ΧΑΝΙΑ | Να αντισταθούμε στην εκ νέου προσπάθεια αύξησης του κόστους μετακίνησής μας

 

Στις 15 του Ιούλη λήγει η σύμβαση του αστικού κτελ Χανίων με το Πολυτεχνείο, πράγμα που σημαίνει την κατάργηση (ξανά) της κάρτας λεωφορείου, με το κόστος μετακίνησης να εκτινάσσεται στα 40€ το μήνα από 17€. Οπως ήταν δηλαδή στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, όπου έπειτα απο πιέσεις του φοιτητικού συλλόγου, η κάρτα επανήλθε στα 17€.

Με ιδιαίτερη ένταση, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερο το κόστος σπουδών να μετακυλίεται στις πλάτες των φοιτητών. Είτε πρόκειται για τα αναλώσιμα, τη σίτιση, τα χρήματα που πρέπει να δώσουν οι φοιτητές προκειμένου να πάρουν δωμάτιο στις εστίες, αλλά και τον υπερδιπλασιασμό του κόστους μετακίνησης. Η αύξηση αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη γενικότερη κατεύθυνση του συστήματος, εκείνη που δεν θέλει μαζική είσοδο της νεολαίας στα πανεπιστήμια και προσπαθεί με κάθε τρόπο να βάλει φραγμό σε αυτούς που δεν αντέχουν οικονομικά το κόστος σπουδών.

Οπως κάθε ζήτημα που αφορά τους όρους σπουδών μας, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, έτσι και αυτό, πρέπει να απαντηθεί με μαζική κινητοποίηση των φοιτητών. Βλέποντας το ζήτημα, όχι ως λογιστικό ή γραφειοκρατικό, αλλά ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή πολιτικό. Είναι δικαίωμα κάθε φοιτητή να μπορεί να σπουδάζει δωρεάν, και όσο δεν παλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, τόσο θα παίρνονται πίσω δικαιώματα τα οποία είχαμε κατακτήσει ένα προηγούμενο διάστημα.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο που το θέμα ανοίγει πάλι σε περίοδο εξεταστικής, με τους φοιτητές να καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ακόμα πιο εντατικοποιημένους ρυθμούς εξέτασης. Πάγια τακτική για να μην οργανωθούν οι φοιτητές και παλέψουν συλλογικά. Όταν όμως καταφέρνουν και το κάνουν, μπορούν να καθορίσουν πράγματα και να πετύχουν νίκες. Συλλογικά μπορούμε να αντισταθούμε στην εκ νέου προσπάθεια για κατάργηση της φοιτητικής κάρτας μετακινήσεων.

  • Κατοχύρωση της κάρτας μεταφορών χωρίς καμιά αύξηση στο κόστος.

  • Δωρεάν μεταφορές για όλους τους φοιτητές.

  • Κάτω τα χέρια από το λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές! Αγώνας για την ανατροπή του νόμου Πιερρακάκη