Έπειτα από την απόφαση της Συνέλευση Σχολής ΗΜΜΥ στις 28/3, ανακοινώθηκε ότι η εξεταστική Ιουνίου στο ΗΜΜΥ θα διεξαχθεί σε μόλις 2 εβδομάδες και μέσα σε αυτές τις ημέρες και η εμβόλιμη, ενώ μαθήματα της εμβόλιμης του Ιανουαρίου δεν θα δοθούν καν. Επικαλούμενοι στενά χρονικά περιθώρια λόγω της δίμηνης κατάληψης του Ιδρύματος. Κατάληψη, βέβαια, που έγινε στα πλαίσια του αγώνα των φοιτητών ενάντια στο νομοσχέδιο Πιερρακάκη και την υπεράσπιση του λαϊκού δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν παιδεία χωρίς ταξικούς φραγμούς.
Η απόφαση της ΣΣ ΗΜΜΥ εντάσσεται στην προσπάθεια από καθηγητικό κατεστημένο και Υπουργείο, η νεολαία να εμπεδώσει ότι οι αγώνες της θα έχουν και κόστος, ώστε σε μια επόμενη περίοδο να προσπαθήσουν να την αποτρέψουν από το να αγωνιστεί και να διεκδικήσει. Εκεί στοχεύει η απειλή του προηγούμενου διαστήματος για χάσιμο εξεταστικής, να γίνει πράξη τώρα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η όξυνση της καταστολής το τελευταίο διάστημα, με τους 49 συλληφθέντες στο ΑΠΘ ,τις κλήσεις φοιτητών για πειθαρχικά στην Πάτρα, τις δηλώσεις για διαγραφές όσων κινητοποιούνται.
Τις τελευταίες ήμερες, λοιπόν, παρακολουθούμε την κουβέντα που έχει ανοίξει, κυρίως στο ΗΜΜΥ (και όχι μόνο αφού δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα ούτε για τις υπόλοιπες σχολές), για το πότε και πως θα δοθεί η εξεταστική, η οποία μετά την απόφαση της ΣΣ, καταργείται. Αποτελεί, λοιπόν, μια πολιτική επιλογή της ΣΣ που αδιαφορεί για το αν οι φοιτητές δώσουν την εξεταστική υπό αυτές τις συνθήκες ή ακόμα και όχι. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η ίδια επιλογή άραγε δεν ήταν και το 2017, όταν η ίδια σχολή αποφάσισε να κόψει την εμβόλιμη, παρά τις μαζικές αντιδράσεις τότε των φοιτητών; Σε ένα τμήμα, όχι το μοναδικό, που η εντατικοποίηση σπάει κόκαλα, το να μη δοθεί η εξεταστική είναι ένα ακόμα εμπόδιο στις σπουδές των φοιτητών. Στο ΗΜΜΥ δεν είναι που αν κάποιος χάσει αλυσίδα αυτομάτως, πάει ένα εξάμηνο πίσω στις σπουδές του; ή στο ΜΗΧΟΠ αν κάποιος δεν περάσει τα προαπαιτούμενα μαθήματα δε μπορεί να μπει στο 4ο έτος; και όλα αυτά στο φόντο του ν+2 και των διαγραφών;
Η εξεταστική αποτελεί δικαίωμα των φοιτητών και διαχρονικά έχουν παλέψει για να την διασφαλίσουν. Δεκαετίες τώρα, κυβερνήσεις προσπαθούν να καταργήσουν τις εξεταστικές του Σεπτεμβρίου και της εμβόλιμης και να δυσκολέψουν τους όρους σπουδών των φοιτητών. Ακόμα ένα δικαίωμα, ανάμεσα στα πολλά, που θα χτυπηθεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού τα δημόσια θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στα πρότυπα των ιδιωτικών, τα οποία προφανώς δεν έχουν επαναληπτικές εξεταστικές.
Λύση, λοιπόν, στο πρόβλημά μας, μπορεί να δώσει μόνο η μαζική κίνηση φοιτητών, με στόχο να διεξαχθεί η εξεταστική και να δοθούν και όλα τα μαθήματα του Ιανουαρίου, ακόμα και αυτά που δόθηκαν διαδικτυακά, με ανθρώπινους ρυθμούς και όρους και χωρίς καμία παράταση εξαμήνου. Το ζήτημα αυτό μπορεί και πρέπει να το απαντήσουμε μπαίνοντας στις Γενικές Συνελεύσεις μας και αποφασίζοντας μαζικές κινητοποιήσεις.