Μαζικός αγώνας για να μην περάσει ο νέος Νόμος – Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια!

Στις 26/5 η Κεραμέως παρουσίασε τον νέο νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Η «αναβάθμιση της ποιότητας», η «ενίσχυση της λειτουργικότητας» και η «σύνδεση του πανεπιστημίου με την κοινωνία» που ευαγγελίζεται το υπουργείο παιδείας θα φέρει στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Πρόκειται για ακόμα έναν αντιλαϊκό νόμο, που έρχεται να συμπληρώσει τον ήδη ψηφισμένο 4777 (νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη) και να προχωρήσει ακόμα παραπέρα την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο φέρνει συγκεκριμένα:

  • Συγχωνεύσεις – καταργήσεις τμημάτων

Στην παρουσίαση του νέου νόμου – πλαίσιο αναφέρεται, ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η «αναστολή των τμημάτων χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια» στη βάση της αξιολόγησης από την ΕΘΑΕΕ (ν. 4653/2020). Στην κατεύθυνση και της ίδιας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της ραγδαίας μείωσης εισακτέων σε διάφορα τμήματα, φαίνεται, ότι το σύστημα θέλει να βάλει λουκέτο σε μία σειρά σχολές. Όλο το προηγούμενο διάστημα είδαμε τις εξαγγελίες για συγχωνεύσεις τμημάτων (ΔΙΠΑΕ, παιδαγωγικές και όχι μόνο σχολές). Οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις τμημάτων θα αφήσουν χιλιάδες φοιτητές στον αέρα, μιας και θα έχουν ένα πτυχίο τμήματος που δε θα υπάρχει πια, ενώ δρομολογούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση εισακτέων, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο στο οποίο θα μπαίνουν λίγοι και θα βγαίνουν ελάχιστοι.

  • Διάλυση πτυχίων, αποσύνδεσή τους από επαγγελματικά δικαιώματα

Ήδη από τον Νοέμβρη, όταν το υπουργείο παιδείας παρουσίασε το σχέδιο «πανεπιστήμιο του 2030», βασισμένο σε έκθεση του ιδρύματος Μποδοσάκη είχε κάνει ξεκάθαρο, ότι πρέπει επιτέλους να ξεπεραστεί η σύνδεση των πτυχίων με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Το σύστημα θέλει να τσακίσει την έννοια του ενιαίου πτυχίου. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η εσωτερική κινητικότητα, το λεγόμενο εσωτερικό Erasmus. Οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μαθήματα από τμήματα της ίδιας ή άλλης σχολής, πράγμα που ανοίγει τον δρόμο προς πτυχία που θα είναι διασπασμένα που δε θα σημαίνουν τίποτα στην αγορά εργασίας. Απόφοιτοι που θα έχουν πτυχία με διαφορετικά μαθήματα θα είναι απόφοιτοι διαφορετικών ταχυτήτων, τους οποίους θα μπορεί η εργοδοσία να εκμεταλλεύεται πολύ περισσότερο.
Η θεσμοθέτηση διπλών προγραμμάτων σπουδών (
dual major) και σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degree) έρχεται και αυτή με τη σειρά της να χτυπήσει το ενιαίο πτυχίο. Με λίγα λόγια το παλαιό «προπαρασκευαστικό έτος» επανέρχεται. Σπουδάζεις για έναν χρόνο και «αν δεν είσαι για περισσότερα» σου δίνουν πιστοποιητικό ενός έτους και σε πετάνε απ’ε΄ξω!
Τα ενιαία πτυχία δίνουν τη δυνατότητα για κοινούς αγώνες μεταξύ φοιτητών – αποφοίτων. Ήταν χρόνια επιδίωξη του συστήματος να τσακίσει τα πτυχία και τα επαγγελματικά τους και ο νέος νόμος πλαίσιο προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλει.

  • Συμβούλια διοίκησης – ασφυκτικός έλεγχος στα πανεπιστήμια

Ο νέος νόμος πλαίσιο θεσμοθετεί τα συμβούλια διοίκησης, που θα αποτελούνται από εσωτερικά (από το σύνολο των μελών ΔΕΠ) και εξωτερικά μέλη (από εξωπανεπιστημιακούς εκπροσώπους του κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών οργανισμών). Τα πανίσχυρα, όπως παρουσιάζονται, συμβούλια διοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να διορίζουν και να παύουν πρυτάνεις και θα είναι το ανώτερο όργανο για το σύνολο των διοικητικών, οικονομικών και στρατηγικών αρμοδιοτήτων. Ο ρόλος των πρυτάνεων όντως αποδυναμώνεται, οι οποίοι ωστόσο δε θα χάσουν τον αντιδραστικό ρόλο που επιτελούσαν στο πανεπιστήμιο. Θα συνεχίσουν να είναι υλοποιητές της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των φοιτητών και δε θα αποκτήσουν κανένα προοδευτικό χαρακτηριστικό. Τα συμβούλια διοίκησης δε θα προσδώσουν κανένα δημοκρατικό χαρακτήρα στα πανεπιστήμια, ο οποίος άλλωστε ποτέ δεν υπήρχε. Αντίθετα, θα επιταχύνουν την εισαγωγή ιδιωτικών οικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των σχολών όπως τα δίδακτρα.

  • Συμβούλια φοιτητών – ενιαία ψηφοδέλτια – κατάργηση φοιτητικών συλλόγων

Ο νόμος πλαίσιο δε βάζει απλά χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους και τον φοιτητικό συνδικαλισμό. Θέλει να τους καταργήσει. Έρχεται να καθιερώσει φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, που δε θα έχουν κανένα πολιτικό χαρακτήρα. Θεσμοθετεί τα συμβούλια φοιτητών, ο ρόλος των οποίων θα είναι να συζητούν με το καθηγητικό κατεστημένο για το πώς θα προχωράει η επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών. Μία νέα μορφή συνδιοίκησης επί της ουσίας. Θέλουν να καταργήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους που ανέκαθεν ήταν όργανα πάλης των φοιτητών με τα οποία μπορούσαν να μπλοκάρουν την επίθεση σε βάρος τους.

* * * * *

Γίνεται φανερό, ότι αυτός ο νόμος πλαίσιο έρχεται να συνεχίσει την ομοβροντία επίθεσης στο λαϊκό δικαίωμα στις σπουδές. Έρχεται ως η συνέχεια του νόμου 4777, που καθιέρωσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τις διαγραφές φοιτητών στα ν+ν/2 και την πανεπιστημιακή αστυνομία.Έρχεται να διαμόρφωσει ακόμα πιο μαύρο το τοπίο για τα παιδιά από τις φτωχές και λαϊκές οικογένειες, για τα οποία οι σπουδές γίνονται ένα άπιαστο όνειρο. Οι «λίγοι και εκλεκτοί» που θα καταφέρουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο θα έχουν να κάνουν με νέα προγράμματα σπουδών πολύ πιο εντατικά, απάνθρωπους ρυθμούς σπουδών και αν τα βγάλουν πέρα τους περιμένει ένα πτυχίο κουρελόχαρτο.

Για να αποδεχτεί αυτή η σπουδάζουσα νεολαία τη μαύρη προοπτική που της τάζουν θα υπάρχει η ΟΠΠΙ. Για να τρομοκρατεί και να καταστέλλει τους φοιτητές, να τους κρατά μακριά από τις συλλογικές τους διαδικασίες, τις γενικές συνελεύσεις και τις διαδηλώσεις. Για να εμπεδώσουν ότι θα πρέπει να είναι πειθαρχημένοι φοιτητές και την επόμενη μέρα πειθαρχημένοι εργαζόμενοι.

Όλα αυτά δεν πρέπει να τα αφήσουμε να περάσουν. Συλλογικά και οργανωμένα πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας. Μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, με τις γενικές μας συνελεύσεις, τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις να παλέψουμε για να μην περάσει αυτό το έκτρωμα. Να παλέψουμε για ανατραπεί και ο νόμος 4777. Δε χωρά καμία στάση αναμονής και καμία αυταπάτη. Το καθηγητικό κατεστημένο ποτέ δε θα παλέψει για το συμφέρον μας. Κανένας ΣΥΡΙΖΑ και κανένας άλλος επίδοξος διαχειριστής του συστήματος δε θα φέρει φιλολαϊκούς νόμους.Μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, στην κατεύθυνση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΠΛΑΙΣΙΟ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ – ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ (ν. 4777)

ΕΝΙΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

• ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ