Σε ολομέτωπη επίθεση στη νεολαία στην εκπαίδευση προχωράει η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη το οποίο είναι προ των πυλών. Ο υπουργός παιδείας Κ. Πιερρακάκης όλο το προηγούμενο διάστημα δεσμεύεται για νέα μέτρα στην επαγγελματική εκπαίδευση, στα Γενικά λύκεια και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με ψευδεπίγραφες ταμπέλες όπως Ανοιχτό σχολείο, ελεύθερο Πανεπιστήμιο και Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση προσπαθεί για ακόμα μια χρονιά να προχωρήσει με καινούργιους νόμους οι οποίοι θα χτυπάνε το δικαίωμα στην εκπαίδευση και θα την κάνουν ακόμα πιο ταξική και δυσπρόσιτη στα παιδιά των φτωχών και λαϊκών οικογενειών. Μπροστά στον ορυμαγδό αντιλαϊκών μέτρων που περνάει η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ξένου και ντόπιου κεφαλαίου και χωρίς να έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι από τον προϋπολογισμό πείνας, λιτότητας και ακρίβειας που ψήφισε προχωράει σε νέα μέτρα.
Το ήδη υπάρχον Πανεπιστήμιο είναι ένα ταξικό “σχολείο” εντατικοποίησης και φραγμών που η νεολαία από τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα δεν καταφέρνει ευκολά να ανταπεξέλθει. Η προσπάθεια της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να χτυπήσει την οργάνωση των φοιτητών και τον αγώνα τους για Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για όλη τη νεολαία γι’ αυτό και κατάργησε το Άσυλο, έφερε την αστυνομία (ΟΠΠΙ) και προσπάθησε να χτυπήσει την οργάνωση των φοιτητών σε συλλόγους και τις Συνελεύσεις τους φτιάχνοντας δικά της δοτά, ψεύτο-όργανα (Συμβούλια φοιτητών). Αφού λοιπόν προχώρησε στο χτύπημα της οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος τώρα προχωράει στην ίδρυση των περιβόητων μη κρατικών Πανεπιστημίων προσπαθώντας έτσι να ξεπεράσει τα εμπόδια που είχε βάλει το οργανωμένο μαζικό φοιτητικό κίνημα το 2006-2007 το οποίο μπλόκαρε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και βγήκε νικηφόρο απέναντι στην τότε κυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις Γιαννάκου. Στις 20 Δεκέμβρη στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκε λοιπόν η περιβόητη πρόταση για την ίδρυση «μη κρατικών πανεπιστημίων» στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός δηλώνοντας πως «τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται να υποκαταστήσουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία» και ότι γίνεται «ένα πρώτο θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16…» υποδέχεται την νέα επέλαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η επιλογή του υπουργού Πιερρακάκη να μην παρουσιάσει την πρόταση αυτή στη σύνοδο των πρυτάνεων 5 ημέρες πριν το υπουργικό συμβούλιο έχει να κάνει με τις ενδοαστικές αντιδράσεις που εκφράζονται στους κόλπους των διοικήσεων των πανεπιστημίων που όμως μπορούν να καταλαγιάσουν από τις διοικητικές και οικονομικές συμφωνίες στο νέο εκπαιδευτικό πλαίσιο που δημιουργείται. Έτσι και αλλιώς στο στόχαστρο της κυβέρνησης δεν μπαίνουν οι ελίτ των ΑΕΙ αλλά τα παιδιά των φτωχών οικογενειών που θα συναντήσουν νέα ταξικά τείχη στην διαδρομή τους προς το πτυχίο.
Το νέο πανεπιστήμιο θα έχει δίδακτρα, πέταγμα των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων από την εκπαιδευτική διαδικασία και προετοιμασία της νεολαίας για την αυριανή υποταγή στις ορέξεις της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο θα είναι ελεύθερο μόνο για αυτούς που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Θα είναι η συνέχεια του “ανοιχτού” σχολείου το οποίο θα έχει πολλαπλό σύγγραμμα και την κουλτούρα που λέει ότι: “ Έξω υπάρχει ένα πλήρες βιβλίο και ο καθηγητής το ζητάει, θα γίνει κι εδώ, για να υπάρχει η κουλτούρα του βιβλίου, η κουλτούρα να πας στο βιβλιοπωλείο να πάρεις το βιβλίο. ” Όπως δήλωσε ο υπουργός.
Όσο κι αν η κυβέρνηση και ο Πιερρακάκης ευαγγελίζονται την επιστροφή των νέων που φεύγουν στο εξωτερικό (παράλληλα με τα παραμύθια της ανάπτυξης) στην πραγματικότητα θα ισχύσει το αντίθετο. Ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του brain drain, αφού τα αμερικάνικα και τα ευρωπαϊκά παραρτήματα θα αναζητούν φτηνό εργατικό δυναμικό για να απορροφήσουν τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά.
Είναι ενδεικτικό το “σόου” που στήθηκε από την κυβέρνηση στο Πέραμα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό παιδείας να ανακοινώνουν για πολλοστή φορά αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση. Παρουσιάζοντας τις αλλαγές σαν αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ενώ στην ουσία θα συνδέουν την χρηματοδότηση της εκπαίδευσης με το ταμείο ανάκαμψης και θα διαιωνίζουν το σπρώξιμο της νεολαίας σε δουλειά χωρίς δικαιώματα και στο άθλιο και εκμεταλλευτικό καθεστώς της μαθητείας (για την οποία θα φτιάξουν και ηλεκτρονική πλατφόρμα).
Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει άλματα με αυτές τις αντιδραστικές τομές στον χώρο της εκπαίδευσης τα κόμματα τις αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μεταφέρουν την συζήτηση γύρω από την συνταγματικότητα των σχεδιασμών χωρίς όμως να αμφισβητούν την ουσία των κυβερνητικών κινήσεων από την άλλη το ΚΚΕ βλέπει μονάχα την απαξίωση του πτυχίου και του υψηλού επιπέδου μόρφωσης που προσφέρουν τα δημόσια ιδρύματα χωρίς να αναφερθεί για τα ταξικά χαρακτηριστικά της εκπαίδευσης στον καπιταλισμό.
Η νεολαία, οι φοιτητές και οι μαθητές, και ολόκληρος ο λαός άμεσα θα πρέπει να ξεπεράσουν την αδράνεια που συντηρείται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες όλα αυτά τα χρόνια και να ανοίξουν μαζικά και οργανωμένα κεντρικό μέτωπο ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή και με το άνοιγμα σχολών και σχολείων να γεμίσουν τα αμφιθέατρα και οι αίθουσες από τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων. Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη ενάντια στα δικαιώματα της νεολαίας. Ας υψώσουμε ανάστημα σε αυτήν την πολιτική και να μην αφήσουμε να περάσει το νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς κα ταξικούς φραγμούς.