Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΣΟΕΕ (1)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι εκλογές του Συλλόγου Φοιτητών ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας», που διεξάγονταν στις 13/5/2015,  δεν ολοκληρώθηκαν, έπειτα από τραμπούκικη επίθεση από ομάδα 10-15 ατόμων. Για άλλη μια φορά κάποιοι επέλεξαν να δράσουν «εξ ονόματος του κινήματος», διαλύοντας μια διαδικασία-κεκτημένο του φοιτητικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος, θυμίζοντας πρακτικές που υιοθετούνται μονάχα από παρακρατικές δυνάμεις.

Εξαρχής τονίστηκε, διακηρυκτικά από όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δρουν στην ΑΣΟΕΕ, η αναγκαιότητα να υπάρξει εκλογικό αποτέλεσμα και να συγκροτηθεί ο σύλλογος. Εν συνεχεία, υπήρξαν διάφορες διαδικασίες, μεταξύ των δυνάμεων που συμμετείχαν στις εκλογές της 13ης Μάη, ούτως ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών. Από την πρώτη στιγμή αποκαλύφθηκε σε αυτές τις διαδικασίες το ήθος και  η πραγματική διάθεση του καθενός, σχετικά με την αναγκαιότητα (ή μη) πραγματοποίησης εκλογών.

Στις συναντήσεις μεταξύ των δυνάμεων που παρεμβαίνουν στη σχολή, κατατέθηκαν τα εξής:

1) Πρόταση που στηρίχθηκε από Αγωνιστικές Κινήσεις - ΑΡΕΝ - ΔΑΠ - ΠΚΣ και όριζε επανάληψη των εκλογών στην ΑΣΟΕΕ την Τέταρτη 20 Μαΐου. 2) Πρόταση που στηρίχθηκε από ΠΑΣΠ και ΡΑΣ-ΕΑΑΚ και όριζε συνέχιση των εκλογών στον Πανελλήνιο.

Οι πολιτικοί λόγοι που μας οδήγησαν να στηρίξουμε την πρώτη πρόταση ήταν:

α) Οι εκλογές πρέπει να λαμβάνουν χώρα εντός της σχολής. Η περιφρούρηση της διαδικασίας έγκειται στην αποφασιστική υπεράσπιση από το φοιτητικό κίνημα, σε χώρο ασύλου, και όχι σε ιδιωτικό μέρος όπου κανείς δεν εγγυάται τη μη είσοδο αστυνομίας.

β) Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν από την αρχή, ώστε οι φοιτητές να αποδείξουν με τη μαζική προσέλευσή τους ότι δεν τρομοκρατούνται και να λάβουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά το σπάσιμο της εκλογικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, η επανάληψη της διαδικασίας θα ήταν ο μόνος τρόπος να αρθεί η οποιαδήποτε υπόνοια αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Από την άλλη, οι δυνάμεις που στήριξαν την πρόταση του Πανελληνίου είχαν ως βασικό επιχείρημα ότι οι υπόλοιπες δυνάμεις δεν θέλουν να πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Χωρίς να θέλουμε να γίνουμε δικηγόρος κανενός, ανεξαρτήτως προθέσεων ή εκτιμήσεων που μπορεί να έχει ο καθένας, υπάρχουν κάποια γεγονότα που δεν αμφισβητούνται. Το γεγονός δηλαδή ότι υπογράφηκε συγκεκριμένο χαρτί που καλούσε στην διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών, κάτι που δέσμευε και τις δυνάμεις που το στήριζαν πως εννοούν ότι θα γίνουν εκλογές. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι υπογραφές για τον Πανελλήνιο που νομιμοποιούν ένα ανύπαρκτο Δ.Σ. με αυτοδυναμία ΠΑΣΠ, παρ’ όλο που αυτό έχει αυτοδιαλυθεί από πέρυσι και μέχρι πρόσφατα η ίδια η ΡΑΣ-ΕΑΑΚ δεν το αναγνώριζε.

Στην βάση της διασφάλισης της ενιαιότητας του συλλόγου, επιλέχθηκε την Τετάρτη 20/5 να μην στηθούν εν τέλει δυο αντιπαραθετικές κάλπες οι οποίες δεν θα εξασφάλιζαν την ενιαία συγκρότηση του συλλόγου, αλλά να γίνει κάλεσμα σε όλες τις δυνάμεις να συζητήσουν και να καταλήξουν σε μία ενιαία και δημοκρατική διαδικασία.

Σε μία τέτοια συζήτηση για μας δεν νοείται τοποθέτηση που προσπαθεί απλά να μαντέψει προθέσεις επιχειρώντας στην ουσία να δικαιολογήσει την δικιά της άρνηση πολιτικής στάσης. Αντίθετα, η κάθε δύναμη καλείται να καταθέσει το πολιτικό της σκεπτικό για το πώς βλέπει την συγκρότηση του συλλόγου και εν τέλει το σύνολο του φοιτητικού κινήματος. Καλείται να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο και θα διασφαλιστεί η ενιαία δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου, χωρίς υπεκφυγές και αστερίσκους. Από την συζήτηση όμως δεν φάνηκε πως υπήρχε η ίδια διάθεση από όλες τις δυνάμεις.

Η ΠΑΣΠ αρνήθηκε να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση βλέποντας τον σύλλογο σαν τσιφλίκι της, στην προσπάθειά της να επιβάλει μια διαδικασία εκλογών αντιδημοκρατική και διασπαστική που μπάζει από όλες τις πλευρές, αδιαφορώντας στην ουσία για την συγκρότηση και την λειτουργία του συλλόγου. Συνέχισε έτσι την πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας στον Πανελλήνιο και βάφτισε διαδικασία του συλλόγου ένα εκλογικό κατέβασμα μόνο δύο δυνάμεων, που δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Φαίνεται πως ως καθαρά συστημική δύναμη έχει ακόμα να προσφέρει πολλά στην αποσυγκρότηση και διάλυση των συλλογικών διαδικασιών μαζί με την ΔΑΠ.

Η ΡΑΣ-ΕΑΑΚ επέλεξε να αρνείται να πάρει συγκεκριμένη θέση, κρυμμένη πίσω από την άρνηση της ΠΑΣΠ και δίνοντάς της το άλλοθι να συνεχίσει την διασπαστική της στάση, αφού την νομιμοποιεί με την συμμετοχή της στις εκλογές που διεξάγει στον Πανελλήνιο. Σε μια αντίθετη περίπτωση, η ΠΑΣΠ δεν θα είχε τους ίδιους όρους να παρουσιάζει σαν εκλογές μια διαδικασία που συμμετέχει μόνο η ίδια και θα απομονωνόταν πολιτικά. Για μας είναι πολύ προβληματικό το γεγονός ότι, αντί να προσπαθήσει να στηρίξει ένα πολιτικό σκεπτικό με το οποίο δηλώνει ότι συμφωνεί, σέρνεται πίσω από την ΠΑΣΠ. Κι αυτό, καθώς δηλώνει ότι δεν υπογράφει καμία πρόταση για την διεξαγωγή ενιαίων εκλογών αν δεν το υπογράψουν πρώτα όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της ΠΑΣΠ. Ξεπερνώντας το γεγονός πως η ΠΑΣΠ, αν έμενε μόνη της, δεν θα είχε την ίδια δυνατότητα να κρατάει αρνητική στάση. Δεν αντιλαμβανόμαστε με ποιο πολιτικό σκεπτικό μια δύναμη που έχει αναφορά στο φοιτητικό κίνημα, αντί να προσπαθήσει με την στάση της να διαμορφώσει τους όρους για μια ενιαία και δημοκρατική διαδικασία, κρύβεται πίσω από μια άρνηση ουσιαστικής τοποθέτησης και στάσης. Και όχι μόνο αυτό αλλά μετά από όλη αυτή την διαδικασία επιλέγει να ξαναπάει στον Πανελλήνιο και να συνεχίσει μαζί με την ΠΑΣΠ να πραγματοποιεί τις δήθεν εκλογές.

Τέλος, είναι προβληματική η στάση της ΠΚΣ που επέμενε να μην αναγράφεται συγκεκριμένη πρόταση για ημερομηνία εκλογών από τις δυνάμεις, ακόμα κι αν τίθετο στην ευχέρεια της συνέλευσης του φοιτητικού συλλόγου να την ακολουθήσει ή να επιλέξει μία άλλη ημερομηνία. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του να εμπλακεί ο σύλλογος σε μια τέτοια συζήτηση και να είναι αυτός υπεύθυνος για τις αποφάσεις που θα παρθούν, όμως δε μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός πως αυτό που τέθηκε δεν ήταν η παράκαμψη της βούλησης των φοιτητών αλλά έγγραφη δέσμευση όλων των δυνάμεων ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν όπως και να έχει, ενιαία και δημοκρατικά.

Για μας το βασικό ζητούμενο είναι η πραγματοποίηση των φοιτητικών εκλογών με μία διαδικασία που θα λαμβάνει υπόψη της τις διαθέσεις του φοιτητικού σώματος. Που θα αναγνωρίζεται από όλες τις δυνάμεις και που θα μπορεί να διασφαλίζει μια δημοκρατική, αδιάβλητη και ενιαία λειτουργία του συλλόγου. Ενώ θα εμπλέκει το σύνολο των φοιτητών στην περιφρούρηση και την διασφάλιση της διαδικασίας και του αποτελέσματος.

Οι μέχρι τώρα προτάσεις και η στάση μας αυτή την κατεύθυνση υπηρετούσαν και θα συνεχίσουν να υπηρετούν. Με βάση αυτό, καταθέσαμε πρόταση η οποία ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία, τρόπο και τόπο που θα διεξαχθούν οι φοιτητικές εκλογές, η οποία δεν θα λειτουργούσε δεσμευτικά για το σώμα της γενικής συνέλευσης αλλά θα μπορούσε είτε να επικυρωθεί είτε να απορριφτεί με διατύπωση νέας συγκεκριμένης πρότασης από το σώμα της συνέλευσης. Στη βάση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε, και με στόχο να διασφαλίσουμε ότι τουλάχιστον ο σύλλογος θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει, υπογράψαμε συγκεκριμένη πρόταση της ΠΚΣ που καλεί σε διεξαγωγή γενικής συνέλευσης του συλλόγου με θέμα τις φοιτητικές εκλογές, όπου εκεί οι φοιτητές θα κληθούν να πάρουν θέση για τον ίδιο τους τον σύλλογο, υπολογίζοντας όλα τα πολιτικά δεδομένα και τις στάσεις των τελευταίων ημερών. Επιμένουμε να καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπολογίσουν πολύ σοβαρά την στάση τους και τα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να επιφέρει.

Καλούμε τον σύλλογο να διασφαλίσει την ενιαία και δημοκρατική του λειτουργία κόντρα σε λογικές διάλυσης και υποταγής σε συστημικές δυνάμεις και λογικές. Με αυτή την έννοια δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την διαδικασία που έλαβε χώρα στον Πανελλήνιο ως μία διαδικασία που κύριο και μοναδικό σκοπό έχει την καταγραφή ενός εκλογικού ποσοστού του μηχανισμού που η ΠΑΣΠ έχει στήσει και την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να απέχουμε, αντιμετωπίζοντας μέχρι και τραμπούκικες προκλήσεις στην προσπάθεια να αποσύρουμε το ψηφοδέλτιό μας, και καλέσαμε τον κόσμο να πράξει το ίδιο.

Φάνηκε, άλλωστε, πόσο ανυπόστατη ήταν η συγκεκριμένη κίνηση, από τη στιγμή που στο τέλος αναγκάστηκαν και οι ίδιες οι δυνάμεις που την στήριξαν (ΠΑΣΠ και ΡΑΣ-ΕΑΑΚ) να τα «μαζέψουν». Πέρα από το ότι αποδείχτηκε πως κάθε άλλο παρά «εγγυήθηκαν τη διεξαγωγή εκλογών» όπως ισχυρίζονταν, αλλά, αντιθέτως, έστησαν μια φαρσοκωμωδία χωρίς καμιά νομιμοποίηση, έγινε φανερό σε όλους το πόσο ανυπόληπτες είναι αυτές οι δυνάμεις και οι τακτικισμοί της πεντάρας που ακολουθούν στα μάτια των φοιτητών.

Καλούμε σε διεξαγωγή γενικής συνέλευσης την Δευτέρα 25/5, για να αποφασίσει ο σύλλογος το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα σε σχέση με τις φοιτητικές εκλογές.