ΠΑΤΡΑ | Να μην δοθεί καμία εγγύηση για την είσοδο στις εστίες

Ενώ έχει περάσει ήδη ένας μήνας από την έναρξη των μαθημάτων των σχολών και οι πρωτοετείς φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο στην εστία έχουν τόσο καιρό μείνει στον αέρα, τώρα τους ζητάνε 200 ευρώ εγγύηση για να τους δώσουν το δωμάτιο που δικαιούνται. Μάλιστα, μέσα από την ανακοίνωση του πανεπιστημίου για την εγγύηση, οι φοιτητές ενημερώθηκαν πως για να πάρουν τα κλειδιά θα πρέπει να παρουσιάσουν παραστατικό που να αποδεικνύει πως έχουν ήδη καταθέσει σε λογαριασμό τα χρήματα, έτσι ώστε να μην μπορέσουν να απαντήσουν συλλογικά και να διεκδικήσουν τη δωρεάν παραμονή τους.

Η καταβολή της εγγύησης κατά την είσοδο στις εστίες είναι ένα μέτρο που πέρασε μέσα από τον τελευταίο εσωτερικό κανονισμό των εστιών του πανεπιστημίου. Ένας εσωτερικός κανονισμός που σε συνέχεια των προηγούμενων, έφερε μεγαλύτερη νομιμοποίηση των ταξικών φραγμών και τη συρρίκνωση των φοιτητικών δικαιωμάτων στη στέγαση, αλλά και σκληρότερους ελέγχους στην διαμονή των φοιτητών των ακαδημαϊκών κριτηρίων που θα πρέπει να πληρούν κάθε χρόνο.

Σκοπός τους είναι να κάνουν όλο και πιο δύσκολη την είσοδο των φοιτητών στις εστίες, που αφού θα πρέπει πρώτα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό φτώχειας για να κερδίσουν ένα δωμάτιο, θα πρέπει να καταθέσουν και μια εγγύηση που πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν. Προσπαθούν μάλιστα να σβήσουν κάθε έννοια δικαιώματος και να μας πείσουν πως το πανεπιστήμιο μας κάνει χάρη που δίνει ένα πιάτο φαγητό και ένα δωμάτιο 10 τετραγωνικών, που δεν θα μπορουν καν να το αξιοποιήσουν όπως θέλουν, σε όσους καταφέρουν να αποδείξουν τη φτώχεια τους.

Μέσα από την καταβολή της εγγύησης προσπαθούν να περάσουν τη λογική της ατομικής ευθύνης των εστιακών για την κατάσταση των δωματίων. Και αυτό μαλιστα, την ίδια στιγμή που δεν έχουν γίνει ανακαινίσεις των περισσότερων δωματίων εδώ και δεκαετίες, που οι τοίχοι στάζουν από την υγρασία και μυρίζουν μούχλα και οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Πόσο μάλλων όταν στις εστίες της Πάτρας τα κτήρια Ε και Ζ είναι εγκαταλελειμμένα από το 2008 λόγω των ζημιών που είχαν προκληθεί από τους σεισμούς. Είναι εξοργιστικό, λοιπόν, να προσπαθούν να παρουσιάσουν την κατάσταση των δωματίων σαν κάτι που έχει προκύψει από τη χρήση τους από προηγούμενους εστιακούς ή που μπορεί να επιδεινωθεί από τους επόμενους, καθώς τα προβλήματα που υπάρχουν είναι δομικά και συστηματικά υποτιμούνται από το πανεπιστήμιο.

Στην πραγματικότητα τους βολεύει να υπάρχει ένα αφιλόξενο κλίμα στις εστίες είτε λόγω της κατάστασης των δωματίων είτε λόγω των ελέγχων και των όρων ζωής που επιβάλλονται, καθώς το να υπάρχει ένα ασφυκτικό κλίμα στις εστίες λειτουργεί στην ίδια κατεύθυνση αποθάρρυνσης και αποκλεισμού κόσμου από τις σπουδές. Σκοπό έχουν να περάσουν την συνολικότερη πολιτική των ταξικών φραγμών που θέλει με κάθε τρόπο να μας πετάξει εκτός σπουδών, γιατί δεν μας χρειάζονται τόσους πτυχιούχους στην αγορά εργασίας τους.

Να μην δεχθούμε καμία καταβολή εγγύησης! Να μην υποκύψουμε στους εκβιασμούς! Μόνο μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες μπορούμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας

και να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στη δωρεάν στέγαση. Όλοι στην γενική συνέλευση του συλλόγου οικοτρόφων στις 8:30μμ στο θέατρο της εστίας!