ΧΑΝΙΑ | Συνεχίζεται η παρέμβαση για το ζήτημα της μετακίνησης των φοιτητών

Κανένας εφησυχασμός- Καμία αυταπάτη για τις "δεσμεύσεις"

Μαζικός αγώνας για επαναφορά της κάρτας μεταφορών-Καμία αύξηση!

 

Η εκτόξευση του κόστους μεταφορών από και προς το Πολυτεχνείο έχει πάει εδώ και 3 μήνες από τα 17€ στα 40€. Μια επιβάρυνση που ήρθε για να προστεθεί σε όλα τα κόστη που πέφτουν στην πλάτη των φοιτητών. Σε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο, πολλοί απο εμας αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, άλλοι δεν έρχονται καν στα Χανιά λόγω του υψηλού κόστους ζωής, οι όροι για να σπουδάσει κανείς χειροτερεύουν. Εικόνα που δεν είναι ξεκομμένη από ότι συμβαίνει συνολικά στην κοινωνία αλλά και στους χώρους σπουδών πανελλαδικά (π.χ. λέσχη ΑΠΘ, λεωφορεία Ξάνθη).

Το ζήτημα που έχει προκύψει με τα λεωφορεία δεν είναι ένα τοπικό πρόβλημα οικονομικής φύσεως ή γραφειοκρατίας (όπως π.χ. ισχυρίζεται η Πρυτανεία). Αλλά αντίθετα, είναι ενα ζήτημα άρρηκτα συνδεδεμένο με την συνολικότερη επίθεση στο δικαίωμα μας στις σπουδές. Εδω και χρόνια ακολουθείται απο κάθε κυβέρνηση μια πολιτική που θέλει να πετάξει τους σπουδαστές από φτωχά-λαϊκά στρώματα εκτός σπουδών. Με μία σειρά ψηφισμένων νόμων που έχουν μειώσει τον αριθμό των εισακτέων (ΕΒΕ), ετοιμάζονται οι πρώτες διαγραφές φοιτητών, οι ρυθμοί σπουδών εντατικοποιούνται ακόμα περισσότερο, είναι φανερό ότι το δικαίωμα στις σπουδές χτυπιέται με κάθε μέσο και τρόπο. Οι χώροι σπουδών γίνονται ολοένα και πιο ταξικό περιβάλλον όπου όποιος δεν μπορεί να σηκώσει το κόστος πετιέται εκτός. Η κατάργηση της φοιτητικής κάρτας μετακινήσεων και του υπερδιπλασιασμού του κόστους για να ανεβαίνουμε στο Πολυτεχνείο εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Είναι επιτακτική ανάγκη το ζήτημα να ξανανοίξει στην γενική συνέλευση του συλλόγου που έχει οριστεί για τις 29/11 και να παρθεί απόφαση για μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης. Μόνο έτσι κατάφεραν διαχρονικά οι φοιτητές να κατακτήσουν και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους. Δυναμώνοντας τις συλλογικές τους διαδικασίες και μαζικοποιώντας τις κινητοποιησείς τους στο δρόμο, προκειμένου να ασκήσουν πολιτική πίεση στην εκάστοτε πρυτανεία-υπουργό-κυβέρνηση. Έτσι θα καταφέρουμε να ανοίξουμε πραγματικά το ζήτημα στην χανιώτικη κοινωνία, Το δικαίωμα μας στη μετακίνηση δεν είναι συμβολικό για να το υπερασπιστούμε με δήθεν συμβολικές καταλήψεις στην Πρυτανεία όπως προτείνουν οι δυνάμεις της ΠΚΣ-ΚΝΕ. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στις υποτιθέμενες «δεσμεύσεις» Πρυτανείας-Περιφέρειας-Δήμου-ΚΤΕΛ, ούτε στις όποιες δημόσιες ανακοινώσεις τους, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δυνάμεις (Ενωτική Πρωτοβουλία-ΚΝΕ-Τραβέρσο) που τις χαρακτηρίζουν έως και νίκη του συλλόγου την στιγμή που η τσέπη μας εξακολουθεί να επιβαρύνεται. Οι δυνάμεις αυτές επι της ουσίας μας καλούν να τηρήσουμε στάση αναμονής και καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της Πρυτανείας και της Περιφέρειας με άμεσο κίνδυνο την παγίωση της κατάστασης.

Ως Αγωνιστικές Κινήσεις θέτουμε σε κάθε φοιτητή/τρια ότι η υπεράσπιση του δικαιώματος μας στη μετακίνηση είναι ζήτημα πάλης και μαζικού αγώνα των φοιτητών. Το ζήτημα των μεταφορών μας απασχολεί όλους, οι ατομικές λύσεις είναι αδιέξοδες (π.χ. αν θα βγάλουμε τελικά τη κάρτα των 40 ή εισητήρια) όπως αδιέξοδη είναι και η αναμονή-ανάθεση της επίλυσης του προβλήματος στην Πρυτανεία ή σε διάφορους εκλεγμένους-φωστήρες. Η άμεση επαναφορά της κάρτας μετακινήσεων θα γίνει μόνο εφόσον οι φοιτητές επιμείνουμε να παλεύουμε και να ασκούμε πίεση συζητώντας και μαζικοποιώντας τις διαδικασίες μας. Κατεβαίνοντας στον δρόμο για την διεκδίκηση δωρεάν και ασφαλών μετακινήσεων. 

 

Να συμμετέχουμε μαζικά στη συνέλευση του συλλόγου στις 29/11, 13:00, στο Α2 | Να ενισχύσουμε την κατεύθυνση για φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης για το ζήτημα των λεωφορείων!

 

  • Άμεση επαναφορά της κάρτας μεταφορών χωρίς αύξηση στο κόστος
  • Δωρεάν-Ασφαλείς μετακινήσεις για όλους/ες