι αυταπάτες που καλλιεργούν οι πρυτανικές αρχές έχουν καταρρεύσει. Ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλεία με δικαιώματα είναι μονόδρομος και πρέπει να μαζικοποιηθεί για να καταφέρει να νικήσει!

ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ - ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ