ΔΙΠΑΕ: Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ/ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ

Λίγους μήνες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις μας που διέκοψαν την συζήτηση περί μεταφοράς και κατάργησης των τμημάτων μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, η κυβέρνηση παρουσιάζει έναν νέο νόμο-πλαίσιο που ανάμεσα στις υπόλοιπες διατάξεις του έχει και μία που αφορά την διευκόλυνση συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων στο δρόμο που άνοιξε η ΕΒΕ. Στο Άρθρο 5 διαβάζουμε «Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) δύναται να συγχωνεύονται, κατανέμονται, μετονομάζονται, μεταβάλλουν της έδρα τους, απορροφώνται από άλλο ΑΕΙ ή να καταργούνται με προεδρικό διάταγμα.» Χωρίς να ονοματίζει τμήματα, διευκολύνει τη διαδικασία, για την οποία θα χρειάζεται πλέον ένα προεδρικό διάταγμα για να πραγματοποιηθεί.

ΠΟΛΥ-ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ

Επίσης το νομοσχέδιο φέρνει διάταξη που επαναφέρει μια καρικατούρα των ΤΕΙ διατηρώντας την ονομασία ΑΕΙ που απονέμουν πτυχία σε 3,5 έτη με 210 ECTS (άρθρο 73). Το καμπανάκι χτυπάει για τις δικές μας σχολές. Ένα μεγάλο ερωτηματικό παραμένουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα μετά τις τόσες αλλαγές. Ήδη από την ίδρυσή τους πολλοί απόφοιτοι των ΤΕΙ αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματά που τους εξασφάλιζε το πτυχίο καθώς δεν ήταν προσδιορισμένα. Η υποτιθέμενη «ανωτατοποίηση» και η κατάργησή τους, ενέτεινε το πρόβλημα και αυτό το ξέρουμε από το πρώτο χέρι. Πολλοί απόφοιτοι βρέθηκαν αβέβαιοι μπροστά το τι τους εξασφαλίζει το χαρτί που μόλις πήραν στα χέρια τους και οι φοιτητές σπουδάζουν σε σχολές που δεν έχουν προσδιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο θέλει να βάλει οριστικό τέλος στην έννοια του πτυχίου όπως τη γνώρισαν γενεές ολόκληρες. Έρχεται να συμπληρώσει το χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων και να το προεκτείνει. Να μας προετοιμάσει για μια αγορά εργασίας που δεν θα υφίσταται η έννοια της συλλογικής διεκδίκησης, αλλά θα αντιμετωπίζει ο κάθε εργαζόμενος το αφεντικό του μόνος του

Τον ενιαίο τίτλο σπουδών που έδινε η κάθε σχολή θα τον αντικαταστήσουν πολύ-διασπασμένα πτυχία. Ιδρύονται για παράδειγμα τα μονοετή προ-πτυχία με τουλάχιστον 60 ECTS και τα προγράμματα σύντομης διάρκειας 30-60 ECTS η επιτυχής ολοκλήρωση των οποίων θα οδηγεί στην απόδοση πιστοποιητικών σύντομης διάρκειας.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ο νέος νόμος-πλαίσιο ακυρώνει το σύλλογο μας που μόλις συστάθηκε. Μπορεί να μην απαγορεύσει ξεκάθαρα την ύπαρξη συλλόγων, γιατί κάτι τέτοιο θα αποκάλυπτε την στόχευσή του συστήματος, και θα προκαλούσε περισσότερες αντιδράσεις, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπέρα την επίθεση στο συνδικαλισμό. Ιδρύει το «φοιτητικό συμβούλιο» που θα αναδεικνύεται από συνδιοικητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο κατά τα ιμπεριαλιστικά πρότυπα (άρθρο 43). Ένα ανταγωνιστικό όργανο που θέλουν να αντικαταστήσει τους συλλόγους, στο οποίο οι φοιτητές θα ψηφίζουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο εκπροσώπους για τα συμβούλια των καθηγητών με προοπτική να απονεκρωθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Είδαμε και οι ίδιοι τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις να καταλήγουν και σε διαφορετικές κινητοποιήσεις, σε διαφορετικές προτάσεις για τη συνέχιση του αγώνα μας. Διαφορετικές κατευθύνσεις που αποτυπώθηκαν με διαφορετικές προτάσεις στις συνελεύσεις και διακριτά ψηφοδέλτια στις φοιτητικές εκλογές όπου ο κάθε φοιτητής καλέστηκε να στηρίξει όποια άποψη τον εξέφραζε καλύτερα. Αναγνωρίσαμε την ανάγκη να λειτουργούμε συλλογικά και οργανωμένα και να έχουμε ως μέσο συλλογικής έκφρασης, τον φοιτητικό μας σύλλογο και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω στην υπεράσπισή του.

ΟΧΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΚΤΟΥΣ

Ο νέος νόμος πλαίσιο κατοχυρώνει και συμπληρώνει τον ήδη ψηφισμένο νόμο 4777 (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διαγραφές φοιτητών στα ν+ν/2, τις πειθαρχικές διώξεις, και την ΟΠΠΙ). Πάει την επίθεση στο δικαίωμα στις σπουδές πολλά βήματα παραπέρα και βάζει τα θεμέλια για ένα ακόμη πιο βάρβαρο ταξικό πανεπιστήμιο «λίγων και εκλεκτών».

Χρειάζεται να οργανώσουμε νέους αγώνες για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας σε σπουδές και δουλειά με δικαιώματα. Με συνελεύσεις-καταλήψεις-διαδηλώσεις το φοιτητικό κίνημα να βγει πανελλαδικά στην πάλη για την ανατροπή του.

 

-ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 4777