ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για τους φοιτητές των Γεωπονικών σχολών και το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι σημερινοί απόφοιτοι βρίσκονται μετέωροι και τα πτυχία δεν έχουν κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα και είναι σαν να μην υπάρχουν. Τα πτυχία τα οποία έχουν προκύψει μετά την δήθεν ανωτατοποίηση - πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ σε ΑΕΙ δεν εξασφαλίζουν τίποτα. Οι απόφοιτοι δεν έχουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα Γεωπόνων ΠΕ (Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) μιας και το κράτος θέτει ως προϋπόθεση εκτός από το πτυχίο την εγγραφή στο Γεωτεχνικό επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕ), το οποίο δεν δέχεται αποφοίτους από τις πρώην σχολές ΤΕΙ ούτε υπάγονται πλέον στην κατηγορία ΤΕ (Τεχνικής Εκπαίδευσης) και δεν έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα αφού το πτυχίο των ΤΕΙ που το εξασφάλιζε δεν υπάρχει. Με λίγα λόγια τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είναι στον αέρα

Έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι η δήθεν ανωτατοποίηση και ό,τι άλλο τάζουν από επαγγελματικά δικαιώματα σε σχολές οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία δεν είναι τίποτε άλλο από χτύπημα στα επαγγελματικά μας δικαιώματα και στο δικαίωμα μας στην δουλεία. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό που υπάρχει σαν κατεύθυνση σε όλες τις σχολές είναι κατακερματισμός και διάσπαση των πτυχίων, τσάκισμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων (προσθήκη και στη συνέχεια αφαίρεση της λεγόμενης διδακτικής επάρκειας στις καθηγητικές σχολές, πιστοποιητικά, σεμινάρια κλπ). Όλα τα παραπάνω μας τα παρουσιάζουν ως αναβάθμιση, ανωτατοποίηση, εξειδίκευση άλλα στην ουσία είναι χτύπημα των δικαιωμάτων μας.

Το άρθρο 126 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί και όπως ισχυρίζονται θα έρθει και λογικά θα επικυρωθεί σε δύο μήνες για  να ρυθμίσει τα δικαιώματα των αποφοίτων αυτών των σχολών δεν μπορεί να μας καθησυχάζει. Έτσι και αλλιώς όλα τα κόμματα κάνουν ξεκάθαρο ότι μετά τις εκλογές θα συνεχίσουν την επίθεση στην εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια. Άλλωστε ήταν η κυβέρνηση του Σύριζα που έφερε την δήθεν ανωτατοποίηση και είναι τώρα η κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας που κλείνει σχολές, πετάει χιλιάδες φοιτητές εκτός πανεπιστημίων και διαλύει τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα σε όλες τις σχολές.

Είναι φανερό ότι η προσπάθεια που υπάρχει από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση είναι η συμπίεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων (είτε ΤΕΙ είτε ΑΕΙ) προς τα κάτω. Σε αυτή την προσπάθεια η συντεχνιακή αντιπαράθεση που υπάρχει είτε από μερίδα καθηγητών είτε από τα εκάστοτε επιμελητήρια όχι μόνο δεν βοηθάει την πάλη για να κερδίσουν επιτέλους οι απόφοιτοι πτυχία με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας αλλά τους διασπά και τους κάνει να βλέπουν ο ένας τον άλλο σαν αντίπαλο και να βγάζουν λάδι την πολιτική των κυβερνήσεων που αφαίρεσέ όλα αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα.

 Είναι η ίδια επίθεση που πάει χέρι χέρι με την επίθεση που προχωράει στο δικαίωμα στην δουλεία. Θέλουν να ευθυγραμμίσουν τα πτυχία μας και τα δικαιώματά μας με την εργασιακή ζούγκλα που διαμορφώνουν εκεί έξω. Με λίγα λόγια να ζούμε μια ζωή στην αβεβαιότητα και στην επισφάλεια, με μισθούς πείνας, να θεωρούμαστε συνεχώς ανεπαρκείς και να αναλωνόμαστε σε ένα συνεχόμενο κυνήγι χαρτιών, πιστοποιήσεων κλπ.

Ο αγώνας των φοιτητών για σπουδές και δουλεία με δικαιώματα πρέπει να συνεχιστεί. Για ενιαία πτυχία με όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα μέσα σε αυτά. Κανένας μεσσίας και καμία ρύθμιση δεν θα μας λύσει το πρόβλημα.

Η κατάκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων περνάει μόνο μέσα από τους αγώνες που συγκρούονται με την πολιτική του συστήματος και των νόμων που έχουν περάσει στην εκπαίδευση. Των ίδιων νόμων που διασπούν τα πτυχία σε όλες τις σχολές. Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις και την συνεννόηση με τους μόνους συμμάχους μας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που χτυπιούνται το ίδιο με εμάς θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα πτυχία μας.

- Άμεση αναγνώριση όλων των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των όλων των Γεωπονικών σχολών.

- Κάτω τα χέρια από τα πτυχία.

- Πτυχία ενιαία χωρίς διασπάσεις με ενιαία δικαιώματα για όλους τους αποφοίτους.

- Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για δουλειά.