ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ | Ιατρική : Σχόλιο για την σίτιση των 6ετών φοιτητών Ιατρικής

Οι κλινικές του 6ου έτους έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποιες εβδομάδες και όσον αφορά τη δωρεάν σίτισή μας στο εστιατόριο του νοσοκομείου ενημερωθήκαμε ότι δεν την δικαιούμαστε πλην όσων εφημερεύουν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι μερίδες και γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί η καθολική σίτιση των εκτοετών φοιτητών, που ήταν καθιερωμένη μέχρι πριν κάποια χρόνια. 

Αρχικά είναι σημαντικό για εμάς από τη στιγμή που περνάμε όλη την μέρα στο χώρο του νοσοκομείου να έχουμε την πρόσβαση σε ένα πιάτο φαγητό. Αφετέρου η δωρεάν σίτιση είναι κεκτημένο δικαίωμα όλων των φοιτητών και απαραίτητο ειδικά για εμάς από τα πιο φτωχά στρώματα για να μπορούμε να σπουδάζουμε.

Η πολιτική που εφαρμόζεται χτυπάει όλο και πιο έντονα το δικαίωμα αυτό και συνολικά το δωρεάν πλέγμα σίτιση-στέγαση-μεταφορές-συγγράμματα, όπως είδαμε το προηγούμενο διάστημα σε όλο το ΔΠΘ με την κατάργηση των δωρεάν φοιτητικών δρομολογίων. Με αυτό τον τρόπο μετακυλίεται όλο το κόστος σπουδών στις πλάτες μας, που σε συνδυασμό με την ακρίβεια κάνει δυσβάσταχτο να ανταπεξέλθουμε στις σπουδές μας, ώστε τελικά να αποκλειόμαστε από αυτές, για να μένουν να σπουδάζουν μόνο κάποιοι λίγοι και εκλεκτοί.

Ακόμα και στη φοιτητική λέσχη έχει γίνει λόγος για επιβολή καρτών σίτισης και αντίτιμο, τα οποία έχουν μπει ήδη σε τροχιά εφαρμογής σε άλλες σχολές πανελλαδικά (π.χ. ΑΠΘ), ενώ με το δεδομένο ότι η λέσχη είναι εκτός πόλεως χρειάζεται να πληρώνουμε και επιπλέον εισιτήρια αστικού για αυτόν το λόγο.

Οι νόμοι Κεραμέως εξυπηρετούν ακριβώς την ίδια κατεύθυνση, υψώνοντας μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και πετώντας κόσμο έξω από τα πανεπιστήμια (ΕΒΕ, διαγραφές). Αντίστοιχα, η αναθεώρηση του άρθρου 16 που συζητιέται και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που θα λειτουργούν ως πρότυπα απέναντι στα δημόσια, θα εντείνει τους ταξικούς αποκλεισμούς και θα χτυπήσει κι άλλο το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

Είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δωρεάν σίτιση όχι μόνο ως έτος αλλά απευθυνόμενοι στα όργανα του Φοιτητικού μας Συλλόγου, με Γενικές Συνελεύσεις που θα τον ζωντανέψουν και θα τον οργανώσουν ξανά. Να αντισταθούμε συνολικά στην πολιτική του συστήματος που τσακίζει το μέλλον μας, καταργεί τα κερδισμένα -μέσα από αγώνες- δικαιώματά μας, μας φτωχοποιεί και μας αφήνει ανυπεράσπιστους μπροστά σε φωτιές, πλημμύρες και καταστροφές, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου. Χρειάζεται να εμπιστευτούμε τα συλλογικά μας όργανα και να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένα πως όταν οι φοιτητές πολιτικοποιούνται και οργανώνονται μαζικά, πετυχαίνουν νίκες!

ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ-ΣΤΕΓΑΣΗ-ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ-ΜΕΡΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 16 / ΚΑΤΩ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΚΕΡΑΜΕΩΣ 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ