Νομοσχέδιο Γκάγκα: Να υπερασπιστούμε τη δωρεάν υγεία και τα εργασιακά δικαιώματα των νέων γιατρών!

Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα νέο νομοσχέδιο που φέρνει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων που επιχειρούν ένα περαιτέρω χτύπημα στην δωρεάν υγεία αλλά και στα εργασιακά δικαιώματα των νέων γιατρών.

Αρχικά, επαναφέρει μια διαφορετική μορφή του foundation year. Σύμφωνα με αυτή, οι απόφοιτοι ιατρικής πριν το αγροτικό και την ειδικότητα, θα πραγματοποιούν κλινική άσκηση διάρκειας έξι μηνών σε παθολογικές, χειρουργικές κλινικές ή ΤΕΠ του ΕΣΥ. Στόχος του υπουργείου είναι το πρόγραμμα να εφαρμοστεί πιλοτικά για περίπου ένα χρόνο και στη συνέχεια να γίνει υποχρεωτικό για όλους τους αποφοίτους ιατρικής.

Το υπουργείο διακηρύσσει ότι η εξάμηνη αυτή κλινική άσκηση έχει ως στόχο την καλύτερη προετοιμασία των αποφοίτων ιατρικής για το αγροτικό και την ειδικότητα. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Αυτή η κίνηση από τη μεριά του συστήματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος να μπαλώσει τα τεράστια κενά στη λειτουργία του ΕΣΥ χωρίς να πραγματοποιήσει προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και να στελεχώσει τα νοσοκομεία. Οι πτυχιούχοι γιατροί θα μετατρέπονται με αυτόν τον τρόπο για ένα εξάμηνο σε εργαζόμενους που θα κάνουν τη λάντζα στα δημόσια νοσοκομεία.

Το νομοσχέδιο κάνει λόγο και για αλλαγές στον τρόπο ένταξης στην ειδικότητα, που βάζουν νέους φραγμούς στους αποφοίτους ιατρικής. Πλέον, οι υποψήφιοι ειδικευόμενοι πέρα από τις τεράστιες αναμονές για την έναρξη της ειδικότητας που ήδη υφίστανται, θα περνούν και από αξιολόγηση προκειμένου να κρίνεται η επάρκεια τους για την έναρξη της ειδίκευσης.

Μάλιστα, το υπουργείο στοχεύει στην δημιουργία ομάδων νοσοκομείων ανά ειδικότητα, ανάμεσα στα οποία ο ειδικευόμενος θα μετακινείται ανάλογα με τα κενά και τις ελλείψεις που θα υπάρχουν.  Έτσι, ο ειδικευόμενος θα γίνεται «μπαλάκι» ανάμεσα σε 2 ή περισσότερα νοσοκομεία ακόμη και διαφορετικών υγειονομικών περιφερειών!

Το νέο νομοσχέδιο κάνει επίσης λόγο για άνοιγμα θέσεων μερικής απασχόλησης στο ΕΣΥ. Στην κατεύθυνση της συνολικής επίθεσης του συστήματος στα εργασιακά δικαιώματα, η κυβέρνηση επιχειρεί την ελαστικοποίηση - διάλυση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων. Πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στους εργαζόμενους να αναζητήσουν συμπληρωματικά εισοδήματα στον ιδιωτικό τομέα, γιατί ετοιμάζει ακόμη μεγαλύτερο χτύπημα στους μισθούς, στα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας.

Με βάση το νέο νομοσχέδιο θεσπίζονται επίσης η αξιολόγηση των επικουρικών γιατρών καθώς και τα πειθαρχικά. Η αξιολόγηση σύμφωνα με το υπουργείο θα ελέγχει την αποδοτικότητα των νέων γιατρών σε ετήσια βάση, ενώ 2 αρνητικές αξιολογήσεις θα ισοδυναμούν με αποκλεισμό από οποιαδήποτε θέση στο ΕΣΥ για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Όσον αφορά τα πειθαρχικά, αυτά προβλέπεται να επιφέρουν μέχρι και οριστική παύση του διωκόμενου από το ΕΣΥ. Είναι δεδομένο ότι και τα δύο αυτά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για την επιβολή πειθάρχησης στους εργαζομένους και για το χτύπημα του συνδικαλισμού και της συλλογικής διεκδίκησης. Είναι άλλωστε γνωστή η επιδίωξη του συστήματος για εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι που δεν αντιστέκονται και δεν διεκδικούν τα δικαιώματά τους!

Παράλληλα, το νομοσχέδιο Γκάγκα στοχεύει άμεσα την πλήρη και δωρεάν περίθαλψη του λαού. Με την δυνατότητα που δίνει στους γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο, είναι δεδομένο πως ο λαός θα κληθεί να πληρώνει όλο και περισσότερα προκειμένου να έχει πρόσβαση στην υγεία.

Στην ίδια κατεύθυνση, προχωρούν τις ιδιωτικοποιήσεις με μορφές ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα). Επιτρέπουν σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν στα δημόσια νοσοκομεία και οι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους. Έτσι, όποιος έχει να πληρώσει θα μπορεί να κόψει δρόμο από την ατέλειωτη λίστα αναμονής και να χειρουργηθεί απόγευμα.

Η αντιμετώπιση της υγείας ως εμπόρευμα, που θα αγοράζεται, μόνο από όποιον μπορεί, είναι συνειδητή κατεύθυνση του συστήματος της εξάρτησης και της εκμετάλλευσης. Πάει πλάι πλάι με την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, τον δρόμο για την οποία άνοιξε ο νόμος Χατζηδάκη. Το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ θέλει να βάλει ακόμα μεγαλύτερους φραγμούς στους νέους γιατρούς, να τους καλλιεργήσει το αίσθημα ανεπάρκειας, να νομιμοποιήσει την συνεχή αξιολόγηση, τους χαμηλούς μισθούς, την τρομοκράτηση και την ποινικοποίηση του συνδικαλισμού!

Μόνη απάντηση είναι να μας βρουν ενωμένους απέναντι στις επιδιώξεις τους! Μέσα από τη μαζικοποίηση των συλλογικών μας οργάνων να βάλουμε φραγμό στο νομοσχέδιο και την επίθεση του συστήματος στα δικαιώματά μας συνολικότερα!